Primoteq verzorgt revisie centerdraaimachine Mokveld Valves

0

Vrijwel iedere middelgrote of grote machinefabriek heeft ze staan; machines die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering, die in basis nog goed zijn, maar door veroudering en slijtage minder presteren dan gewenst. Revisie is in dat geval de ideale oplossing. Primoteq zette een revisietraject in voor Mokveld Valves B.V. in Gouda.

Vervangen of reviseren?
Bart van den Bosch, Manager Production Engineering van Mokveld Valves: “Onze conventionele PBR T-450 centerdraaimachine stamt uit 1978 en is zijn normale levenscyclus dus al ruimschoots voorbij. Hij wordt echter nog dagelijks ingezet. Ondanks zeer goed onderhoud begonnen belangrijke componenten van de machine toch wat mankementen te vertonen. Bij ons rees toen de vraag: vervangen of reviseren? Omdat we er niet van overtuigd waren dat we deze conventionele machine nieuw konden kopen in de juiste kwaliteit kozen we voor revisie.”

Kwaliteit tegen een gunstige prijs
Naast twee andere partijen werd ook Primoteq uitgenodigd om haar visie te geven. Stephan Bosch, Service Manager regio Noord/Oost, besprak met Mokveld de wensen en vertaalde deze naar een passend revisieplan en een scherpe offerte. “Wij hebben niet alleen veel ervaring met revisietrajecten, maar bieden deze ook op een speciale manier aan. Waar mogelijk zetten we ze namelijk in als scholingsobject; onder regie vaneen ervaren technicus voeren twee leerlingen de revisie uit. We maken dan weliswaar geen financiële winst, maar realiseren wel kennisgroei. Voor onze klanten garanderen wij op deze manier kwaliteit tegen een zeer gunstige prijs”, zo vertelt Stephan. Het voorstel sprak Mokveld aan en in juni 2015 werd de centerdraaimachine van zijn standplaats in Gouda vervoerd naar de werkplaats van Primoteq in Hengelo. Onder deskundige begeleiding werkten twee leerlingen aan de revisie, zowel mechanisch als elektrisch. Stephan daarover: “De machine is volledig gedemonteerd. Het machinebed en de supports zijn geslepen en alles is opnieuw passend gemaakt op elkaar. Alle lagers en draadspillen zijn vervangen om de nauwkeurigheid weer terug te brengen en er is nieuw kunststof geleidingsmateriaal onder de slede aangebracht. De gehele machine is opnieuw geschilderd in de door de klant gewenste kleurcombinatie en op het elektrische vlak zijn alle kabels en schakelcomponenten vervangen.”

“Samenwerking naar volle tevredenheid”
Bart vertelt dat alle afspraken keurig zijn nagekomen: “Voorafgaand aan het traject hebben wij onze verwachtingen over en weer vastgesteld en deze helder op schrift gezet. Tijdens de revisie hebben wij op twee momenten gecheckt of de voortgang op schema lag en de werkzaamheden werden uitgevoerd conform afspraken. Dit was het geval. De samenwerking is netjes verlopen. En ook de uiteindelijke afname, waarbij nog enkele puntjes op de i gezet moesten worden, is naar volle tevredenheid door Primoteq afgehandeld.” Na diverse testen is de machine half oktober goedgekeurd en definitief opgeleverd. Weer als nieuw “We hadden als doel de PBR T-450 centerdraaimachine weer in nieuwstaat te brengen. Dat is gelukt. Hij voldoet weer aan alle geometrische normen en is optimaal inzetbaar in ons productieproces. Wij zijn voor de komende 10 jaar klaar,” aldus Bart. Ook Stephan benadrukt de toegevoegde waarde van machinerevisie: “Veel machines van vóór het jaar 2000 zijn erg goed en solide. Het vervangen van deze machines is kostbaar en het is nog maar de vraag of de nieuwe machine, die toch anders van samenstelling en techniek is, voldoet aan de eisen en verwachtingen. Voor ruim minder dan de helft van de nieuwprijs kunnen klanten bij ons een revisie laten uitvoeren. Daarna beschikken zij weer over een zo goed als nieuwe machine
die de gemaakte revisiekosten meer dan waard is!”

Mokveld Valves in het kort
Mokveld Valves levert de olie- en gasindustrie geavanceerde afsluitersystemen en terugslagkleppen voor bedrijfskritische controle- en veiligheidsapplicaties. De hoogwaardige producten worden veelal klantspecifiek ontwikkeld en zijn het resultaat van jarenlang hoogwaardig onderzoek en een grondige kennis van de bedrijfsprocessen van klanten. Dankzij hun kwaliteit en betrouwbaarheid kunnen Mokveldsystemen en -kleppen veilig worden gebruikt onder zware omstandigheden. Ze leiden tot verhoging van productie, verlaging van kosten en energiebesparing. Bij Mokveld werken ruim 370 mensen wereldwijd.

Primoteq in het kort 
Primoteq is een toonaangevend servicebedrijf voor productiemiddelen in de (maak)industrie, gespecialiseerd in metaal- en kunststofbewerkingstechniek, hijs- en heftechniek en lasersnijtechniek. Primoteq levert meetbare toegevoegde waarde door de inzet van hoogwaardige onderhoudsexpertise. Hierbij wordt, via klantspecifieke onderhoudsconcepten (Excellent Maintenance), gestreefd naar het realiseren van de laagste integrale productiekosten. Bij Primoteq werkt een team van ruim 100 specialisten vanuit drie locaties: Hengelo, Rotterdam en Nederweert.