Sandvik Coromant toont voordelen van innovatieve draaiconcepten bij Gelderblom

Tijdens een drukbezocht interactief seminar dat Gelderblom, leverancier van Okuma draai- en freesmachines, samen met Sandvik Coromant organiseerde, werd de verspanende industrie bijgepraat over de mogelijkheden en voordelen van de inzet van de jongste innovatieve draaiconcepten.

Sandvik Coromant trok de aandacht van de aanwezige verspaningsspecialisten met de mogelijkheden van het concept PrimeTurning. Kortere cyclustijden en langere standtijden van de nieuwe generatie gereedschappen zijn winstpunten waarmee enkele verspanende bedrijven inmiddels al voordeel behalen. Toeleverancier 3DTechDraw toonde met live demonstraties aan daarmee al 20 procent kortere cyclustijden op zijn Okuma LB3000 te behalen.

Met het seminar wilden Gelderblom en Sandvik Coromant de verspanende industrie op een hoog niveau inspireren op het gebied van productie-efficiency en -optimalisatie. Gelderblom-directeur Hans Volker legt uit dat de wensen van de markt verder gaan dan alleen een hoge betrouwbaarheid en inschakelduur van machines. “Met de Okuma draai- en freesmachines kunnen we weliswaar aan die wens voldoen, maar aanvullend spelen we als machineleverancier ook een belangrijke rol als adviseur wanneer het gaat om productiviteitsverbetering. Samen met leveranciers en gebruikers geven we daar met dit seminar invulling aan. Dit keer hebben we de focus gelegd op nieuwe draaiconcepten.”

PrimeTurning
PrimeTurning met CoroTurn Prime is een nieuwe methode die het mogelijk maakt efficiënter en productiever te draaien in vergelijking met conventioneel draaien. Het concept, dat bestaat uit CoroTurn Prime-gereedschappen en een codegenerator, is ontwikkeld om zowel een hogere productiviteit als een betere spaanbeheersing en slijtagevermindering mogelijk te maken. Het concept is gebaseerd op verkleining van de insteekhoek en het benutten van een groter snijoppervlak van het gereedschap, waardoor in trekkende draaibewerkingen vanaf de klauwplaat met een hoger verspaand volume kan worden bewerkt. Dit levert een verkorting van de cyclustijden en een verlenging van de standtijd van het gereedschap op. Juist in onbemande productie levert dat een bijdrage aan de proceszekerheid en hogere productiviteit. Eén wisselplaat volstaat bovendien voor zowel voordraaien als finishen, waarmee nog eens een extra besparing op gereedschapskosten wordt behaald.

Gelderblom Seminar

Toeleverancier 3DTechDraw demonstreerde live welke voordelen PrimeTurning oplevert bij de productie van meerdere werkstukken op een Okuma LB3000.

Voordelen afsteken in Y-as
In de praktijk leidt de grote gereedschapsslijtage bij het afsteken van gedraaide werkstukken tot een hoge kostenpost waarvoor de engineers van Sandvik Coromant met Y-as Corocut QD een oplossing hebben ontwikkeld door de voedingsbeweging nu in de Y-as in plaats van de X-as te maken. Resultaat is een 80% hogere standtijd van de wisselplaten, een kortere afsteek cyclustijd, een hoger productkwaliteit, minder trilling en daarmee een hogere productiviteit en proceszekerheid.

Face grooving
Als derde innovatie op het gebied van draaibewerkingen presenteerde Sandvik Coromant een nieuw concept voor face grooving (kopsteken). Een serie Corocut QF steekoplossingen voor een steekdiepte oplopend tot 38mm en zelfs tot 45mm in Tailormade. Corocut QF heeft linkse en rechtse platen voor een verbeterde vrijloop/stabiliteit. Sandvik Coromant heeft het steekblad een nieuwe vorm gegeven met een hogere dynamische stijfheid door de massa aan de voorzijde te verminderen. Bovendien zijn de wisselplaten inzetbaar tot 150 bar koeldruk. Het risico op trillingen en vastlopen van spanen in de groeven is daardoor sterk gereduceerd.

Klantervaring
Toeleverancier 3DTechDraw zet PrimeTurning in voor de productie van meerdere werkstukken, waaronder langwerpige sleepelementen voor vrachtwagens. Laurens Wijnschenk: “Waar we voorheen na 7 producten de wisselplaat moesten wisselen, doen we dat nu met CoroTurn Prime pas na 25 stuks. Bovendien kunnen we met een hogere voeding en een lagere snijsnelheid werken, waarmee we de cyclustijd met 20% hebben kunnen verkorten. Per 100 onderdelen levert dat aan machinebezetting een besparing van 18,5% op.” Het concept vraagt wel om een stabiele machine met voldoende vermogen. “Met de Okuma’s, die we inzetten vanwege hun hoge betrouwbaarheid, hoge nauwkeurigheid en het feit dat zowel machine als besturing uit één hand komen, voldoen we daaraan,” vervolgt Wijnschenk. Alleen kunnen nog niet alle CAM systemen PrimeTurning aan. Daarom heeft Sandvik een codegenerator beschikbaar gesteld. Maar in Autodesk HSM, het CAM pakket dat 3DTechdraw gebruikt, kan het wel. “Dat gebeurt met de back cutting feature, een functionaliteit die standaard in de software aanwezig is.”

Gelderblom Seminar

Sandvik Coromant trok de aandacht van de aanwezige verspaningsspecialisten met de mogelijkheden van het concept PrimeTurning.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grootste kotterbaar ter wereld

13-02 Het gigantische draaibankgereedschap wordt gebruikt voor het produceren van nauwkeurige metalen componenten voor een…

Personeel en Opleiding

Technologiegestuurde duurzaamheid trekt jong talent aan

12-07 KPMG’s onderzoek biedt een grimmig inzicht in de talentmarkt. Volgens het onderzoek, is het…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Verspanen

Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

08-03 In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?