oZone nu ook kosteloos beschikbaar voor OOM-bedrijven

Het door A+O Metalektro ontwikkelde leerplatform oZone is sinds kort ook beschikbaar voor alle bedrijven die zijn aangesloten bij OOM, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor metaalbewerkingsbedrijven. Met deze samenwerking wordt uitvoering gegeven aan een belangrijke ambitie van oZone: zoveel mogelijk bedrijven, onderwijsinstellingen, medewerkers en studenten in de technische sector kosteloos toegang geven tot technisch vakmanschap.

Eind januari ondertekenden OOM-directeur Erik Yperlaan en A+O-directeur Saskia Görtz de samenwerkingsovereenkomst over oZone. Daarmee wordt deze online leeromgeving het komende jaar kosteloos beschikbaar voor alle bedrijven die bij OOM zijn aangesloten. OOM volgt hiermee het voorbeeld van OTIB, dat zich vorig jaar aansloot bij het leerplatform.

Technisch vakmanschap vergroten
Ozone is door A+O Metalektro speciaal ontwikkeld voor en door bedrijven in de techniek. Het heeft als doel om het technisch vakmanschap van medewerkers te vergroten, om leren in organisaties te vergemakkelijken en om technische kennis te delen tussen medewerkers, tussen bedrijven onderling en ook tussen bedrijven en het onderwijs. oZone faciliteert zo samenwerking en ontwikkeling in de technische sector.

Bibliotheek met modules
oZone biedt een algemene bibliotheek met een breed aanbod aan leermodules over technisch vakmanschap. Denk aan modules over meten, tekeninglezen, CNC-verspanen, kanten, veilig werken met de heftruck, maar ook aan Arbowet en -regelgeving en softskills. Voor deze bibliotheek wordt voortdurend nieuwe content ontwikkeld voor en door bedrijven. De content staat onder supervisie van onderwijskundigen en vakspecialisten uit het oZone-team, waarmee zowel kwaliteit, actualiteit en de didactiek gewaarborgd zijn.

Zelf leerpaden maken
Leidinggevenden, HR-medewerkers en praktijkopleiders kunnen de modules uit de basisbibliotheek eenvoudig aanpassen aan de eigen, bedrijfsspecifieke situatie. Met een ‘auteurstool’ kunnen zij eigen lesmodules ontwikkelen, die zij – indien gewenst – kunnen delen met andere bedrijven in de oZone bibliotheek. Bovendien kunnen ze leerpaden maken, afgestemd op functies, teams of werkplekken in de organisatie en de voortgang van medewerkers volgen.

Halen én brengen
Erik Yperlaan is blij met de samenwerking met A+O Metalektro. “Bij onze bedrijven zit veel kennis. oZone is een mooi instrument om die kennis inzichtelijk te maken, te structureren en te delen. Dit pilotjaar bekijken we hoe het platform door onze bedrijven wordt gebruikt. oZone is gebaseerd op het principe van halen en brengen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat bedrijven het platform ook verrijken met kennis. Als blijkt dat dat ook gebeurt, zetten we deze samenwerking met A+O Metalektro zeker voort.”

Versterken technische industrie
Behalve A+O Metalektro en OOM neemt ook OTIB deel aan oZone. “Ik vind het heel mooi dat we met drie technische opleidingsfondsen samenwerken aan een platform waarop kennis toegankelijk wordt gemaakt”, aldus Görtz. “Samen versterken we de technische industrie en moderniseren we onze dienstverlening. Medewerkers hebben 24/7 toegang tot alle kennis die door de bedrijven gedeeld wordt. oZone maakt leren laagdrempeliger dan ooit.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

A+O Metalektro presenteert opgefrist aanbod

07-02 A+O ondersteunt de sector ook in 2024 met dienstverlening en een aanbod gericht op…

MetaalNieuws Extra IM

Toenemende krapte op de arbeidsmarkt: hoe vind je goed geschoold technisch personeel?

29-06 Ik zoek technisch personeel, maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Herkenbaar? Dan…

Personeel en Opleiding

Theatershow ‘Fit tot je pensioen’ verrast

15-05 De show is de eerste van een serie die opleidingsfonds voor metalektrobedrijven A+O Metalektro…

Personeel en Opleiding

Zo kom je wél aan nieuwe vakmensen

01-05 Voor bedrijven in de metaalbewerking is het vinden van voldoende geschikt personeel een behoorlijke…

Personeel en Opleiding

Sterk werkgeversmerk trekt juiste mensen aan

23-03 MKB-maakondernemers merken dagelijks de effecten van de huidige krappe arbeidsmarkt. Belangrijk voor een bedrijf…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Personeel en Opleiding

STODT leert verspaner op de centjes te letten

02-03 Henk Beldman van STODT heeft de afgelopen jaren tal van lucratieve afstudeerprojecten voorbij zien…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV