Rol voor mens in productie blijft

Het beurzenseizoen barst weer los en overal staan Industrie 4.0 en digitalisering centraal, of het nu op TIV in eigen land is, de AMB in Stuttgart of later dit najaar de Euroblech in Hannover. Maar wat betekent de oprukkende digitalisering voor de medewerkers in de productiebedrijven?

Naar deze vraag – hoe ziet de industriële werkplek in 2025 eruit? – hebben Duitse wetenschappers op het gebied van productietechniek onlangs onderzoek gedaan. Ze hebben een nieuw model ontwikkeld dat de automatiseringsgraad in de industrie analyseert en laat zien in welke richting actie is vereist. Ondernemingen kunnen dit model gebruiken om de automatiseringsgraad van hun verschillende productieprocessen vast te stellen en daaruit afleiden wat de volgende stappen moeten zijn.

Daarbij gaat het er niet alleen om vast te stellen of er verder geautomatiseerd moet worden of juist niet, maar ook om de inrichting van de toekomstige werkplek. Zo wordt bijvoorbeeld de bijscholingsbehoefte van de medewerkers tijdig duidelijk. “We hebben ook voor de productie een roadmap nodig voor de automatisering. Aan de hand daarvan kunnen we de werkplekken toekomstgericht inrichten”, aldus de wetenschappers. “Oude modellen voldoen hiervoor niet. Vooral de toekomstige verbinding tussen mensen en machinaal lerende systemen in de fabriek moeten we nader bekijken.”

Goed nieuws hebben de wetenschappers voor mensen die bang zijn voor een groot banenverlies. Aan de hand van hun model hebben de wetenschappers de toestand van de hele Duitse maakindustrie geanalyseerd. Conclusie: het is nog een lange weg naar volledige automatisering, maar we moeten er wel vanuit gaan dat in de toekomst de optimalisering van productiesystemen en -processen niet meer alleen door mensen, doch steeds meer door de machine zelf wordt overgenomen. Maar dan nog zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat ook in volautomatische fabrieken mensen niet overbodig zullen worden. Ook zelflerende productiesystemen moeten door vakkrachten tot leren aangezet worden. En autonome deelsystemen van een productie-installatie moeten gemonitord en in stand gehouden worden. Daarnaast openen bijvoorbeeld datagebaseerde services en machinaal leren compleet nieuwe businessmodellen, waarvoor medewerkers met nieuwe kwalificatieprofielen nodig zijn. Voorts is er een grote kans dat eenvoudige werkzaamheden in eigen land weer lucratief worden, zodat het aantrekkelijk wordt naar lagelonenlanden verplaatst werk terug te halen.
De wetenschappers noemen het wel noodzakelijk opleidingen aan te passen. Nu al is er een tekort aan vakmensen met kennis van IT en mechatronica. “Alle betrokkenen moeten over de nieuwste kennis van digitalisering beschikken. Ondernemingen en opleidingsinstituten moeten meer samenwerken en bijvoorbeeld trainers gaan uitwisselen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

Automatisering

‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’

30-01 Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een…

Bedrijf en Economie

Beurshallen AMB 2024 weer volledig bezet

04-12 “Het huidige aantal standregistraties is een duidelijke indicatie van het belang van AMB voor…

Verspanen

Sleutelspelers al aan boord bij AMB 2024

12-06 Snel zijn loont: voor het eerst kunnen exposanten die hun stand boeken vóór 30…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV