Robot doet de inspectie, zonder dat jij je vingers brandt

Ze kijken, horen, ruiken en voelen voor je, zonder dat jij je vingers brandt. De robots van ExRobotics zijn speciaal ontwikkeld om inspectie en onderhoud te verrichten in licht ontvlambare en explosieve omgevingen. Zodat mensen niet langer de risico’s hoeven lopen.

Begin september is ExRobotics gestart met de productie van deze robots in Delft voor launching customer NAM. Een leuke wetenswaardigheid: ExRobotics is zelf gecertificeerd om deze robots te mogen bouwen. Deze certificering voor robots is uniek in de wereld en ExRobotics kan worden gezien als een pionier op het gebied van robots voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Werk minder risicovol
De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden. Dat betekent dat inspecteurs en operators niet langer naar explosiegevaarlijke installaties hoeven. En dat hun werk dus stukken minder risicovol wordt.

In het laatste kwartaal van 2018 zal de NAM de eerste batch van tien robots in gebruik gaan nemen, met de ambitie om later alle onbemande installaties van de NAM te gaan voorzien van deze technologie. Hiermee is de NAM de eerste producent in de olie- en gasindustrie die deze technologie op grote schaal toepast. De NAM-robot is een remote control robot, maar op 6 augustus dit jaar toonde ExRobotics alweer zijn nieuwste doorbraak in de wereld van de robotica: de ExR 1.1 robot, die door ExRobotics, TU Darmstadt en Shell gedemonstreerd in de Shell-raffinaderij in Pernis. De robot kan zich volledig autonoom voortbewegen en inspecties uitvoeren in de fabriek.

Certifcering is uitdaging
De grootste uitdaging ligt niet in het bouwen van op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering die nodig is voor toepassing binnen een ontvlambare atmosfeer. De zogenaamde ATEX/IEC-Ex-certificering stelt zware eisen aan het product en gebruikte materialen. Veel van de benodigde gecertificeerde materialen zijn niet te koop. De ATEX/IEC-Ex normen zijn namelijk bedacht voor grote, zware, stilstaande installaties die veel energie verbruiken. De robots van ExRobotics worden echter gebouwd van kleine, energiezuinige en mobiele componenten. Dit betekent dat ExRobotics alle componenten zelf heeft moeten ontwikkelen en laten certificeren door een notify body in Chicago (VS). Vervolgens moest ExRobotics als organisatie worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. De combinatie van deze certificeringen en robotica die ExRobotics nu bezit, is uniek in de wereld.

ExRobotics heeft onlangs een nieuw productiefaciliteit geopend in Delft, voor de productie en certificering van de robot. Dat is dicht bij de TU Delft. ExRobotics verwacht een vruchtbare uitwisseling van kennis en ervaring met de TU. Het bedrijf telt nu 10 medewerkers, maar verwacht flink te groeien in de komende jaren.

ExRobotics

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Automatisering

Fanuc produceert 750.000ste robot

05-07 Op dit moment produceert Fanuc ongeveer 8.000 industriële robots per maand in zijn fabrieken…

Verspanen

Halter introduceert CNC-beladingsrobot Compact

04-11 Halter CNC Automation heeft het productportfolio uitgebreid met een nieuwe serie beladingsrobots: de Halter…

Personeel en Opleiding

Vernieuwde zelfinspectietool

24-09 De zelfinspectietools van Inspectie SZW zijn vernieuwd. De tools, of ‘regelhulpen’ behandelen vier hoofdthema’s…

Featured

In de maakindustrie kent 62 procent Smart Industry

19-08 De naamsbekendheid van Smart Industry is gegroeid. Van de ondernemers in de maakindustrie heeft…

Automatisering

Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

12-02 Besturingenfabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij machine- en apparatenbouwers. Vooral…

Automatisering

Een op drie organisaties maakindustrie heeft achterstand in digitalisering

12-02 Een percentage van 31 procent van de bedrijven in de maakindustrie loopt volgens haar…

Automatisering

Meer robots voor gevaarlijke en terugkerende taken

12-02 De toenemende automatisering van de werkplek zal ook in 2020 een belangrijke trend blijven.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X