Orderterugloop Duitse werktuigmachinebouw nog niet gestopt

0

De Duitse producenten van werktuigmachines hebben in het derde kwartaal van 2019 25 procent minder orders geboekt als in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste negen maanden van het jaar is de orderinname met 23 procent gedaald.

“De vraag naar werktuigmachines blijft teruglopen, hoewel minder hard dan voorheen”, zegt directeur Wilfried Schäfer van brancheorganisatie VDW. Hij voegt daar wel aan toe dat de branche nog nooit eerder is geconfronteerd met een dergelijke opeenstapeling van factoren. Daarbij verwijst hij naar de afzwakkende conjunctuur, internationale handelsconflicten en de instabiele situatie waarin de automobielindustrie – de grootste afnemer – verkeert.

Vergeleken met de zomermaanden lijkt het volume bij de verspanende machines (goed voor circa 70 procent van de totale productie) enigszins te stabiliseren. Schäfer: “We zien zeker een eerste EMO-effect. Het blijft echter afwachten of dit zich de komende maanden doorzet.” In de plaatbewerking zijn de bestellingen in september zelfs weer omgedraaid in een plus, vooral dankzij buitenlandse projecten. De Eurolanden zorgen voor kopzorgen. De bestellingen vanuit deze landen namen in alle drie maanden van het derde kwartaal met meer dan 30 procent af. Over het hele jaar 2019 wordt geen duidelijk herstel van de Europese vraag verwacht. Zorgen blijven er ook om Azië, terwijl ook Amerika moeilijker lijkt te worden doordat overheidsmaatregelen om investeringen te stimuleren aflopen. Tegen deze achtergrond heeft de VDW haar productieprognose voor 2019 naar beneden bijgesteld. Men gaat nu uit van een daling van 4 procent. “Het eigenlijke probleem is wegens de smeltende orderportefeuille voor het jaar 2020 te voorzien”, zegt Schäfer. In het lopende jaar kan nauwelijks nog een noemenswaardige buffer worden opgebouwd. De voor 2020 voorspelde toename van de vraag is – na de sterke daling van dit jaar – ook maar gering.