Revolutionaire technologietrends in gratis e-book

In onze fabrieken staan in 2020 geen  mensen meer achter de lopende band en  in 2025 moeten we gaan vrezen voor  het voortbestaan van deze fabrieken want de 3D printer kan straks 50% van alle producten op  goedkope thuis- en industriële printers uitprinten.  Dat zegt trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk  in een gratis te downloaden e-book van 120 pagina’s met inspirerende technologietrends.

De snelheid waarmee technologie ons leven verandert is zonder meer extreem te noemen, zegt  Van Hooijdonk: “We  hebben zoiets nog nooit eerder meegemaakt. De komende 10 jaar zal er meer veranderen dan  de laatste 100 jaar.  Door nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones,  het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij,  zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Big data wordt de belangrijkste schakel
Zo’n beetje alles wordt slim: steden, sportkleding, mensen en zelfs koeien. Data en slimme  algoritmen nemen beslissingen die voorheen door mensen werden genomen. Dit resulteert niet  alleen in betrouwbare voorspellingen en een positieve impact op onze gezondheid, het bevordert  ook de verkeersveiligheid en de efficiëntie van onze fabrieken.

In ieder geval blijven we langer leven. Onze jongste kinderen worden minimaal 130 jaar. Tegen de  tijd dat ze 18 jaar zijn, kijken ze ons lachend aan als ze horen dat hun ouders nog een rijbewijs nodig  hadden. Ze zullen vrolijk wegrijden in een kleine zelf-rijdende auto, die ze op hun bestemming  aflevert om vervolgens daarna een pakketje op te halen en ergens af te leveren. De disruptie van traditionele pakketservices, zoals DHL, is hierbij begonnen. Ruim 96% van de auto’s staat stil, dus een andere oplossing is welkom. Minder auto’s, minder wegen, geen files en ongevallen meer. “De  toekomst ziet er prachtig uit”, zegt Van Hooijdonk. “Tradities staan op het punt om te veranderen. Het concept van eigendom is in 2025 iets dat in het  verleden thuishoort. We willen geen muziek in eigendom; we huren liever de streams van Spotify  voor 9,99 euro per maand. We wensen geen hotel; we verblijven liever in een prettige omgeving.  Dus kiezen we voor AirBNB, die nog niet zo lang geleden ruim 1 miljoen boekingen op één dag wist  te realiseren. Binnen vijf jaar zal dit bedrijf groter zijn dan de hele Hilton groep.

Trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk: “Robots, drones,  het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij,  zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk: “Robots, drones, het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij, zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Het Internet of Things is een eindeloos netwerk
In de zorgsector worden de aankomende 5 jaar volop nieuwe medische apparaten geïntroduceerd  waarmee we onze gezondheid in de gaten kunnen houden zodat we kunnen ingrijpen voordat er iets  verkeerd dreigt te gaan. Mijn slimme matras, fitBit en intelligente pil zijn verbonden met mijn slimme  spiegel die mij precies vertelt of alles goed met mij gaat. In 2025 wordt de huisarts vervangen door  slimme devices die verbonden zijn met superdokter Watson van IBM en krijgen we een preventief  seintje om ons te waarschuwen voor eventuele gezondheidsproblemen.

3D-printers in ziekenhuizen printen een hart, knieschijven of gewrichten
Predictive health wordt een groeimarkt met fantastische gevolgen voor ons allemaal en  vooral voor de miljarden mensen in ontwikkelingslanden. Organen printen we in 2025 steeds vaker  uit op bioprinters. Dit betekent een kleiner wordende wachtlijst voor mensen die deze organen zo  hard nodig hebben. De kosten van het onderwijs stijgen met 5% per jaar en in 2050 zijn de meeste  landen failliet –  genekt door de hoge kosten van de gezondheidszorg. Het aantal artsen en  ziekenhuizen loopt sterk terug en vele algemene ziekenhuizen verdwijnen zelfs. De huisarts zal  omscholing moeten gaan overwegen.

Skills nog maar vijf  jaar bruikbaar
Bijna alles wat we gewend zijn moet we afleren. Skills waar we vroeger ruim 30 jaar mee vooruit  konden, zijn nu nog maar 5 jaar bruikbaar. Het fenomeen opleiding zal een hele andere invulling  moeten krijgen; een leven lang leren wordt het motto. Van wat onze kinderen nu leren, kunnen ze  over 10 jaar in de wereld nog maar 10% gebruiken. Veel banen waarvoor we nu worden opgeleid,  bestaan straks simpelweg niet meer. De grootste uitdaging ligt in het onderwijs, waar afscheid  genomen moet worden van de helft van de docenten om zo de toekomst van onze kinderen veilig te  stellen. Bedrijven, instellingen en overheden moeten op een andere manier naar organisaties kijken.  Een nieuwe vorm van management is nodig: ‘disruptive management’ – een nieuw type organisatie  naast het huidige bedrijf, met een nieuwe cultuur, andere netwerken en nieuwe werknemers die  andere eisen stellen aan werk, macht en resultaat. Het bedrijf van de toekomst ziet er compleet  anders uit. “Die zo mooi is, dat je het bijna niet gelooft.”

Download hier het E-Book

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

FDP-bijeenkomst over data-uitwisseling in de keten via SCSN

03-05 Tijdens deze middag staat centraal hoe een veilige en snelle uitwisseling van informatie tussen…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?