Winnend ontwerp van Additive Industries-wedstrijd toont unieke mogelijkheden

Tijdens de 7e editie van de Additive World Conference zijn K3D en de student Obasogie Okpamen verkozen als winnaars van het Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2019. Uit handen van Steven van de Staak van Ultimaker en tevens juryvoorzitter ontvingen de winnaars een award, een softwarelicentie en een eigen 3D-printer.

Om industrieën te inspireren om speciale toepassingen door middel 3D-print te ontwikkelen en produceren, organiseerde Additive Industries voor de vijfde keer de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge. Concurrerend in twee categorieën werden zowel professionele ontwerpers & ingenieurs als studenten aangemoedigd om een bestaand deel van een machine of product dat is gemaakt met conventionele technologieën te herontwerpen voor 3D-printen. De finale bestond uit de inzendingen van drie studenten en drie professionals. Een vijfkoppige jury maakte uiteindelijk in beide categorieën en unanieme selectie. De jury noemde de winnende ontwerpen, een ‘deegmes voor deeg’ en een ‘Twin Spark Engine Connection Rod’, inspirerende voorbeelden van industrieel 3D-metaaldrukwerk.

Enorm potentieel
In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Obasogie Okpamen van The Landmark University in Nigeria. Hij ontwierp een verbindingsstang voor een Alfa Romeo 75 Twin Spark Turbo-motor. Hoewel het ontwerp nog niet volledig was getest, stelde de jury hem aan als winnaar vanwege het voorbeeld dat het stelt. Enorme hoeveelheden gebruikte auto’s die worden afgeschreven in Europa, worden verscheept naar Afrika om een tweede leven te leiden. Dit resulteert in een grote vraag naar reserveonderdelen om te ondersteunen. Deze relatief eenvoudige toepassing toont een enorm potentieel in de markt voor reserveonderdelen. Additive Manufacturing zorgt voor een gedistribueerde gelokaliseerde productie van reserveonderdelen in veel meer categorieën dan de automotive industrie.

De winnaar van de professionele categorie is K3D van Nederland. Jaap Bulsink, CTO van het bedrijf uit Terborg, presenteerde een deegsnijmes dat K3D ontwikkelt voor het moederbedrijf Kaak Group. De jury roemde K3D, omdat het deegsnijmes een verbazingwekkend aantal voordelen die 3D-metaaldrukwerk biedt combineert. Zo noemde de jury gewichtsvermindering, vermindering van het aantal producten, poreuze structuren, verbeterde prestaties van het product en aanzienlijke kostenreductie. De jury vond de erg sterk, vooral vanwege de gewichtsbesparing die resulteert in hogere verplaatsingssnelheden van de messen, wat de besparing van 2 van de 8 robots in een productielijn mogelijk maakt.

Alle finalisten ontvingen een gratis licentie van 1 jaar voor Altair Inspire en Autodesk Netfabb-software. Obasogie Okpamen ontvangt als student-winnaar een Ultimaker 2+ -printer, terwijl het team van K3D een Ultimaker 3 wint.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

K3D benoemd tot servicebureau van Meltio en Europees referent voor applicatieontwikkeling

15-06 K3D is een technologiecentrum dat zich richt op het leveren van toegankelijke en betaalbare…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

MetaalNieuws Extra IM

Hoe maak je een ontbrekend onderdeel zelf?

31-05 Maar wat nu als er een (klein) onderdeel sneuvelt? Metaal is natuurlijk sterk en…

Automatisering

KUKA robots 3D-printen boot van glasvezel

06-01 De Italiaanse start-up Moi Composites maakt gebruik van KR Quantec-robots van Kuka om de…

Automatisering

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 kondigen samenwerking aan

30-11 Sandvik Coromant heeft een nieuw samenwerkingsverband aangekondigd met Autodesk. De aankondiging markeert een langdurige…

3D

3D Metalforge installeert 21 Ultimaker-printers

24-08 Ultimaker, de specialist in desktop 3D-printing uit Utrecht, gaat samenwerken met de fabrikant van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV