RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

Dumaco Woerden is een volwaardig plaatbewerkingsbedrijf, maar beschouwt zichzelf vooral als een lasbedrijf. Dat is niet zo vreemd, want de helft van de tachtig vaste medewerkers bestaat uit lassers, die zijn gekwalificeerd voor het lassen van RVS in alle kwaliteiten en alloys. De jongste investering in een nieuwe 10 kW fiberlaser van Bystronic met een groot werkbereik van 8×2,5 meter is dan ook voornamelijk gedaan met het oog op het vele laswerk. Omdat deze machine drie keer zo snel is als de oude CO2-laser, heeft Dumaco Woerden nu echter ook meer ruimte om RVS op XXL-formaat te snijden voor derden.

Sales manager Pieter Meinster (links) en operationeel directeur Eric Hengst bij de jongste investering van Dumaco Woerden: een 10 kW fiberlaser van Bystronic met een werkbereik van 8×2,5 meter

De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher een producent van onderdelen voor met name de olie- en gasindustrie en Barosta produceerde ronde tanks voor de voedingsmiddelenindustrie. In 2018 zijn beide bedrijven samengevoegd en onderdeel geworden van de Dumaco Groep.

RVS-specialist

Als specialist in RVS en XXL snijden en zetten (8 meter), produceert Dumaco Woerden onderdelen, samengestelde componenten en complete installaties, zoals tanks, (druk)vaten, hoppers, pijpstukken, transportframes en skids. Deze worden onder andere toegepast in de olie- en gasindustrie, zuivel- en voedingsmiddelenindustrie en de chemische en farmaceutische industrie.

Het bedrijf is bijvoorbeeld approved workshop voor Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, waarvoor systemen voor olie- en gasscheiding worden geproduceerd, die in grote tanks worden geplaatst. Deze worden niet alleen geproduceerd, Dumaco Woerden doet ook de werktuigbouwkundige engineering hiervan.

Waterstofsystemen

Een relatief nieuwe markt is die van de energietransitie. “Het was even schrikken toen een belangrijke klant waarvoor we frames voor de olie- en gasmarkt maakten, werd overgenomen door een grote leverancier van waterstofsystemen”, vertelt Eric Hengst, operationeel directeur bij Dumaco Woerden. “Die klant moest direct stoppen met olie en gas en zich uitsluitend gaan richten op waterstof.

Voor hem maken we nu vaten inclusief al het leidingwerk voor waterstofsystemen. Achteraf bezien is dat een mooie ontwikkeling voor ons, want terwijl olie en gas een sector is met pieken en dalen en grote projecten, lijkt waterstof meer stabiliteit in de productie te brengen. Bovendien is het een van de markten van de toekomst.”

Gecertificeerd laswerk

Ook waterstofsystemen behoren tot de specialisatie van Dumaco Woerden, want het bedrijf is specialist in de fabricage van drukvaten en leidingwerk, inclusief de hieraan wettelijk gestelde eisen. “We voldoen aan de PED, de Europese richtlijn voor drukapparatuur”, zegt sales manager Pieter Meinster. “Leidingwerk en drukvaten die aan deze norm moeten voldoen, mogen we in eigen beheer ontwerpen en produceren.”

Complexe samenstellingen

Binnen de Dumaco Groep is Woerden de vestiging die een totaalpakket complexe samenstellingen kan produceren. “Assembleren en gecertificeerd werk is onze kracht binnen de groep”, vertelt Hengst. “De basisproducten voor de (complexe) samenstellingen, zoals plaatwerk, buislaserwerk en verspanend werk halen we veelal uit de groep.”

Dumaco Woerden beschikt zelf echter ook over een aantal XXL machines en voorzieningen, die voornamelijk in functie staan van de lassers. Zoals een grote lasersnijmachine en een grote SafanDarley tandemkantbank. Deze bestaat uit twee kantbanken van 4 meter, die gekoppeld 2×600 ton vermogen kunnen leveren, waarmee 10 mm dik RVS over een lengte van 8 meter nauwkeurig kan worden gekant. Ook beschikt Dumaco Woerden over mogelijkheden om grote plaatdelen in één keer te kunnen walsen tot een diameter van 1,80 meter, en over twee beitsbaden waarin hele tanks in één keer ondergedompeld kunnen worden.

XXL lasersnijden

Superbelangrijk is ook de lasersnijmachine. Hengst noemt deze voorziening zelfs het hart van het bedrijf. Een goede laser met een goede service is voor Dumaco Woerden pure noodzaak. Daarom is de oude lasersnijmachine onlangs vervangen door een gloednieuwe laser met 10 kW vermogen en een werkbereik van 8×2,5 meter. Het is de eerste machine van dit formaat die Bystronic in de Benelux heeft geplaatst.

De nieuwe aanwinst heeft een veel hogere operationele snelheid dan de oude laser. “We verwachten dat hij drie keer sneller snijdt dan onze oude 6 kW CO2-laser”, zegt Hengst. “Bovendien kunnen we veel dikker materiaal snijden, de nieuwe Bystronic snijdt met gemak tot 30 mm dik. Flenzen die aan leidingwerk zitten kunnen we nu ook zelf snijden.” “En daarnaast hebben we nu veel meer capaciteit om te snijden voor de andere Dumaco-vestigingen en derden”, vult Meinster aan. “Met deze aanwinst is XXL-werk nog meer dan voorheen ons unique sellingpoint.”

Dumaco: zeven vestigingen, één groep

Dumaco Woerden is een van de zeven vestigingen van de Dumaco Groep (Dutch Manufacturing Companies). Samen bieden zij een compleet aanbod op het gebied van plaatbewerking: onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties.

Binnen de groep heeft elke vestiging haar eigen sterke punten. Allemaal dragen ze met hun specifieke mogelijkheden bij aan de kracht van de totale groep. Elke klant heeft eigen contactpersonen en kan tevens gebruik maken van de mogelijkheden van de hele groep.

Hardinxveld-Giessendam
Biedt uitgebreide mogelijkheden in buislasersnijden, lasersnijden, watersnijden, ponsen, kanten/buigen en assemblage. Beschikt tevens over een machinefabriek voor frezen en draaien. Klanten kunnen daardoor zeer veelzijdig en betrouwbaar werk vanuit deze vestiging krijgen.

Kampen
Specialist in dun plaatwerk t/m 3 mm dat kan worden (laser)gesneden, geponst, gebogen en gevouwen in verschillende vormen. Dankzij de flexibele organisatie is zowel voor enkelstuks als serieproducten een korte doorlooptijd mogelijk. Een bijzondere specialiteit is het machinaal bewerken van koperen strippen (bruikbaar voor stroomgeleiding).

Montfoort
Voert diverse specialistische bewerkingen uit zoals lasersnijden, verspanen en lassen van (sub)assemblies voor diverse marktsegmenten. De kracht ligt bij het combineren van deze bewerkingen in producten en constructies, waarover al in het beginproces goed met de klant wordt meegedacht.

Oss
Specialist in RVS plaatwerk en framebouw. Is volledig ingespeeld op de productie van onderdelen, casco’s of subassemblages, die OEM’ers graag overlaten aan derden. Heeft bijna alle bewerkingen in eigen huis (one stop shop) en is daarbij specialist in walsen en zetten. Korte doorlooptijden door QRM-filosofie.

’s-Gravenpolder
Combineert buis- en plaatbewerking onder één dak. Forse capaciteit door groot magazijn en twee nieuwe 8 KW fiberlasers. Door de diversiteit van machines binnen deze vestiging kan er een grote hoeveelheid aan materialen worden gesneden, afgebraamd, gewalst en gezet.

Varsseveld
Specialist in de productie van kleine en middelgrote series voor OEM machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. De nadruk ligt hierbij op onderdelen en hoogwaardige (las)samenstellingen van roestvaststaal. Naast de uitgebreide hand-las faciliteit heeft Dumaco Varsseveld hiervoor naast diverse Mig/Mag- en Tig-robots ook plasma- en laserlasinstallaties. Om een totaaloplossing te kunnen bieden kunnen persbewerkingen worden toegevoegd en is in huis een poedercoatstraat en een montage-afdeling aanwezig.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

24-05 “Je kunt de cultuur in ons bedrijf vergelijken met een familiecultuur”, zegt operationeel directeur…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Zantech kan eindelijk feestje vieren

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

SafanDarley en Dumaco ontwikkelen volautomatisch knipcentrum

18-10 Dumaco in Kampen telt 85 medewerkers en richt zich vooral op het bewerken van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X