Primeurs en tips & tricks op open huis Promatt

Tijdens een gezellig en goed bezocht open huis heeft Promatt voor het eerst in de Benelux de nieuwe verstekbandzaagautomaat HBE320-523G van Behringer gedemonstreerd. Maar dat was niet het enige nieuws.

Promatt in Haaksbergen levert innovatieve oplossingen voor metaal- en aluminiumbewerking. Het bedrijf is in 2003 gestart met een klein team en de vertegenwoordiging van Behringer (bandzaagmachines) en Behringer Eisele (cirkelzaagmachines). Inmiddels is het team fors gegroeid en wordt de markt bediend met een uitgebreid leveringsprogramma. Daarbij wordt nauw samengewerkt met een aantal zorgvuldig geselecteerde leveranciers en diverse partners. “Ons uitgangspunt is dat wij een one stop shop willen zijn voor het begin van het productieproces in metaal en aluminium”, zegt Marco Toebes van Promatt. “Daartoe breiden we onze producten en dienstverlening steeds verder uit.”

Partners
In de fraaie showroom van Promatt waren tijdens het open huis, waar boven verwachting goed is verkocht, dan ook diverse partners present. Zoals Bahco met de zaagbanden en Rösler met de straalmachines. Maar ook Widenhorn was aanwezig. Deze plaatwerkspecialist uit Rhoon is sterk in software, ook op het gebied van zagen. “Daarom werken we samen, waarbij wij de zaagmachine leveren en Widenhorn de software om deze te koppelen aan het CADCAM systeem”, aldus Toebes. “Een eerste gezamenlijk project is al afgerond en er lopen er nog een paar. Dit is een aantrekkelijke samenwerking, want ook in het zaagproces neemt het belang van automatisering en manarme productie toe.”

Verstekbandzaagautomaat
Verder demonstreerde Promatt een groot aantal machines in de showroom. Allereerst natuurlijk die van Behringer en Behringer Eisele; allemaal topmachines van Duitse makelij voor staalhandels en metaalbewerkers die hoge eisen stellen aan de eerste stap in het productieproces. Maar ook een Carif halfautomatische bandzaagmachine met dubbelzijdig verstek. Dit is een allrounder voor elke werkplaats voor het zagen van strip, profiel en bouwstaal.

Een hoogtepunt in de presentatie was de verstekbandzaagautomaat HBE320-523G, het eerste model in een nieuwe serie van Behringer. In deze machine zijn diverse features van de high-end verstekzaagmachines van Behringer toegepast, maar door uiterst effectief te produceren en minder componenten te gebruiken worden de productiekosten laag gehouden. Zo kan deze hoogwaardige machine tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Dit eerste model heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520×320 mm alsmede dubbelzijdig verstek van 45 graden en tot 30 graden links. De verstekautomaat heeft daarmee een omvangrijk toepassingsgebied, waardoor hij aan alle eisen van de staalbouw en de staalhandel voldoet. Maar ook MKB-bedrijven (machinebouw), waar een zaagmachine regelmatig manloos moet lopen, zullen hiermee goed uit de voeten kunnen.

Aluminiumbewerking
Ook waren in de showroom diverse machines te zien van FOM Industries, producent van machines, materiaaltransportsystemen en meetinrichtingen voor aluminium, PVC en staalbewerking. “FOM maakt zaagmachines, maar ook bewerkingscentra en complete lijnen voor het bewerken van aluminium”, aldus Toebes. “Ook hiermee worden we steeds meer een gevestigde naam. We verkochten eerst de eenvoudige afkortmachines, maar nu ook de bewerkingscentra. Daar zijn we als organisatie zelf natuurlijk ook in gegroeid.”

Nieuw is de vertegenwoordiging van Plasticband, dat semi-automatische en automatische verpakkingsmachines ontwikkelt en bouwt. De Plasticband foliewikkelmachine is ontwikkeld voor het samenbinden verpakken en beschermen van (kwetsbare) aluminium en stalen profielen en staven. Tijdens de huisshow toonde Promatt de semi-automatische verpakkingsmachine Neleo 50. Deze wikkelt folie rondom het te verpakken materiaal, terwijl de operator dit materiaal door de machine duwt.
Eveneens nieuw zijn de Filtermist nevelfilterinstallaties, eenvoudige en effectieve systemen voor het filteren van olienevel.

Tips & tricks
Zo levert Promatt steeds meer producten en diensten  voor het begin van het productieproces. Maar het zagen blijft daarin een centrale rol spelen. De workshops tijdens het open huis stonden ook in het teken van zaagtechniek. Promatt had gekozen voor een laagdrempelige opzet. Direct aan de machine kregen de bezoekers tips en tricks aangereikt om efficiënt te zagen, trillingen te voorkomen en maximaal rendement uit de zaagmachine te halen. Zo ontstonden interessante gesprekken over het belang van de kwaliteit van het koelmiddel, de juiste spanning van de bandzaag en het inzagen.

METAVAK en Blechexpo
Promatt is van 31 oktober tot 2 november exposant op METAVAK Gorinchem. Een week later is Behringer exposant op de Blechexpo in Stuttgart (7-10 november). Ook hier zal de nieuwe verstekbandzaagmachine HBE320-523G centraal staan.

Promatt op METAVAK, stand 260
Behringer op Blechexpo, hal 4, stand 4503

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Plaatbewerking

Nardo presenteert Benchmark fiberlaser tijdens Open Huis

22-05 Nardo is het bedrijf van Peter Plomp. Hij is in 2016 voor zichzelf begonnen,…

Verspanen

Van Hoorn Machining heeft alle redenen voor een open huis

24-04 Maar eigenlijk gaat het niet eens zo zeer om die machinedemonstraties. “We zien dit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV