Open huis Auto Well toont toekomstige verspaning

In de verspaning gaat het tegenwoordig vooral om snelheid. Hoe metaalbewerkers dat kunnen realiseren, laat Auto Well Benelux uit Valkenwaard samen met een aantal partners zien tijdens het open huis op 24 en 25 januari.

 

“We laten de toekomstige verspaning zien”, zegt directeur Jos Verhees van Auto Well Benelux, leverancier van CNC draaibanken, freesmachines, automatiseringen, gantry loaders, klemmen en andere accessoires. “Dat laten we niet alleen zien, maar willen er ook over discussiëren met verspaners. Waar gaat het naar toe, wat vragen de klanten en waar zijn ze mee bezig? We kunnen er allemaal van leren door zulke onderwerpen met elkaar te bespreken.”

Auto Well is onder andere importeur van de machinemerken Accuway en JennWei. Tijdens het open huis worden vijf frees- en draaibanken van Accuway, twee draaibanken van JennWei en verschillende types gantry loaders live gedemonstreerd. Zo staat er een Accuway UM-60 freesbank met de nieuwste Heidenhain besturing in de showroom opgesteld, evenals de compacte draaibank met grote draaidiameter Accuway UT-380M met aangedreven gereedschappen. Ook wordt het UM-350 5-assige bewerkingscentrum getoond, geschikt voor groot en klein werk. Dit is een populaire machine vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding, de stabiliteit en de nauwkeurigheid. Van JennWei is een draaibank JMY6020 met alles er op en er aan te zien. Dit is een echte productiemachine met twintig aangedreven gereedschappen en y-as. Hij is gekoppeld aan een AutoWell GL1500 automatisering. Verder is de kleinste JW42 van JennWei te zien. Ook de Accuway UM-85 freesbank wordt getoond met automatisering, te weten de AutoWell GL1650. Daarnaast wordt ook de Autowell GL2500 gedemonstreerd, een stang- en productbelader voor draaibanken.

Accuway UT380

Auto Well toont onder meer de compacte draaibank met grote draaidiameter, Accuway UT-380M.

Verspanen vanaf 3D modellen
Maar toekomstig verspanen is veel meer dan een CNC draai- of freesbank met belading. Snelheid – en daarmee tijdwinst – zit ook in tal van andere zaken, waarvan verspaners vaak (nog) geen weet hebben. Een belangrijke ontwikkeling is volgens Jos Verhees het verspanen vanaf 3D modellen, waar de toleranties al in staan. “Dat staat nu nog in de kinderschoenen, maar ASML en de luchtvaartindustrie zijn hier al volop mee bezig. Nu krijgen verspaners vaak nog een tekening met de toleranties bij de modellen, maar straks moeten ze 3D modellen rechtstreeks naar hun machine kunnen brengen. De vraag is of dat over 5 of pas over 10 jaar zal zijn. Ik denk dat we binnen 5 jaar al heel eind zijn. En je zult er in mee moeten gaan.” Partner OneCNC zal tijdens het open huis een CADCAM systeem demonstreren dat tekeningen omzet in programma’s. Getoond wordt hoe deze via netwerktoepassingen, ook rechtstreeks vanaf een server, naar de machines gaan.

Ook is er aandacht voor monitoringsoftware die aan de hand van machinedata, bijvoorbeeld via het Focas-systeem van Fanuc, continu de status van de machine in de gaten houdt en bij een storing een alarmsignaal naar je telefoon stuurt. Zo is er altijd inzicht in de geschiedenis van een machine en weet de gebruiker bij een storingsmelding direct wat aan de hand is. “Hier zal in de toekomst steeds meer belangstelling voor komen, zeker als je onbemand produceert en je machinecapaciteit vol plant”, zegt Verhees. “Deze systemen maken ook de evaluatie van problemen een stuk makkelijker. Je ziet dan bijvoorbeeld veel sneller of je de oorzaak van gereedschapsbreuken in het toerental, de voedingen of de opspanning moet zoeken.” Ook het direct meten op de machine – en daarmee het vastleggen van meetgegevens en het automatische corrigeren aan producten – wordt gedemonstreerd. Hiervoor zal een Accuway UM-75 freesbank zijn uitgerust met Blum meetapparatuur. Verder worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van snijdende gereedschappen getoond. Het open huis is op donderdag 24 en vrijdag 25 januari. Beide dagen zijn bezoekers van 10.00 tot 21.00 uur welkom bij Auto Well Benelux aan de Dragonder 9d in Valkenswaard.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Verspanen

Humacs Krabbendam verduurzaamt

29-09 Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam.…

Automatisering

Fanuc lanceert nieuwe Roboshot spuitgietmachine

01-09 De Roboshot Alpha-SiB is uitgerust met de nieuwe krachtige Fanuc Panel iH Pro gebruikersinterface,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X