Q-Fin installeert eerste drie Super Edge Rounder-machines

Q-Fin heeft in juni de eerste drie SER600-machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Een teken dat er grote behoefte is aan deze ontbraammachine die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed. Dat bleek eind vorig jaar al uit de grote hoeveelheid reacties toen Q-Fin de lancering van deze machine aankondigde.

“De markt zit er echt op te wachten”, horen we van product manager Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat moeten worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met de R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid, maar ook in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in. We hebben niet een bestaande machine aangepast, maar louter ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook, een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

Optimale kantendekking
“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service engineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken even hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra

onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.”

Q-Fin is in de markt niet de enige die een R=2 claimt. Toch is deze machine uniek, vertelt Erik. “De crux is de combinatie van twee verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan hij in één doorgang met meer dan 1 meter per minuut die R=2 halen. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is.”

‘Hoge nood’ met prototype gelenigd
Jos van den Besselaar Constructie in Udenhout, Van der Sluis Technische Bedrijven in Genemuiden en Staalservice Zuidbroek in Zuidbroek zijn de eerste bedrijven die een SER600 hebben aangeschaft. “Eén van deze klanten had zelfs dusdanig ‘hoge nood’, dat we in Bergeijk voor hem al een grote serie producten met onze prototype-machine hebben afgerond”, vertelt Joost. “Zo konden we de klant vooruit helpen zonder dat hij de machine al had staan. Normaal gesproken leveren wij bij Q-Fin de machines uit met 2-3 weken levertijd, maar de eerste drie moesten nog gebouwd worden, terwijl de vraag er al lag. Dus dat duurde in dit geval iets langer. Inmiddels hebben we de volgende drie machines in opbouw. Hiervoor bestaat ook alweer warme belangstelling.”

Machine eenvoudig in te stellen
Erik is verantwoordelijk voor de installatie van de SER600, veelal samen met een natwerkende afzuiger en bijbehorend pijpwerk. “Inclusief uitleg is daar ongeveer een dag mee gemoeid”, zegt hij. “De installatie is vergelijkbaar met die van andere machines van Q-Fin, alleen heeft de SER600 vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en vergt de uitleg wat meer tijd. De eenvoud en het gebruiksgemak zijn wel hetzelfde. Operators kunnen er na de training meteen mee werken en ze kunnen de machine ook zelf in- en omstellen. Ze hoeven dus niet te wachten tot daar een werkplaatschef of voorman voor komt of zo. Ze krijgen de instructies ook als handleiding mee en bovendien kijken we mee als ze hun eerste producten afronden. We helpen de operators echt goed op weg.”

Q-Fin heeft service voor de klant – die het eigenlijk liever ‘partner’ noemt – hoog in het vaandel staan. De installatie omvat dan ook nazorg. “We komen altijd na een paar weken, of desgewenst eerder, nog een keer langs om vragen te beantwoorden, dingen voor te doen, een nieuwe operator vooruit te helpen, wat er zoal nodig is. En tussendoor kan men altijd bellen. Daar zijn we voor”, zegt Erik. “Klanten zijn ook altijd welkom om aan te sluiten bij de QKC (Q-Fin Kennisclub) op woensdagmiddag in Bergeijk”, vult Joost aan.” Daar kunnen ze terecht met vragen en ze kunnen ook eigen producten meenemen om op onze machines af te ronden. Het maakt daarbij niet uit welke machine ze hebben en of die er net twee weken staat of al twee jaar. Even een belletje en we regelen het.”

Waarom niet eerder?
Het mooiste van het installatiewerk komt aan het einde, vindt Erik. “Dat zijn de reacties van de operators als ze de resultaten zien. Ze staan echt te kijken van de strakke, constante kwaliteit, zelfs bij de kleinste uitsparingen, en de geweldige snelheid. Zeker als ze uit een handmatige situatie komen is dat een wereld van verschil. Gemiddeld gaat het dan een factor vier of vijf sneller met onze machines. En vergeet ook andere aspecten niet. Werken met bijvoorbeeld een handmachine geeft veel stof, herrie en trillingen op je handen, dus ook op dat vlak gaan de operators er enorm op vooruit. Daarbij is het moeilijk om mensen te vinden die dit werk willen doen. De meest gehoorde opmerking is dan ook: Waarom hebben we zo’n machine niet eerder gekocht?”

Joost knikt: “Het went ook direct, die kwaliteit en snelheid. Dan kun je niet meer terug. Het is hetzelfde als overstappen op een snellere computer. Na een uurtje ben je zó gewend, dat de oude situatie waarin je misschien wel jaren hebt gezeten, niet meer voorstelbaar is. Klanten willen geen uur meer zonder.”

Ook bij de installatie van de eerste SER600-machines waren de reacties uitermate positief, laat Joost weten. Bij één klant spaart hij zelfs 4 man uit. Zij doen hetzelfde ontbraamwerk nu met 4 á 5 personen minder. “We verwachten diezelfde teneur bij de volgende afnemers die zich inmiddels gemeld hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Optimaliseren met universele ontbraammachine

01-05 Het hebben van een machine die in staat is om zowel kleine als grote…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV