Samenwerking tussen Olmia en Festo versnelt robotisering in de praktijk
In de wereld van industriële automatisering draait alles om efficiëntie, gebruiksgemak en slimme integratie. Olmia Robotics, specialist in cobotsystemen, en Festo, leverancier van aandrijf- en automatiseringstechniek, brengen die elementen samen in een krachtige samenwerking. Door de inzet van een speciaal ontwikkelde URCap wordt het mogelijk om Festo-drives naadloos te integreren met cobots van Universal Robots, zonder complexe programmering. Het resultaat: flexibele, schaalbare oplossingen die direct aansluiten op de behoefte van de klant.
De inzet van een robotarm is doorgaans gericht op het automatiseren van een specifieke handeling. In veel gevallen is het wenselijk om externe bewegingen, zoals lineaire of roterende trajecten, synchroon te laten verlopen met de robotarm. Wanneer deze externe bewegingen direct vanuit het robotprogramma aangestuurd kunnen worden, ontstaat een sterk vereenvoudigd en krachtig geheel. Voor Universal Robots zijn om die reden URCaps ontwikkeld: uitbreidingen die extra schermen, templates en functionaliteiten toevoegen aan de standaardomgeving van de robot. Deze softwaremodules, vergelijkbaar met apps, maken het mogelijk om maatwerkfunctionaliteit te integreren zonder complexe programmeerstappen.
Vraaggestuurde aanpak
“Bij Olmia Robotics starten we altijd bij het vraagstuk van de klant. En dat vraagstuk komt vaak voort uit personeelstekort of de wens om zwaar of saai werk te automatiseren. Wij zijn expert op het gebied van cobots die met mensen in één ruimte kunnen werken”, vertelt mede-eigenaar Jan-Willem Addink. Een cobot is ontworpen om onveilige situaties te herkennen en daarop te reageren door zijn snelheid te vertragen of zelfs helemaal te stoppen. Addink ziet de vragen vaak heel blanco binnenkomen. “We starten dan met een productiescan, geven een opzet met een budget af, waarop de klant dan een go of een no-go geeft. De volgende stap is dan het ontwikkelen van een proof-of-concept, want de klant wil natuurlijk zien óf en hoe iets werkt, voordat de investering echt wordt gedaan. En daarna start de echte engineeringsfase waarbij we met Festo in contact treden.”

Vanwege de verschillen tussen de producten die verwerkt moesten worden, was een vacuumgrijper geen oplossing.
Technologisch voordeel
Olmia was acht jaar geleden een van de eerste partijen in ons land die zich volledig richtte op cobots. “De markt is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Wij werken merkonafhankelijk. We zijn begonnen met Universal Robots, maar hebben er in de loop van de jaren nog twee andere merken bij genomen zodat we voor iedere vraag de beste oplossing kunnen leveren. De beste oplossing en de beste kwaliteit, dat is wat voor ons voorop staat. Met onze ervaring kunnen we dat ontzorgen dus echt regelen.”
De engineering, testopstellingen en realisatie vinden plaats in Tiel, waar ook trainingen worden verzorgd voor operators en technische dienst. Daarbij komen naast programmering ook CE-markering en risicoanalyse aan bod, essentieel voor een veilige en conforme implementatie.
Addink ziet een duidelijke verschuiving in de vraag. “In het begin kochten klanten zelf een arm en een grijper en gingen daarmee aan de slag om uit te vinden hoe ze er het meeste profijt van konden hebben. Maar daar is vandaag de dag gewoon geen capaciteit meer voor, dus komen klanten bij ons voor de hele oplossing. En dat is waar wij dan Festo bij inschakelen.”
Samenwerking met Festo
De samenwerking met Festo ontstond organisch, na meerdere gezamenlijke projecten. Addink: “Festo is een bedrijf dat altijd nieuwe initiatieven en innovaties laat zien op beurzen, dus we hielden dat wel echt in de gaten, want hun innovaties zijn een prachtige inspiratiebron.” Een specifiek project bij Koninklijke Drukkerij de Vries in Sneek vormde het startpunt voor intensiever contact. Samen met Festo-expert Martin de Deyne werd een lichtgewicht grijper van carbon ontwikkeld, geschikt voor het hanteren van producten tot 25 kilo. Vanwege de variëteit aan doosformaten en gewichten volstond pneumatiek niet. Er was behoefte aan een flexibele grijper met instelbare slag en constante klemkracht.

Deze cobot vervult het werk van twee fte’s.
De ontwikkelde cobot vervult inmiddels het werk van twee fte’s. “Dat betekent niet dat van twee mensen hun baan is overgenomen, maar dat die mensen leuker werk kunnen doen. Er is nu eenmaal sprake van een personeelstekort, dus je hoeft geen mensen te ontslaan als je zaken robotiseert. Het repeterende werk is het makkelijkst te robotiseren, maar vaak ook het minst leuk werk, dus de medewerkers gaan er gewoon op vooruit”, aldus Addink. De huidige oplossing is gerealiseerd voor zes vaste lijnen in de drukkerij. De volgende stap is het ontwikkelen van een verplaatsbare variant, die nog flexibeler inzetbaar is.
URCap als sleutelcomponent
De aansturing van de Festo-grijper gebeurt via een speciaal ontwikkelde URCap, die zorgt voor een intuïtieve bediening. In veel gevallen zijn geen aanvullende programmeerstappen nodig. Parameters worden eenvoudig ingevoerd. Positionering is nauwkeurig tot op de millimeter. Voor dit project is een extra softwarelaag ontwikkeld waarmee eindgebruikers zelfstandig nieuwe patronen kunnen configureren. Dit vereenvoudigt het gebruik aanzienlijk, zowel voor de gebruiker als voor de systeemintegrator die de initiële inrichting verzorgt.
De URCap is specifiek ontwikkeld voor Festo-actuatoren, toepasbaar op grijpers, motoren en andere componenten. De grote meerwaarde zit in de eenvoud van aansturing en de brede inzetbaarheid. Addink: “Festo loopt voor op concurrenten als het gaat om intuïtieve integratie en gebruikersgemak. De ontwikkelde URCap stelt systeemintegrators in staat om snel en betrouwbaar maatwerk te leveren, met een minimale leercurve voor de eindgebruiker.”