Revolutionaire technologietrends in gratis e-book

In onze fabrieken staan in 2020 geen  mensen meer achter de lopende band en  in 2025 moeten we gaan vrezen voor  het voortbestaan van deze fabrieken want de 3D printer kan straks 50% van alle producten op  goedkope thuis- en industriële printers uitprinten.  Dat zegt trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk  in een gratis te downloaden e-book van 120 pagina’s met inspirerende technologietrends.

De snelheid waarmee technologie ons leven verandert is zonder meer extreem te noemen, zegt  Van Hooijdonk: “We  hebben zoiets nog nooit eerder meegemaakt. De komende 10 jaar zal er meer veranderen dan  de laatste 100 jaar.  Door nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones,  het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij,  zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Big data wordt de belangrijkste schakel
Zo’n beetje alles wordt slim: steden, sportkleding, mensen en zelfs koeien. Data en slimme  algoritmen nemen beslissingen die voorheen door mensen werden genomen. Dit resulteert niet  alleen in betrouwbare voorspellingen en een positieve impact op onze gezondheid, het bevordert  ook de verkeersveiligheid en de efficiëntie van onze fabrieken.

In ieder geval blijven we langer leven. Onze jongste kinderen worden minimaal 130 jaar. Tegen de  tijd dat ze 18 jaar zijn, kijken ze ons lachend aan als ze horen dat hun ouders nog een rijbewijs nodig  hadden. Ze zullen vrolijk wegrijden in een kleine zelf-rijdende auto, die ze op hun bestemming  aflevert om vervolgens daarna een pakketje op te halen en ergens af te leveren. De disruptie van traditionele pakketservices, zoals DHL, is hierbij begonnen. Ruim 96% van de auto’s staat stil, dus een andere oplossing is welkom. Minder auto’s, minder wegen, geen files en ongevallen meer. “De  toekomst ziet er prachtig uit”, zegt Van Hooijdonk. “Tradities staan op het punt om te veranderen. Het concept van eigendom is in 2025 iets dat in het  verleden thuishoort. We willen geen muziek in eigendom; we huren liever de streams van Spotify  voor 9,99 euro per maand. We wensen geen hotel; we verblijven liever in een prettige omgeving.  Dus kiezen we voor AirBNB, die nog niet zo lang geleden ruim 1 miljoen boekingen op één dag wist  te realiseren. Binnen vijf jaar zal dit bedrijf groter zijn dan de hele Hilton groep.

Trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk: “Robots, drones,  het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij,  zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Trendwatcher/futurist Richard van Hooijdonk: “Robots, drones, het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij, zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties.”

Het Internet of Things is een eindeloos netwerk
In de zorgsector worden de aankomende 5 jaar volop nieuwe medische apparaten geïntroduceerd  waarmee we onze gezondheid in de gaten kunnen houden zodat we kunnen ingrijpen voordat er iets  verkeerd dreigt te gaan. Mijn slimme matras, fitBit en intelligente pil zijn verbonden met mijn slimme  spiegel die mij precies vertelt of alles goed met mij gaat. In 2025 wordt de huisarts vervangen door  slimme devices die verbonden zijn met superdokter Watson van IBM en krijgen we een preventief  seintje om ons te waarschuwen voor eventuele gezondheidsproblemen.

3D-printers in ziekenhuizen printen een hart, knieschijven of gewrichten
Predictive health wordt een groeimarkt met fantastische gevolgen voor ons allemaal en  vooral voor de miljarden mensen in ontwikkelingslanden. Organen printen we in 2025 steeds vaker  uit op bioprinters. Dit betekent een kleiner wordende wachtlijst voor mensen die deze organen zo  hard nodig hebben. De kosten van het onderwijs stijgen met 5% per jaar en in 2050 zijn de meeste  landen failliet –  genekt door de hoge kosten van de gezondheidszorg. Het aantal artsen en  ziekenhuizen loopt sterk terug en vele algemene ziekenhuizen verdwijnen zelfs. De huisarts zal  omscholing moeten gaan overwegen.

Skills nog maar vijf  jaar bruikbaar
Bijna alles wat we gewend zijn moet we afleren. Skills waar we vroeger ruim 30 jaar mee vooruit  konden, zijn nu nog maar 5 jaar bruikbaar. Het fenomeen opleiding zal een hele andere invulling  moeten krijgen; een leven lang leren wordt het motto. Van wat onze kinderen nu leren, kunnen ze  over 10 jaar in de wereld nog maar 10% gebruiken. Veel banen waarvoor we nu worden opgeleid,  bestaan straks simpelweg niet meer. De grootste uitdaging ligt in het onderwijs, waar afscheid  genomen moet worden van de helft van de docenten om zo de toekomst van onze kinderen veilig te  stellen. Bedrijven, instellingen en overheden moeten op een andere manier naar organisaties kijken.  Een nieuwe vorm van management is nodig: ‘disruptive management’ – een nieuw type organisatie  naast het huidige bedrijf, met een nieuwe cultuur, andere netwerken en nieuwe werknemers die  andere eisen stellen aan werk, macht en resultaat. Het bedrijf van de toekomst ziet er compleet  anders uit. “Die zo mooi is, dat je het bijna niet gelooft.”

Download hier het E-Book

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘MKB’er laat flinke kansen met data liggen’

16-11 “Veel MKB’ers in Nederland laten dus flinke kansen met data liggen”, constateert lector Supply…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X