Prijs voor 3D-geprinte laserlaskop

Met een laserlaskop die is ontwikkeld voor Hittech Bihca, producent van precisieonderdelen, heeft K3D voor de tweede keer de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge in de professionele categorie gewonnen.

De voorzitter van de jury, Steven van de Staak van Ultimaker, maakte de winnaars van de challenge bekend tijdens de 8e editie van de Additive World Conference, die vanwege de coronacrisis online plaatsvond. Naast K3D won Younes Chahid in de studenten categorie met een herontwerp van de steel van een heupimplantaat. Alle finalisten, drie in de studenten categorie en drie professionals, hadden hun ontwerpen toegelicht in een korte videopresentatie voor de zeskoppige jury. Het niveau van de inzendingen was volgens de jury weer hoger dan de vorige jaren en leverde bovendien een eervolle vermelding op voor de Duitse SMS Group. De winnende ontwerpen zijn inspirerende voorbeelden voor industriële toepassingen van 3D metaalprinten.

Laserlaskop

Technisch directeur Jaap Bulsink van K3D presenteerde de laserlaskop. Deze inzending wist te overtuigen met wederom een aansprekend herontwerp: verbeterde prestaties, functionele integratie, geïntegreerde koelkanalen, gewichtsreductie en geoptimaliseerde lokale poreuze structuren. De jury vond de positieve business case aansprekend door zijn praktische toepassing in een industriële omgeving hetgeen niet vaak voor komt in ontwerpwedstrijden. Doordat het ontwerp alleen te maken is met additive manufacturing en ontworpen is zodat minimale nabewerking nodig is, is dit winnende ontwerp een schoolvoorbeeld van een ontwerp voor 3D printen.

Heupimplantaat

In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Younes Chahid van BiometicAM uit het Verenigd Koninkrijk met een herontwerp van de steel van een heupimplantaat. Deze relevante en heel functionele toepassing verbetert het leven van de patiënt door verkorting van zowel de operatie- als de hersteltijd. Het ontwerp is structuur geoptimaliseerd met verschillende ‘lattice’ of roosterachtige structuren met verschillende dichtheden voor een optimale ingroei van het botweefsel. Younes’ verhaal was compleet en met passie verteld en zijn ontwerp is alleen met metaalprinten te realiseren. Bovendien zijn er geen supportstructuren nodig en is het efficiënt te nesten op een bouwplaat, hetgeen de implantaatkosten verder verlaagt en zorgt dat deze oplossing voor een groter publiek toegankelijk wordt voor patiënten wereldwijd.

Verdeelstuk

Nina Uppenkamp van de SMS Group in Duitsland kreeg een eervolle vermelding. Haar herontwerp van een ‘Media Block’ met een aansprekende business case was uitstekend uitgewerkt en uitgevoerd. Dit verdeelstuk laat goed zien wat additive manufacturing biedt om zowel de functionaliteit als het gewicht te verbeteren. Aansprekend was bovendien dat ze in haar presentatie liet zien dat ze zowel het originele als het herontwerp functioneel heeft getest en vergeleken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

K3D benoemd tot servicebureau van Meltio en Europees referent voor applicatieontwikkeling

15-06 K3D is een technologiecentrum dat zich richt op het leveren van toegankelijke en betaalbare…

3D

3D geprinte koelschil voor Superbike

29-04 Om ervoor te zorgen dat de gloednieuwe elektromotor van Electric Superbike Twente op ideale…

3D

K3D-AddFab schaalt 3D metaalprinten op voor hightech- en luchtvaart

17-04 In 2013 was AddLab in Eindhoven een van de eerste open innovatiecentra voor 3D…

3D

Winnend ontwerp van Additive Industries-wedstrijd toont unieke mogelijkheden

25-03 Tijdens de 7e editie van de Additive World Conference zijn K3D en de student…

3D

Herontwerpen voor 3D-printen kan veel opleveren

11-03 Een 3D-geprint snijmes voor brooddeeg, een kritisch onderdeel van een wielophanging en een technisch…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV