Ook kleinere bedrijven stappen in lasrobotisering

Hoewel het in de afgelopen twee decennia vooral de grotere bedrijven met een eigen product waren die in lasrobotautomatisering investeerden, ziet Valk Welding het aantal kleinere bedrijven in haar klantenkring de laatste jaren steeds verder toenemen.

“Bedrijven die later instappen hebben het voordeel direct de nieuwste technologie in huis te halen”, aldus technisch directeur Adriaan Broere. “Zoals onze G3 robotbesturing met geïntegreerde stroombron en Weld Navigation. Daarin zit alle laskennis al opgeslagen, zodat de besturing zelf de juiste lasparameters voor je instelt. Programmering vraagt daardoor minder lastechnische kennis en ervaring en de leercurve is bovendien een stuk korter.” Valk Welding probeert zelf de drempel naar de kleinere MKB-bedrijven zo laag mogelijk te leggen door de klant optimale ondersteuning in de opstartfase te bieden.

De vraag vanuit toeleveranciers en kleinere metaalbedrijven naar lasrobotsystemen is een trend die Valk Welding steeds verder ziet toenemen. “Vooral omdat het vak handlassen aan het uitsterven is en niet van onderuit wordt aangevuld. Maar ook omdat de programmering steeds eenvoudiger en gebruiksvriendelijker is geworden”, aldus Broere. “Inzet van lasrobots is daardoor niet langer meer beperkt tot grote serieproductie. Toeleveranciers die hun klanten naast de tijdwinst die automatisering oplevert ook een constante en hoge laskwaliteit willen leveren, investeren daarom steeds vaker in een lasrobot.”

Cruciale rol programmering
Programmering speelt daarbij dus een cruciale rol. Valk Welding adverteerde vorig jaar met de slogan ‘Iedereen kan onze lasrobots programmeren’ om de gebruiksvriendelijkheid van de programmeersystemen te benadrukken. “In nauwe samenwerking met Panasonic hebben we Easy Programming ontwikkeld. We hebben al onze kennis en ervaring verwerkt in diverse softwaremodules waarmee we het programmeren voor de klant een stuk makkelijker en eenvoudiger hebben gemaakt. Op het hoogste niveau van Easy Programming, worden de lasrobots zelfs offline direct geprogrammeerd vanuit een 3D CAD-bestand”, licht Broere toe.

Klant wil totaalpakket
Hij vervolgt: “De klant wil tegenwoordig ook een compleet systeem, waarvan hij op aan kan dat alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd, turn-key geleverd zonder inmenging van externe partners. Geen verschillende leveranciers voor de lasmallen, lasdraad, robot, stroombron, enzovoort. Dat heeft als voordeel dat je als klant maar één aanspreekpunt hebt die de verantwoordelijk neemt voor de complete installatie inclusief de software en in geval van storing niet de schuld naar een andere leverancier af kan schuiven. Hier zijn we als Valk Welding veruit uniek in.”
Wie wil proeven en ervaren hoe eenvoudig het programmeren met de nieuwe lasrobotbesturing G3 Weld Navigation is, kan de stand van Valk Welding op METAVAK bezoeken of later in november TIV Venray.

Valk Welding
Standnummer 237

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

BrakeForm voor kantpers

05-11 Op de steeds terugkerende vraag naar secundaire bewerkingen in combinatie met het kanten van…

Geen categorie

Bosch Supplies toont krachtige magneettafel

04-11 Bosch Supplies presenteert de nieuwste, krachtige NP-magneettafel voor zware freesbewerkingen van Soph. Naast de…

Geen categorie

Alles voor lassers

04-11 Huisman Gassen en Lastechniek in Tiel biedt het totale leveringspakket voor de lasser uit…

Geen categorie

Hagoort Air Cutting Oils voor nevelsmering

04-11 Hagoort Air Cutting Tools zijn hoogwaardige metaalbewerkingsvloeistoffen van Jokisch voor toepassing in onder andere…

Geen categorie

Geran legt accent op poortautomatisering

04-11 Geran presenteert een belangrijk deel van haar uitgebreide assortiment. Het zwaartepunt op  METAVAK ligt…

Geen categorie

Matrho Premium Dealer Optimum CNC machines

04-11 Matrho Tools in Helmond mag zich de eerste Premium Dealer voor Nederland noemen van…

Geen categorie

Digitaal defect?

04-11 Stoxon Machines heeft altijd een oplossing voor een ‘defecte’ digitale aflezing. Door het verwerven…

Geen categorie

Landré showt frees-, erodeer- en ontbraammachines

04-11 Landré, technologieleverancier voor de maakindustrie, presenteert een aantal machines voor de verspaning en plaatbewerking…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?