Primeurs en tips & tricks op open huis Promatt

Tijdens een gezellig en goed bezocht open huis heeft Promatt voor het eerst in de Benelux de nieuwe verstekbandzaagautomaat HBE320-523G van Behringer gedemonstreerd. Maar dat was niet het enige nieuws.

Promatt in Haaksbergen levert innovatieve oplossingen voor metaal- en aluminiumbewerking. Het bedrijf is in 2003 gestart met een klein team en de vertegenwoordiging van Behringer (bandzaagmachines) en Behringer Eisele (cirkelzaagmachines). Inmiddels is het team fors gegroeid en wordt de markt bediend met een uitgebreid leveringsprogramma. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een aantal zorgvuldig geselecteerde leveranciers en diverse partners. “Ons uitgangspunt is dat wij een one stop shop willen zijn voor het begin van het productieproces in metaal en aluminium”, zegt Marco Toebes van Promatt. “Daartoe breiden we onze producten en dienstverlening steeds verder uit.”

Partners
In de fraaie showroom van Promatt waren tijdens het open huis, waar boven verwachting goed is verkocht, dan ook diverse partners present. Zoals Bahco met de zaagbanden en Rösler met de straalmachines. Maar ook Widenhorn was aanwezig. Deze plaatwerkspecialist uit Rhoon is sterk in software, ook op het gebied van zagen. “Daarom werken we samen, waarbij wij de zaagmachine leveren en Widenhorn de software om deze te koppelen aan het CADCAM systeem”, aldus Toebes. “Een eerste gezamenlijk project is al afgerond en er lopen er nog een paar. Dit is een aantrekkelijke samenwerking, want ook in het zaagproces neemt het belang van automatisering en manarme productie toe.”

Verstekbandzaagautomaat
Verder demonstreerde Promatt een groot aantal machines in de showroom. Allereerst natuurlijk die van Behringer en Behringer Eisele; allemaal topmachines van Duitse makelij voor staalhandels en metaalbewerkers die hoge eisen stellen aan de eerste stap in het productieproces. Maar ook een Carif halfautomatische bandzaagmachine met dubbelzijdig verstek. Dit is een allrounder voor elke werkplaats voor het zagen van strip, profiel en bouwstaal.

Een hoogtepunt in de presentatie was de verstekbandzaagautomaat HBE320-523G, het eerste model in een nieuwe serie van Behringer. In deze machine zijn diverse features van de high-end verstekzaagmachines van Behringer toegepast, maar door uiterst effectief te produceren en minder componenten te gebruiken worden de productiekosten laag gehouden. Zo kan deze hoogwaardige machine tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Dit eerste model heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520×320 mm alsmede dubbelzijdig verstek van 45 graden en tot 30 graden links. De verstekautomaat heeft daarmee een omvangrijk toepassingsgebied, waardoor hij aan alle eisen van de staalbouw en de staalhandel voldoet. Maar ook MKB-bedrijven (machinebouw), waar een zaagmachine regelmatig manloos moet lopen, zullen hiermee goed uit de voeten kunnen.

Aluminiumbewerking
Ook waren in de showroom diverse machines te zien van FOM Industries, producent van machines, materiaaltransportsystemen en meetinrichtingen voor aluminium, PVC en staalbewerking. “FOM maakt zaagmachines, maar ook bewerkingscentra en complete lijnen voor het bewerken van aluminium”, aldus Toebes. “Ook hiermee worden we steeds meer een gevestigde naam. We verkochten eerst de eenvoudige afkortmachines, maar nu ook de bewerkingscentra. Daar zijn we als organisatie zelf natuurlijk ook in gegroeid.”

Nieuw is de vertegenwoordiging van Plasticband, dat semi-automatische en automatische verpakkingsmachines ontwikkelt en bouwt. De Plasticband foliewikkelmachine is ontwikkeld voor het samenbinden verpakken en beschermen van (kwetsbare) aluminium en stalen profielen en staven. Tijdens de huisshow toonde Promatt de semi-automatische verpakkingsmachine Neleo 50. Deze wikkelt folie rondom het te verpakken materiaal, terwijl de operator dit materiaal door de machine duwt.
Eveneens nieuw zijn de Filtermist nevelfilterinstallaties, eenvoudige en effectieve systemen voor het filteren van olienevel.

Tips & tricks
Zo levert Promatt steeds meer producten en diensten  voor het begin van het productieproces. Maar het zagen blijft daarin een centrale rol spelen. De workshops tijdens het open huis stonden ook in het teken van zaagtechniek. Promatt had gekozen voor een laagdrempelige opzet. Direct aan de machine kregen de bezoekers tips en tricks aangereikt om efficiënt te zagen, trillingen te voorkomen en maximaal rendement uit de zaagmachine te halen. Zo ontstonden interessante gesprekken over het belang van de kwaliteit van het koelmiddel, de juiste spanning van de bandzaag en het inzagen.

METAVAK en Blechexpo
Promatt is van 31 oktober tot 2 november exposant op METAVAK Gorinchem. Een week later is Behringer exposant op de Blechexpo in Stuttgart (7-10 november). Ook hier zal de nieuwe verstekbandzaagmachine HBE320-523G centraal staan.

Promatt op METAVAK, stand 260
Behringer op Blechexpo, hal 4, stand 4503

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mazak steekt alle energie in Open House in Leuven

20-06 Mazak richt zich volledig op het eigen Open House in Leuven, waar de specialist…

Verspanen

Veel automatisering op huisshow Hedelius

07-06 Het nieuwe model van de Tiltenta-serie viert zijn première: de Tiltenta 10. Dit krachtige…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Verspanen

Open Huis DMG Mori stelt automatisering centraal

13-04 Om de bezoekers beter te verdelen en meer tijd te hebben voor persoonlijke gesprekken,…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Open House Chiron in teken van geautomatiseerde en duurzame productie

08-04 Een echte, persoonlijke handdruk om je te verwelkomen, persoonlijke gesprekken en individueel advies: op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X