Prima Power maakt het verschil

Met de combinatie van de 2D fiberlasersnijmachine Laser Genius 1530, het flexibele opslagsysteem Combo Tower en het automatische stapelsysteem LST demonstreerde Prima Power op de Euroblech haar automatische oplossing voor het lasersnijden van plaatuitslagen. Dat was voor het eerst op een vakbeurs en sales manager Benelux Lieven Louagie was er blij mee: “We vertellen onze klanten al jaren dat we dit hebben. Nu laten we ook eens zien dat het werkt.”

CEO Ezio Basso van Prima Power benadrukte op Euroblech nog maar eens dat de lasersnijmachine zelf tot een commodity is verworden. “Daarmee maak je bijna het verschil niet meer in deze harde markt met meer dan zestig concurrenten. We moeten ons dus onderscheiden met andere dingen. Zo hebben wij voor het ontladen van de gesneden delen een unieke grijper, die de delen al vastpakt voor dat het snijproces is afgelopen.” De Laser Genius combineert flexibiliteit met dynamische prestaties met hoge efficiency en nauwkeurigheid, dankzij het gebruik van materialen zoals carbonvezels en polymeerbeton en hoogdynamische lineaire aandrijvingen. De nieuwe lasersnijkop en de speciale opties (Smart Cut, Max Cut en Night Cut) optimaliseren het lasersnijproces voor elke toepassing.

Eigen laserbron
Prima Power kan deze lasersnijmachine – en ook haar andere fiberlasers – tegenwoordig uitrusten met een zelf ontwikkelde laserbron. Baso: “We hebben dit jaar al meer dan honderd van deze bronnen uitgeleverd. Met 3 en 4 kW vermogen. Nog dit jaar komt ook onze eigen 6 kW versie op de markt. En we gaan verder. De markt gaat richting 10 á 15 kW. Wij mikken met onze eigen bronnen op 12 kW.”

Prima Power op de Euroblech

Grote belangstelling op de Prima Power Stand voor een nieuw gerobotiseerd buigsysteem.

Flexibel opslagsysteem
De Laser Genius op de Euroblech werd gepresenteerd als een complete installatie met modules voor het automatiseren van de materiaalstroom. Combo Tower Laser is een flexibel opslagsysteem met geïntegreerde be- en ontlaadfuncties voor 2D-lasersystemen. Hij stelt naar behoefte automatisch en zonder vertraging verschillende materialen aan de lasersnijder beschikbaar. Het Combo magazijn kan één of twee stellingen bevatten, die bovendien variabel in hoogte kunnen zijn. Bij twee stellingen kan een tweede machinecel als onderdeel van het systeem worden geïntegreerd. Dat kan een tweede lasersnijmachine zijn, maar ook een pons- of een combimachine.

Prima Power op de Euroblech

Wat niet live op de stand werd gedemonstreerd, toonde Prima Power middels Virtual Reality.

Automatische plaatsortering
Om de automatiseringsgraad te verhogen, is er het LST-systeem voor automatische plaatsortering. LST kiest automatisch de gerede delen uit en sorteert ze om ze naar de geprogrammeerde plek te verplaatsen. Dit elimineert het manueel uitnemen van gesneden delen uit het plaatgeraamte, waardoor de menselijke handelingen minder worden en de deelkwaliteit alsmede de mogelijkheid van productie zonder toezicht worden verhoogd. De LST is een betrouwbaar systeem en beschikt over drie verschillende mogelijkheden voor het uitnemen van delen: RALC (Robot Assisted Last Cut) met het doel het verkanten van delen in het plaatgeraamte te verhinderen en een nauwkeurige en betrouwbare opname te garanderen; voorsortering om de opname te verlichten; sortering waarbij het deel voor de opname wordt afgesneden, terwijl de grijper buiten het werkbereik pauzeert.

Software
Zoals bij alle systemen van Prima Power speelt software ook bij dit systeem een grote rol. “Software is essentieel. Zonder dat zou er geen betrouwbare flexibele lijn zijn”, aldus Ezio Basso, die vertelde dat 25 procent van alle engineers van Prima Power zich bezig houdt met software-ontwikkeling. Hoe flexibel en tegelijk productief software een productielijn kan maken, toonde Prima Power met name met de PSBB-lijn op de stand. Hierin wordt ruw plaatmateriaal middels ponsen, knippen, bufferen en buigen automatisch verwerkt tot kant-en-klare gebogen onderdelen. Deze lijn biedt een hoge productiviteit dankzij veelzijdig servo-elektrisch ponsen, geïntegreerd servo-elektrisch knippen, servo-elektrisch buigen, een automatische en flexibele materiaalstroom en uitgekiende software. Prima Power toonde al voor de derde keer zo’n lijn op de Euroblech. Nieuw was onder meer dat het energieverbruik van met name de panelenbuiger sterk is verminderd, evenals het olieverbruik. Ook vereist de lijn minder onderhoud. Daarnaast maakt Master BendCam Parametric het mogelijk om de parametrische productie met een intelligente programmering te beheren. Zo is vrij eenvoudig zowel one piece flow als batch productie mogelijk. De PSBB-lijnen worden vaak gebruikt voor de productie van deuren, liften en onderdelen van stalen meubelen. Maar Prima Power demonstreerde de veelzijdigheid van de lijn aan de hand van hondenhokken. Door elkaar heen werden hokken voor kleine, middelgrote en grote honden geproduceerd. Kant-en-klaar; lassen is niet meer nodig.

Prima Power op de Euroblech

De veelzijdigheid van de PSBB-lijn werd gedemonstreerd aan de hand van hondenhokken. Door elkaar heen werden hokken voor kleine, middelgrote en grote honden geproduceerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV