Overveld Machines bedenkt lift voor Fokker

Overveld Machines uit Hoogerheide bedacht voor Fokker Services Woensdrecht een manier om vliegtuigstoelen efficiënt en veilig van de vliegtuigdeur naar de hangarvloer te transporteren. Het West-Brabantse challenge-programma SynchUp! beloonde de oplossing met een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro.

V.l.n.r. Freek van den Heuvel (REWIN), Edwin Poldermans (Fokker Services Woensdrecht), Steven Adriaansens (gemeente Woensdrecht), Richard Beismann (Overveld Machines), Eric Schevenhoven (Aviolanda Aerospace) en Jacob Derks (World Class Maintenance).

Voordat Fokker groot onderhoud kan verrichten aan een vliegtuig moeten monteurs eerst de stoelen demonteren en uit het vliegtuig verwijderen. Een handmatig, tijdrovend en risicovol proces waarvoor het bedrijf al een tijdje een oplossing zocht.

Met hulp van het SynchUp!-team werd het vraagstuk in detail in kaart gebracht en als challenge gepubliceerd. Overveld Machines, dat maatwerk machines bedenkt en bouwt voor specifieke toepassingen in bulkhandling, flavouring, packaging en intern transport, kwam met het beste idee. Het bedrijf bedacht een lift met werkbordes en met mobiele dragers. De lift moet op verschillende hoogtes kunnen stoppen. Het onderstel moet voldoende flexibel zijn om te kunnen manoeuvreren.

Het is belangrijk om te voorkomen dat het systeem het vliegtuig beschadigt en er mag geen stootbelasting plaatsvinden op de vliegtuigvloer. Edwin Poldermans van Fokker Services Woensdrecht: “Het idee van Overveld Machines is simpel, maar goed. De lift maakt het mogelijk om de stoelensets snel, makkelijk en veilig omlaag en later weer omhoog te brengen. Het levert flinke tijdwinst op, en tijd is geld.”

De SynchUp!-innovatievoucher van 10.000 euro is meer dan welkom, zegt Richard Beismann van Overveld Machines. “Het is een mooie kick-start van de ontwikkeling. Fokker Services Woensdrecht investeert daarnaast een serieus bedrag om de pilot mogelijk te maken. De hele vliegtuigonderhoudsbranche kampt met dit vraagstuk, dus de potentie voor ons bedrijf is enorm.”

SynchUp! Programma

Uitgangspunt van SynchUp! is de vraag van een grootbedrijf naar een circulaire oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups kunnen hun idee of oplossing indienen en een innovatiecontract verdienen; de sleutel tot concrete samenwerking met het grootbedrijf en een uitgebreid systeem aan financiering en ondersteuning. Voor de ontwikkeling van een pilot is een voucher van € 10.000 beschikbaar.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema