Primeurs en tips & tricks op open huis Promatt

Tijdens een gezellig en goed bezocht open huis heeft Promatt voor het eerst in de Benelux de nieuwe verstekbandzaagautomaat HBE320-523G van Behringer gedemonstreerd. Maar dat was niet het enige nieuws.

Promatt in Haaksbergen levert innovatieve oplossingen voor metaal- en aluminiumbewerking. Het bedrijf is in 2003 gestart met een klein team en de vertegenwoordiging van Behringer (bandzaagmachines) en Behringer Eisele (cirkelzaagmachines). Inmiddels is het team fors gegroeid en wordt de markt bediend met een uitgebreid leveringsprogramma. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een aantal zorgvuldig geselecteerde leveranciers en diverse partners. “Ons uitgangspunt is dat wij een one stop shop willen zijn voor het begin van het productieproces in metaal en aluminium”, zegt Marco Toebes van Promatt. “Daartoe breiden we onze producten en dienstverlening steeds verder uit.”

Partners
In de fraaie showroom van Promatt waren tijdens het open huis, waar boven verwachting goed is verkocht, dan ook diverse partners present. Zoals Bahco met de zaagbanden en Rösler met de straalmachines. Maar ook Widenhorn was aanwezig. Deze plaatwerkspecialist uit Rhoon is sterk in software, ook op het gebied van zagen. “Daarom werken we samen, waarbij wij de zaagmachine leveren en Widenhorn de software om deze te koppelen aan het CADCAM systeem”, aldus Toebes. “Een eerste gezamenlijk project is al afgerond en er lopen er nog een paar. Dit is een aantrekkelijke samenwerking, want ook in het zaagproces neemt het belang van automatisering en manarme productie toe.”

Verstekbandzaagautomaat
Verder demonstreerde Promatt een groot aantal machines in de showroom. Allereerst natuurlijk die van Behringer en Behringer Eisele; allemaal topmachines van Duitse makelij voor staalhandels en metaalbewerkers die hoge eisen stellen aan de eerste stap in het productieproces. Maar ook een Carif halfautomatische bandzaagmachine met dubbelzijdig verstek. Dit is een allrounder voor elke werkplaats voor het zagen van strip, profiel en bouwstaal.

Een hoogtepunt in de presentatie was de verstekbandzaagautomaat HBE320-523G, het eerste model in een nieuwe serie van Behringer. In deze machine zijn diverse features van de high-end verstekzaagmachines van Behringer toegepast, maar door uiterst effectief te produceren en minder componenten te gebruiken worden de productiekosten laag gehouden. Zo kan deze hoogwaardige machine tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Dit eerste model heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520×320 mm alsmede dubbelzijdig verstek van 45 graden en tot 30 graden links. De verstekautomaat heeft daarmee een omvangrijk toepassingsgebied, waardoor hij aan alle eisen van de staalbouw en de staalhandel voldoet. Maar ook MKB-bedrijven (machinebouw), waar een zaagmachine regelmatig manloos moet lopen, zullen hiermee goed uit de voeten kunnen.

Aluminiumbewerking
Ook waren in de showroom diverse machines te zien van FOM Industries, producent van machines, materiaaltransportsystemen en meetinrichtingen voor aluminium, PVC en staalbewerking. “FOM maakt zaagmachines, maar ook bewerkingscentra en complete lijnen voor het bewerken van aluminium”, aldus Toebes. “Ook hiermee worden we steeds meer een gevestigde naam. We verkochten eerst de eenvoudige afkortmachines, maar nu ook de bewerkingscentra. Daar zijn we als organisatie zelf natuurlijk ook in gegroeid.”

Nieuw is de vertegenwoordiging van Plasticband, dat semi-automatische en automatische verpakkingsmachines ontwikkelt en bouwt. De Plasticband foliewikkelmachine is ontwikkeld voor het samenbinden verpakken en beschermen van (kwetsbare) aluminium en stalen profielen en staven. Tijdens de huisshow toonde Promatt de semi-automatische verpakkingsmachine Neleo 50. Deze wikkelt folie rondom het te verpakken materiaal, terwijl de operator dit materiaal door de machine duwt.
Eveneens nieuw zijn de Filtermist nevelfilterinstallaties, eenvoudige en effectieve systemen voor het filteren van olienevel.

Tips & tricks
Zo levert Promatt steeds meer producten en diensten  voor het begin van het productieproces. Maar het zagen blijft daarin een centrale rol spelen. De workshops tijdens het open huis stonden ook in het teken van zaagtechniek. Promatt had gekozen voor een laagdrempelige opzet. Direct aan de machine kregen de bezoekers tips en tricks aangereikt om efficiënt te zagen, trillingen te voorkomen en maximaal rendement uit de zaagmachine te halen. Zo ontstonden interessante gesprekken over het belang van de kwaliteit van het koelmiddel, de juiste spanning van de bandzaag en het inzagen.

METAVAK en Blechexpo
Promatt is van 31 oktober tot 2 november exposant op METAVAK Gorinchem. Een week later is Behringer exposant op de Blechexpo in Stuttgart (7-10 november). Ook hier zal de nieuwe verstekbandzaagmachine HBE320-523G centraal staan.

Promatt op METAVAK, stand 260
Behringer op Blechexpo, hal 4, stand 4503

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Kleinschalige inloopdagen groot succes voor Dormac

06-12 “Bezoekers kwamen met tekeningen en echte vraagstukken naar onze demo mogelijkheden in De Goorn.…

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Plaatbewerking

Tuwi heeft primeur met open huis in coronatijd

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, is er…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X