Optimaal zaagproces voor verchroomde assen

0

Verchroomde assen vormen de rode draad in het werkzame leven van Tonnie Bruns (59). Na 40 jaar ervaring in deze markt is hij 2 jaar geleden gestart met zijn eigen bedrijf TB Steel in Hengelo, dat compleet bewerkte producten kan leveren. Het is hard werken, maar de zaken gaan goed. TB Steel groeit gestaag en dat maakte de aanschaf van een tweede Behringer zaagautomaat noodzakelijk. Deze is onlangs geleverd door Promatt.

Tonnie Bruns had nooit gedacht dat hij als 55-plusser nog eens een eigen bedrijf zou beginnen. Maar hij vertelt met plezier hoe het allemaal zo is gekomen. Al op zijn 17e werd hij magazijnchef bij zijn eerste werkgever, waar hij als vakantiehulp was begonnen. Daarna kwam hij bij diverse andere werkgevers in aanraking met hydrauliek en aanverwante producten. Zo was hij bijna 20 jaar werkzaam bij Bloemen Verspaningstechniek, op het laatst als bedrijfsleider. Vooral hier deed hij ervaring op in het bewerken van verchroomde assen en de productie van andere componenten, zoals de cilinderbuizen, zuigers, kopmoeren en bodems. De laatste jaren legde hij zich toe op de handelsactiviteiten in deze branche. Toen zijn laatste werkgever besloot zijn Nederlandse vestiging te sluiten, kreeg hij een half jaar de tijd zijn eigen business op te bouwen. Zijn meeste klanten gaven aan met hem mee te gaan en zo wist hij zich verzekerd van een gegarandeerde startomzet.


Eigen zaagcapaciteit

Hij kon dus beginnen, maar had geen verstand van de financiering van een onderneming. Daar hielp een goede relatie hem mee en zo ging TB Steel op 1 januari 2015 van start; een kleine onderneming waar klantgerichtheid, kwaliteit en flexibiliteit voorop staan. Bruns heeft een groot assortiment op voorraad om klanten snel te kunnen bedienen. Hij levert standaard afmetingen of op lengte gezaagde verchroomde assen en cilinderbuizen en heeft hiervoor eigen zaagcapaciteit. Maar hij kan ook bewerkte zuigerstangen of cilinderbuizen aanbieden dankzij samenwerking met buurman Knobbe Metal Industry en Achterbosch Machinebouw in  Denekamp. Zo levert hij compleet bewerkte producten af bij bijvoorbeeld Trioliet, fabrikant van voertechniek voor de veehouderij. Ook levert TB Steel aan Weber Hydraulik, een Duitse producent van systemen voor de vrachtwagenindustrie, en – sinds kort – aan de Poolse vestiging van Weber. Vooral daarom was de komst van een tweede zaagautomaat nodig.

Lastig materiaal
Dat is opnieuw een Behringer geworden. Voor Bruns was dat vanzelfsprekend. Hij heeft al jaren contact met Promatt, dat de Duitse zaagmachineproducent in de Benelux vertegenwoordigt. “Ik ken de kwaliteiten van deze machines. Ze hebben bijna geen storingen. Als er al eens een storing is, dan heb je dat zelf gedaan.”

TB Steel zaagt assen, allemaal relatief korte stukken in verschillende materialen: verchroomd in 20MnV6, CK 45, 38MnV6, Nikkelchroom, Inductiegehard in CK 45, 38MnVS6 tot een doorsnede van Ø 140 mm. En cilinderbuizen in H8, DOM buis in H9 tot een doorsnede van 180×210 mm. De verchroomde assen zijn lastig te zagen omdat de rand hiervan harder is dan de kern. Daarom heeft Bruns topkwaliteit zaagmachines en gereedschappen nodig. Hij is begonnen met een Behringer HBE 261, het instapmodel van deze serie. Daar is nu een HBE 321 bijgekomen. Deze kan een grotere diameter zagen, maar daar ging het Bruns niet om. De nieuwe machine heeft een servo-geregelde voeding, die de voeding veel beter kan doseren dan de hydraulisch gestuurde voeding van de andere machine. Dat brengt verspaningstechnisch veel: langere standtijden van de zagen, een hogere zaagsnelheid en een hogere nauwkeurigheid. Dat is een belangrijk voordeel, zeker met het oog op de Poolse Weber-vestiging. Van alle assen die TB Steel daar levert, is 90 procent inductiegehard, wat de rand nog harder maakt.

Materialendatabase
Een ander voordeel van de nieuwe machine is de materialendatabase in de touchscreen besturing. Hierdoor stelt de machine zich na het ingeven van het materiaal daar helemaal zelf  op in. Verder heeft de HBE 321 een elektronische zaagbewaking in plaats van een hydraulische. Deze meet voortdurend en reageert indien nodig meteen met een reductie van de voeding. Die aanpassingen zijn gelijk ook een indicatie voor de slijtage van de zaag.

Tonnie Bruns zoekt ook zijn zaagbanden met zorg uit. Omdat de assen een hardere rand dan kern hebben, zaagt hij ze met een door Behringer speciaal voor het zagen van geharde assen ontwikkeld titanium hardmetaal zaagband met een speciale tandgeometrie en een iets negatievere snijhoek. Dat zijn wat duurdere banden, maar ze hebben een betere standtijd. Per saldo is TB Steel hiermee dus voordeliger uit.

Zo beschikt het jonge bedrijf over een optimaal zaagproces. “Hierdoor kunnen we betrouwbaar en snel een goed product leveren”, aldus Tonnie Bruns. “Dat is belangrijk, want zo kunnen we de zaak verder uitbouwen.”