Pilous zaagmachines: degelijk en zonder poespas

15

Besten Machines zet op TIV vooral de zaagmachines van Pilous in de schijnwerpers. Blikvanger op de stand is een volledig CNC-gestuurde machine. Maar ook worden een halfautomaat en een handbediende zaagmachine getoond om het uitgebreide assortiment qua types en formaten van Pilous te onderstrepen.

Besten Machines is al jaren importeur van Pilous, een Tsjechische fabrikant die uitsluitend zaagmachines maakt. “Ze hebben een volledig eigen productie”, zegt Ronnie Besten. “Pilous maakt degelijke, zwaar uitgevoerde no nonsens machines. Er zitten geen overbodige knoppen of andere poespas op.” Besten heeft in Haarle een onderdelenmagazijn voor Pilous ingericht en verkoopt jaarlijks ruim honderd van deze zaagmachines in Nederland. Dat gaat vanaf de kleine mobiele ARG 130 machine, die veel wordt toegepast in de bouw en in serviceauto’s, en de nieuwste ARG 235 plus, een dubbelverstekmachine die veel wordt gebruikt in kleine werkplaatsen, tot 300 tot 700 mm types, die leverbaar zijn in halfautomaat en volautomaat versie, met enkel verstek of dubbel verstek. “In opkomst is hun dubbelkoloms machine die net op de markt is. Hiermee kun je heel stabiel grote profielen zagen”, aldus Ronnie Besten.

Tevreden gebruiker
Een klant die naar volle tevredenheid gebruik maakt van deze zaagmachine van Tsjechische makelij is Jeroen Velderman van Velderman Constructions in Apeldoorn. “Ik kan niet zonder”, zegt hij. “Ik gebruik hem dagelijks en het is een van mijn meest gebruikte machines. Hij moet dus degelijk zijn en het altijd doen.”
Velderman vervaardigt, assembleert en monteert klantspecifieke producten op het gebied van constructiewerk, leidingwerk, tank- en apparatenbouw, leuningwerk en plaatwerk. Tevens is het Apeldoornse metaalbedrijf gespecialiseerd in laswerk in staal, RVS en aluminium (eventueel gecertificeerd volgens EN norm), knip- en zetwerk en conventioneel draai- en freeswerk. “We doen geen dag hetzelfde”, vertelt Velderman. “Alles is klantspecifiek maatwerk, of het nu een open haard van Cortenstaal, een afscherming voor een schakelkast, een trap of een verlenging van een oliebollenbaklijn is.”
Jeroen Velderman beschikt in zijn werkplaats over een mooi machinepark, waarin hij elk jaar investeert. Zo wordt het stukje bij beetje uitgebreid en gemoderniseerd.

De Pilous zaagmachine ARG 250 plus heeft hij vorig jaar aangeschaft. Met deze machine ging het net als met zijn andere machines, zoals de draaibank, freesbank, ponsmachine, kantbank en schaar: telkens wordt het een beetje beter, zwaarder en completer. “Ik wilde mijn oude zaagmachine vervangen door een iets groter exemplaar, compleet met rollenbaan en meetsysteem erachter. Daar had Ronnie Besten een mooi totaalpakket in. Dit Pilous zaagsysteem kan materiaal zagen tot 260 mm breed, met een hoogte van 200 mm. Ik kan er tot 180 mm in verstek mee zagen. De machine functioneert uitstekend en geeft geen problemen. Hij zaagt nauwkeurig en is makkelijk in te stellen en af te meten.”
Voor Jeroen Velderman was het logisch dat hij voor zijn nieuwe zaagmachine bij Ronnie Besten aanklopte. “Dat is een automatisme: als ik wat nodig heb, ga ik naar hem. Ik ken hem al meer dan 10 jaar. Ik ben iemand van relaties en ga niet voor 500 euro minder naar een  ander. Ik weet dat de service gewoon goed is. Besten Machines is een no nonsens bedrijf met korte lijnen en weinig schakels. Ik kan Ronnie Besten ook ‘s avonds bellen als het nodig is. Het is geen bedrijf waar om vijf uur de stekker eruit gaat.”

Besten Machines showt ook Nargesa en Mubea
Naast Pilous zaagmachines demonstreert Besten Machines op TIV ook enkele machines van Nargesa, een Spaanse fabrikant van machines voor plaatbewerking, en een ponsknipmachine van Mubea.

Live op de stand worden een verticale buigmachine (strippenwals) en een profielwals van Nargesa gedemonstreerd. Deze fabrikant heeft ook kantbanken en guillotinescharen in het assortiment. Deze zijn te zien op een groot spandoek op de achterwand. “Hun CNC-uitvoeringen zijn heel concurrerend”, aldus Ronnie Besten. “Ze geven 3 jaar garantie op hun machines. Van de Duitse fabrikant Mubea wordt een HIW 550 ponsknipmachine getoond. Deze heeft een grote uitlading, zodat ook in het midden van de plaat kan worden geponst.

Service en onderhoud
Besten Machines verkoopt niet alleen machines en gereedschappen, maar is ook sterk in service en onderhoud. Het bedrijf beschikt in Haarle over een grote werkplaats, die helemaal is uitgerust voor reparatie, service en onderhoud aan machines. Een belangrijk onderdeel van de servicewerkzaamheden is het veilig maken van machines. “We leveren en plaatsen beschermkappen en leveren ook speciale beschermkappen, die we zelf ontwerpen en maken. We worden er regelmatig door de inspectie van SZW bij geroepen als er ergens een  overtreding is geconstateerd of een ongeluk is gebeurd. Wij staan ook op de aanbevelingslijst van de inspectie.”

Besten Machines, stand 469

Facebook Comments