Q-Fin demonstreert Super Edge Rounder-machine live

0

Op het Demoplein Plaatbewerking tegenover de eigen stand demonstreert Q-Fin de SER600 ontbraammachine. Deze kan in één doorgang een Radius 2 slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed. Het nieuwe model 2020 (met nieuwe besturing) wordt live met een natwerkende afzuiger gedemonstreerd.

Q-Fin streeft ernaar dat al haar machines het eenvoudigst te besturen en te bedienen van alle concurrerende machines in de markt. Hiervoor zijn alle modellen voorzien van een besturing met een overzichtelijke knoppenstructuur. Model 2020 van de SER600 is echter uitgerust met een PLC-besturing. “Deze biedt meer mogelijkheden”, zegt product manager Joost Kouwenbergh. “Je kunt er bijvoorbeeld makkelijk een handleiding in zetten en meer informatie over storingen geven.”

Grote behoefte
Q-Fin kondigde de lancering van de SER600 begin dit jaar aan, wat onmiddellijk een grote hoeveelheid reacties opleverde. In mei/juni zijn de eerste drie machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Een teken dat er grote behoefte is aan deze ontbraammachine die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen. “De markt zit er echt op te wachten”, zegt Kouwenbergh. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat moeten worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met de R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid, maar ook in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in. We hebben niet een bestaande machine aangepast, maar louter ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook, een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

De Q-Fin SER600 heeft vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en vergt de uitleg wat meer tijd. De eenvoud en het gebruiksgemak zijn hetzelfde als bij de andere Q-Fin machines.

Optimale kantendekking
“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service engineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken even hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.” Q-Fin is in de markt niet de enige die een R=2 claimt. Toch is deze machine uniek, vertelt Erik. “De crux is de combinatie van twee verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan hij in één doorgang met meer dan 1 meter per minuut die R=2 halen. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is.”

‘Hoge nood’ met prototype gelenigd
Jos van den Bersselaar Constructie in Udenhout, Van der Sluis Technische Bedrijven in Genemuiden en Staalservice Zuidbroek in Zuidbroek zijn de eerste bedrijven die een SER600 hebben aangeschaft. Van den Bersselaar had zelfs dusdanig ‘hoge nood’, dat Q-Fin in Bergeijk voor deze klant al een grote serie producten met de prototype-machine heeft afgerond, voordat de machine in Udenhout was geïnstalleerd. “We waren al heel lang op zoek naar een machine om Radius 2 op diverse onderdelen aan te brengen”, vertelt Adri van Gils, hoofd Productie/Productieleider bij Jos van den Bersselaar Constructie. “Want het slijpen gebeurde nog handmatig of we freesden met een kantfrees. Dat betekende vervelend, veel en vies werk met een hoop herrie. Daar zijn we nu helemaal vanaf. Onze medewerkers zijn er heel blij mee. ‘Zo’n machine hadden we tien jaar eerder moeten hebben’, zeiden ze. Klanten die hier komen voor een afname van producten zijn ook laaiend enthousiast als ze R2 zo van de machine af zien komen. ‘Zo hoort het’, zeggen ze dan.” De machine fungeert uitstekend in de praktijk. Bij Van den Bersselaar is hij dagelijks in gebruik. “De eis van R2 wordt steeds meer gesteld”, zegt Van Gils.

De SER600 ontbraammachine kan in één doorgang een Radius 2 slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed.

Machine eenvoudig in te stellen
Erik is verantwoordelijk voor de installatie van de SER600, veelal samen met een natwerkende afzuiger en bijbehorend pijpwerk. “Inclusief uitleg is daar ongeveer een dag mee gemoeid”, zegt hij. “De installatie is vergelijkbaar met die van andere machines van Q-Fin, alleen heeft de SER600 vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en vergt de uitleg wat meer tijd. De eenvoud en het gebruiksgemak zijn wel hetzelfde. Operators kunnen er na de training meteen mee werken en ze kunnen de machine ook zelf in- en omstellen. Ze hoeven dus niet te wachten tot daar een werkplaatschef of voorman voor komt of zo. Ze krijgen de instructies ook als handleiding mee en bovendien kijken we mee als ze hun eerste producten afronden. We helpen de operators echt goed op weg.” Q-Fin heeft service voor de klant – die het eigenlijk liever ‘partner’ noemt – hoog in het vaandel staan. De installatie omvat dan ook nazorg. “We komen altijd na een paar weken, of desgewenst eerder, nog een keer langs om vragen te beantwoorden, dingen voor te doen, een nieuwe operator vooruit te helpen, wat er zoal nodig is. En tussendoor kan men altijd bellen. Daar zijn we voor”, zegt Erik. “Klanten zijn ook altijd welkom om aan te sluiten bij de QKC (Q-Fin Kennisclub) op woensdagmiddag in Bergeijk”, vult Joost aan.” Daar kunnen ze terecht met vragen en ze kunnen ook eigen producten meenemen om op onze machines af te ronden. Het maakt daarbij niet uit welke machine ze hebben en of die er net twee weken staat of al twee jaar. Even een belletje en we regelen het.”

Waarom niet eerder?
Het mooiste van het installatiewerk komt aan het einde, vindt Erik. “Dat zijn de reacties van de operators als ze de resultaten zien. Ze staan echt te kijken van de strakke, constante kwaliteit, zelfs bij de kleinste uitsparingen, en de geweldige snelheid. Zeker als ze uit een handmatige situatie komen is dat een wereld van verschil. Gemiddeld gaat het dan een factor vier of vijf sneller met onze machines. En vergeet ook andere aspecten niet. Werken met bijvoorbeeld een handmachine geeft veel stof, herrie en trillingen op je handen, dus ook op dat vlak gaan de operators er enorm op vooruit. Daarbij is het moeilijk om mensen te vinden die dit werk willen doen. De meest gehoorde opmerking is dan ook: Waarom hebben we zo’n machine niet eerder gekocht?” Joost knikt: “Het went ook direct, die kwaliteit en snelheid. Dan kun je niet meer terug. Het is hetzelfde als overstappen op een snellere computer. Na een uurtje ben je zó gewend, dat de oude situatie waarin je misschien wel jaren hebt gezeten, niet meer voorstelbaar is. Klanten willen geen uur meer zonder.”

Q-Fin, stand C130