Paricla op weg naar 24/7 productie

0

De moeite om goede vakmensen te vinden en de doelstelling om flexibel en oplossingsgericht te blijven werken, hebben Paricla Fijnmechanische Techniek ertoe aangezet flink in te zetten op automatisering. Als eerste stap zijn twee nieuwe Haas machines aangeschaft.

Paricla is toeleverancier en produceert zowel grote als kleine series producten en onderdelen. Het bedrijf is in 1998 opgericht in Gasselternijveen door Wolter en Tinie van den Broek. Vanwege de groei en daarmee de uitbreiding van het machinepark verhuisde het bedrijf in 2009 naar Stadskanaal.

Meerjarenplan
Paricla Fijnmechanische Techniek is allround gespecialiseerd en beschikt over een divers machinepark met verschillende CNC-machines, dat nu opnieuw wordt uitgebreid met een Haas DT-1 en een Haas ST-20Y. Eerstgenoemde machine, inmiddels al afgeleverd, is een 5-assige freesmachine met 15.000 toeren, koeling door de spil en voorzien van Renishaw meettaster. De Haas ST-20Y draaimachine is uitgerust met Y-as, subspindel en stafaanvoer en wordt in november geplaatst. De afgelopen periode heeft het bedrijf benut om alle machines te verplaatsen, ruimte te creëren en de productiehal anders in te delen. Hierdoor zijn de logistieke stromen verbeterd en kunnen de interne processen efficiënter beheerst worden. “We zijn ook bezig met de aanschaf van een industriële cobot”, zegt mede-eigenaar Patrick van den Broek. “We willen de cobot flexibel inzetten bij de machine waar we hem op dat moment nodig hebben. Dit is onderdeel van een meerjarenplan, waarbij we inzetten op meer partnerschap met klanten, goede technieken in huis nemen en automatiseren om het tekort aan goed personeel op te kunnen vangen.”

De Haas DT-1 van Paricla is een 5-assige freesmachine met 15.000 toeren, koeling door de spil en voorzien van Renishaw meettaster.

Personeel
De automatisering heeft geen invloed op het huidige personeelsbestand. “We hebben moeite om goede vakmensen te vinden”, aldus Van den Broek. “Daarbij lopen de personeelskosten de laatste jaren behoorlijk op en om concurrerend te blijven, moeten we wel automatiseren en meer tijd benutten buiten onze reguliere kantoortijden. De ideale situatie is 24 uur produceren in de dagdienst met maximaal 10 man personeel.” Om die situatie te creëren is een nieuw CAM-systeem aangeschaft, namelijk Feature Cam van Autodesk, geleverd door Pro4CNC. “Hiermee kunnen we ontzettend snel programmeren”, vervolgt Van Den Broek. “Zelfs deels automatisch. Daardoor kunnen we snel van tekening of 3D bestand naar bewerkingscode voor de machines gaan.”

Flexibel en oplossingsgericht
Voor de Haas DT-1 is gekozen om ook 5-assige bewerkingen te kunnen uitvoeren voor de klanten. Van Den Broek: “Daarnaast zal later dit jaar de Haas ST-20Y met subspindel geleverd worden. De machine in deze uitvoering wordt momenteel nog niet geleverd in Europa. Wij waren op zoek naar een machine met subspindel, omdat we ook veel seriewerk doen. Nu moeten we elk product nabewerken en dat hoeft met deze machine straks niet meer. Dat is een enorme efficiencyslag voor ons. Als toeleverancier ben je namelijk de spil in de productieketen van klanten. We zijn een goede, toegankelijke partner voor onze klanten en daar willen we nog beter in worden. Korte lijnen, flexibel, oplossingsgericht. Onze klanten mogen nooit stilstaan. Dat is ons doel!”

Een deel van de productie van Paricla is reeds geautomatiseerd, zoals deze robot van Robojob bij een eerder aangeschafte machine van Haas.