OOM biedt Leercultuurscan aan

OOM heeft sinds kort de Leercultuurscan in het assortiment. Dit is een digitale vragenlijst voor medewerkers over verschillende aspecten van de leercultuur.

Bedrijven kunnen de Leercultuurscan inzetten voor een 0-meting, om te weten te komen hoe leren en ontwikkelen door de medewerkers wordt ervaren.

De scan is het resultaat van een samenwerking tussen Hogeschool Windesheim en OOM, met als doel om de leercultuur in MKB-bedrijven te versterken. OOM-regiomanager Pieter Langeveld legt uit wat je eraan hebt.

Wat is dat nou precies, leercultuur?
“In een bedrijf met een leercultuur wordt leren en ontwikkelen van alle medewerkers gestimuleerd. Medewerkers vinden het vanzelfsprekend om bezig te zijn met hun vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling en helpen elkaar daarbij.”

Wat zijn de voordelen van een leercultuur?
“Een leercultuur zorgt voor een hoger kennisniveau in het bedrijf, waardoor het makkelijker kan inspelen op de ontwikkelingen. En voor meer betrokkenheid en betere prestaties van de medewerkers. Daardoor is een bedrijf beter in staat om medewerkers te binden en boeien. En dat is in deze tijd van extreme krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke reden om ermee aan de slag te gaan.”

Wat is een leercultuurscan en wat kunnen bedrijven ermee?
“De leercultuurscan is een digitale vragenlijst voor medewerkers over verschillende aspecten van de leercultuur. Bedrijven kunnen hem inzetten voor een 0-meting, om te weten te komen hoe leren en ontwikkelen door de medewerkers wordt ervaren. De uitkomsten geven aan op welke punten zij de leercultuur kunnen versterken.”

En dan?
“Het bedrijf maakt een keuze uit de verbeterpunten waarmee het aan de slag wil. De regiomanager ondersteunt vervolgens bij het maken van een plan van aanpak en eventuele vervolgstappen. Dat kunnen heel uiteenlopende oplossingen zijn, zoals het invoeren van teamdoelen of werkoverleg of een andere manier van (samen)werken.”

Kunnen alle MKB-metaalbedrijven de scan aanvragen?
“Ja, maar de leercultuurscan is vooral interessant voor bedrijven met minimaal tien medewerkers. Wanneer je er de vinger op wilt krijgen waarom medewerkers je bedrijf voortijdig verlaten, of waarom je moeite hebt om nieuwe medewerkers aan je te binden, is de scan hét middel om verbeterpunten in je bedrijf op te sporen en aan te pakken.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV