Alle ruimte voor efficiënt zagen

0

Het nieuwe zaagsysteem van Ketelaars Laswerk is eigenlijk een tweetraps investering geweest. Eerst kwam er een halfautomaat bandzaagmachine van Behringer, later zijn daar aan- en afvoer rollenbanen en een digitale meetwagen bij geplaatst. In combinatie met de twee nieuwe halkranen, heeft Ketelaars daarmee de efficiency van het zaagproces flink opgevoerd.

Eigenaar/directeur Peter Ketelaars had de hele zaaginstallatie het liefst in één keer aangeschaft, maar daarvoor ontbrak simpelweg de ruimte in de boerenschuur in Ospel waar hij rond de eeuwwisseling met zijn bedrijf is begonnen. Sinds dit voorjaar hebben hij en zijn twaalf medewerkers echter meer dan genoeg ruimte. Want Ketelaars Laswerk is verhuisd naar een gloednieuw bedrijfspand (1700 vierkante meter) in Nederweert, dat zeker acht keer zo groot is. Ruimte genoeg dus om bij Promatt, de leverancier van de Behringer machines, ook de rollenbanen en het meetsysteem te bestellen.

Stalen trappen en balustraden
Ketelaars Laswerk is een staalverwerkend bedrijf met als hoofdactiviteit de productie van stalen trappen en balustraden, en het constructieve en bouwkundige staal voor de woning- en utiliteitsbouw. De opdrachtgevers zijn voornamelijk bouwbedrijven en particulieren. Als totaalaanbieder beheerst Ketelaars – in eigen huis – het complete traject van ontwerp, engineering, 3D tekenen, productie en montage. De conservering wordt uitbesteed. “Het is allemaal maatwerk wat we hier maken”, zegt Peter Ketelaars. “Hoe moeilijker de opdracht, hoe liever het ons is. We gaan voor pure kwaliteit.”

Dubbelzijdige verstekmachine
Kwaliteit in de productie begint wat hem betreft met nauwkeurig zagen. Daarom is hij in de beginjaren van zijn eigen bedrijf al begonnen met een zaagmachine van de Duitse fabrikant Behringer. Die eerste machine was er een met één kant verstek. De keuze was dus haaks of verstekzagen, waarna een profiel moest worden omgedraaid voor de andere bewerking.
Dat is nu anders. Ketelaars heeft bij Promatt een halfautomaat HBP 310-523 G met een bereik van 300×500 mm gekocht. Dit is een dubbelzijdige verstekmachine, waardoor een profiel niet meer gedraaid hoeft te worden. Daarmee was de eerste efficiencyslag al gemaakt. Maar toen Peter Ketelaars deze machine kocht, wist hij al: zodra ik er de ruimte voor heb, ga ik uitbreiden met een rollenbaan en een meetsysteem. Want de balken moesten nog handmatig  worden doorgevoerd en het op de juiste lengte zagen gebeurde nog met een rolmeter en een kraspen. Nu staan er voor en achter de machine rollenbanen met aangedreven rollen, die de profielen automatisch doorvoeren. De banen hebben een groot beladingsgewicht, waardoor ze tegen een stootje kunnen. Tevens is de aanvoerbaan voorzien van een materiaalhefrol (optie). Deze tilt de balken iets op, zodat ze niet tegen de tafel van de zaagmachine stoten als de kopse kant niet helemaal perfect is.

Digitaal gestuurd meetsysteem
Ketelaars heeft bewust gekozen voor een digitaal gestuurd meetsysteem (NC). Geeft de operator in het besturingspaneel de lengtemaat aan, dan plaatst de meetwagen zich automatisch naar de ingestelde waarde. Een goede keuze, meent Hans Megens van Promatt. “Dit werkt supernauwkeurig. Een NC systeem kost wel extra geld ten opzichte van een manuele meetwagen, maar dat verdien je snel terug als je veel zaagt en veel verschillende hoeken hebt. Dan is het absoluut rendabel.”

Promatt Ketelaars
Het digitaal gestuurde meetsysteem werkt supernauwkeurig.


Nauwkeurigheid en snelheid

Dat kan Peter Ketelaars beamen: “De meetwagen, maar ook de rollenbaan brengt ons veel qua nauwkeurigheid en snelheid. We hebben er ook twee kranen boven hangen; één voor de aanvoer en één voor de afvoer van het materiaal. Dat werkt super.”
Ketelaars Laswerk zet de zaagmachine in voor het zagen van balkstaal en kokers en voor seriewerk. Nauwkeurigheid is daarbij essentieel en vooral daarom kiest Peter Ketelaars voor Behringer. “Ik ben een machineman en daarom kies ik altijd voor kwaliteitsmachines. Want op een kwaliteitsmachine krijg je ook kwaliteitsproducten gemaakt. Het robuuste gegoten frame van deze machine zorgt voor stabiliteit, wat de nauwkeurigheid ten goede komt. Ook de  twee kolommen dragen daaraan bij. Dat werkt toch beter dan een knikzaag, die toch meer afwijkt. En dat kunnen we niet hebben. Want bij een trap luisteren de maten heel nauw. Hoe nauwkeuriger je zaagt, hoe minder breed de lasnaden worden. Dat vind ik belangrijk bij de producten die wij maken. Het oog wil immers ook wat.”

Open huis Behringer
‘Wereld van Zagen’. Onder deze titel presenteert de Behringer groep al haar zaagtechniek tijdens een open huis van 20 tot en met 22 juni in Kirchardt (D).

Naast de bandzaagmachines van Behringer worden hier ook de cirkelzaagmachines van dochterbedrijf Behringer Eisele gedemonstreerd. Het Franse zusterbedrijf Vernet Behringer is present met CNC-bewerkingscentra voor de staalconstructie industrie zoals boormachines. “We zullen innovaties presenteren die de productiviteit van onze klanten en andere geïnteresseerde bezoekers kunnen vergroten”, belooft Christian Behringer, directeur van Behringer.

Registeren kan via www.behringer.net. Maar ook Behringer-importeur Promatt in Haaksbergen kan alle informatie over het open huis verschaffen. Medewerkers van Promatt zijn alle dagen van de huisshow in Kirchardt aanwezig.