RoboJob robots met nieuwe kleuren en functies

De robots van RoboJob, producent van systemen voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, zijn niet langer Fanuc-geel maar lichtgrijs, evenals de tafels van de RoboJob Turn- en Mill-Assist Series. De nieuwe sobere, strakke look werd gepresenteerd op de vakbeurs MTMS in België.

Over de reden van deze nieuwe ‘Look & Feel’ van de robots zegt RoboJob-directeur Helmut De Roovere: “Dat hebben we natuurlijk niet zomaar gedaan. Hiermee willen we duidelijk maken dat onze robots zich onderscheiden van andere robots, doordat we er heel wat intelligentie in hebben geprogrammeerd. Dat maakt dat onze robots voor meer flexibiliteit, nauwkeurigheid én rendement staan dat de doorsnee robot.”

De Roovere vervolgt: “Zo kan men met onze robots de klemkracht van de grijpers regelen, de snelheid van uitvoering aanpassen, de robot op elk moment laten stoppen of opnieuw laten opstarten, en kan men met één druk op de knop de robot laten terugkeren naar zijn ‘home’ positie. Ook wordt er aangegeven waar een eventueel alarm zich voordoet, en kan men het werkstuk niet enkel in het centrum van een werkstuk grijpen, maar ook uit het centrum (excentrisch).

Daarnaast kan er vanuit de subspindel worden ontladen, en kunnen werkstukken onder een bepaalde rotatie en hoek worden beladen en ontladen. De operator kan nu ook makkelijk de beladingsstrategie aanpassen, opdat een werkstuk tegen de aanslag moet worden gedrukt, of opdat er zonder aanslag gewerkt kan worden. Barbreak-functies, zelf grijpers aanmaken in de software, meten na het zoveelste werkstuk of de immer belangrijker wordende voor- en nabewerkingen: ook dat behoort tot de lijst met standaardfuncties bij RoboJob.

Gewichtscompensatie geprogrammeerd
Om de nauwkeurigheid te verhogen, heeft de Belgische automatiseringsspecialist een gewichtscompensatie in de software van de robot geprogrammeerd, opdat de robot ook bij zwaardere stukken even nauwkeurig kan blijven beladen en ontladen. En bij de installatie wordt een RoboJob-specifieke kalibratietechnologie toegepast, waarbij het volledige werkgebied van de robot in kaart wordt gebracht, nadat die geïnstalleerd werd. “Die gegevens worden in de software opgeslagen, en de robot maakt er gebruik van om elke beweging nóg preciezer uit te voeren,” verduidelijkt De Roovere. “En ook hebben we onze software zó ontwikkeld, dat alle berekeningen gebeuren terwijl de robot aan het werk is. Zo wordt er als het ware telkens één stap vooruit gedacht, waardoor er geen seconde verloren gaat, en de robot nóg sneller en efficiënter tewerk gaat.”

Voor- en nabewerkingen
Daarnaast maakt RoboJob het nu ook mogelijk om in de Turn-Assist software de zogenaamde ‘voor- en nabewerkingen’ makkelijk in te stellen: de operator kan met slechts enkele klikken bepalen wat de robot juist dient te doen: een afgewerkt stuk wassen, een serienummer ponsen of een afgewerkt stuk ontbramen. Wanneer er met de ‘Pallet-Unload’ uitbreiding wordt gewerkt, kan de robot het pallet ook klaarmaken voor een nieuw op te leggen laag stukken, bijvoorbeeld door het opleggen van een stuk karton tussen de verschillende lagen. Uiteraard dienen daarvoor ook de nodige hardware-voorzieningen beschikbaar te zijn.
De software werd zodanig ontwikkeld dat de operator dit snel en makkelijk kan bepalen. Bovendien kunnen deze taken worden opgeslagen met een eigen benaming, zodat ze de volgende keer makkelijk opnieuw kunnen worden opgeroepen en er wéér tijd wordt gewonnen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Cellro Elevate is grote broer van robotcel Xcelerate

01-08 De Xcelerate van Cellro, een robotcel voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines,…

Automatisering

Steeds meer functionaliteiten

21-04 Bij Cellro stond tijdens de Demoweek vooral de Xcelerate beladingscel in de picture. In…

Automatisering

Halter beladingsrobot voor het eerst op Amerikaanse beurs

30-08 Halter CNC Automation is in september aanwezig op zowel de AMB Stuttgart als de…

Automatisering

Beladingsrobot bezorgt MF Geurtsen meer capaciteit en flexibiliteit

17-11 Machinefabriek Geurtsen in Deventer heeft een volautomatische beladingsrobot in gebruik genomen. De nieuwe robotcel…

Automatisering

Halter LoadAssistant te zien tijdens inloopdagen

16-09 De Halter LoadAssistant is na de introductie in 2014 al bij veel verspanende bedrijven…

Automatisering

Robojob integreert airblow in beladingssystemen

24-06 Robojob, specialist in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, introduceert een airblow, die…

Geen categorie

Haas maakt stafaanvoer sneller

15-06 De ontwerpers van Haas Automation zijn teruggegaan naar de tekentafel om het stafaanvoerproces eenvoudiger,…

Automatisering

Halter klanten delen hun ervaring met automatisch beladen

01-06 Op 18 juni organiseert Halter CNC Automation een speciale dag, waarbij bedrijven uit Nederland…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV