Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

Certhon is de best presterende ‘Robot system integrator’ in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van Aeternus, dat de financiële prestaties van de 20 best presterende robotsysteemintegratoren in beeld brengt. Deze bedrijven richten zich op het produceren en integreren van robots en cobots. Doel van het rapport is het delen van inzichten in de robotics bedrijven, nu robottechnologie meer dan ooit in de belangstelling staat.

De groei van robotautomatisering heeft diverse oorzaken, zoals het tekort aan geschoold personeel in de moderne westerse industrieën en de toegenomen inzetbaarheid van robots op diverse plaatsen in het productieproces. (Foto: ifr.org)

Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele winst met 35,9%. Daarnaast scoort Certhon erg hoog op basis van arbeidsproductiviteit, wat een 3e plaats in deze categorie oplevert. Tenslotte is ook de ROIC (Return on Invested Capital) hoog met 19,5%, wat goed is voor een 5e plaats in deze categorie. In de ogen van het brancheteam Industrial Manufacturing van Aeternus is Certhon een toonaangevende onderneming die robotics-toepassingen biedt, waarmee wordt bijgedragen aan een slimmere manier van schoon en efficiënt oogsten.

Lely: hoge R&D kosten

Op de tweede plaats staat Lely Industries. Met haar innovatieve oplossingen ten aanzien van onder meer melkrobots en mestrobots voor koeienstallen, noemt het rapport Lely dé toonaangevende speler op het gebied van robotisering in de agro sector. Het innovatieve karakter en de drang om het meest innovatief te blijven, is terug te zien in de hoge R&D kosten. In de ranking presteert Lely Industries met name goed op het gebied van arbeidsproductiviteit en de ROIC.

Blueprint Automation en Niverplast completeren het podium. Beide bedrijven zijn fabrikanten van geautomatiseerde verpakkingsmachines. De top 5 wordt gecompleteerd door Integrated Mechanization Solutions Holding en Manders Group. Ook hier produceren beide bedrijven soortgelijke automatiseringsoplossingen, namelijk geautomatiseerde productielijnen en -cellen. Hiermee zijn beide bedrijven volgens Aeternus perfecte voorbeelden van Robot system integrators.

Robotisering zet door

Aeternus merkt in het rapport verder op dat de trend van robotisering de komende decennia onverminderd zal doorgaan. Wereldwijd heeft de ‘installed base’ van operationele industriële robots in 2022 een nieuw record bereikt van ongeveer 3,5 miljoen eenheden. Er is een duidelijke transformatie zichtbaar van robotautomatisering in zowel de traditionele als de nieuwe industrieën.

Voor deze transformatie zijn diverse oorzaken, zoals het tekort aan geschoold personeel in de moderne westerse industrieën, maar ook de toegenomen inzetbaarheid van robots op diverse plaatsen in het productieproces. Robotisering verbetert arbeidsproductiviteit, robots stellen de productie veilig en ondersteunen digitale automatisering middels data & AI.

Deze trends ondersteunen een verdere groei van de robotics bedrijven, aangezien het aantal installaties van industriële robots gedurende 2022-2025 naar verwachting tussen de 6% en 9% per jaar zal groeien volgens het IFR World Robotics Report 2022.

Robotisering komt de functionele inzet van arbeid ten goede. Mensen willen werken in een moderne omgeving waar ze naast uitdagend werk carrièreperspectief hebben. (Foto: ifr.org)

Robotisering komt de functionele inzet van arbeid ten goede. Mensen willen werken in een moderne omgeving waar ze naast uitdagend werk carrièreperspectief hebben. (Foto: ifr.org)

Goed gevulde orderboeken

Robotics bedrijven hebben hierdoor momenteel zeer goed gevulde orderboeken, waarbij het aantal orders uit landen met een relatief schaars aanbod van arbeid sterk overheerst. In veel sectoren is sprake van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en, mede daardoor, een stijging van de arbeidskosten. Daarnaast komt robotisering de functionele inzet van arbeid ten goede. Mensen willen werken in een moderne omgeving waar ze naast uitdagend werk carrièreperspectief hebben. Het toepassen van nieuwe technologieën maakt een onderneming aantrekkelijk en draagt bij aan het werven en behouden van het toch al schaarse talent. Robotisering draagt bij aan een hogere (arbeids-)productiviteit, zeker als er sprake is van productieprocessen met een hoge mate van standaard en repeterende werkzaamheden. Een voorbeeld hiervan is het selecteren en sorteren van producten, zoals in de agrofood sector.

Robotisering zorgt voor een substantiële tijdbesparing door het verwerken van veel hogere volumes en dito lagere faalkosten door een hogere nauwkeurigheid. De hedendaagse verstoringen in de toeleverketen hebben een enorme impact op de economie. Prijsstijgingen als gevolg van schaarste zijn actueel en voorlopig lijkt dit nog niet ten einde. Een voor de hand liggende oplossing is nearshoring met toepassing van robotisering. Het kunnen uitsluiten van verstoringen maken de overweging van forse investeringen steeds interessanter. Flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid zijn van groot belang voor OEM-ers en Tier 1 suppliers. Robotisering kan hier in belangrijke mate aan bijdragen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Automatisering

Kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst in automatisering

23-01 1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren De vooruitgang in robotica, machine…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Automatisering

Meet & Match tussen robot en MKB

15-06 Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Automatisering

Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

30-03 Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV