Schaeffler versterkt gereedschapsbouw

De automobiel- en industriële leverancier Schaeffler heeft een modern Tool Technology Center geopend in zijn vestiging in Höchstadt an der Aisch (D). Precisiegereedschappen voor het wereldwijde productienetwerk van het concern zullen hier op 8.000 vierkante meter vloeroppervlak worden geproduceerd, met name voor e-mobiliteit, robotica en mechatronische chassistoepassingen.

Drie volautomatische robotlijnen en 50 digitaal gekoppelde bewerkingsmachines behoren tot de technologische hoogtepunten in het nieuwe Tool Technology Center van Schaeffler.

“Onze capaciteiten op het gebied van gereedschapsbouw krijgen met dit Tool Technology Center een nieuwe dimensie, zowel technisch als structureel. Tegen de achtergrond van de technologische veranderingen van onze tijd is dit van buitengewoon belang”, zegt Georg Schaeffler, familieaandeelhouder en voorzitter van de raad van commissarissen van Schaeffler.

Het bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd in dit centrum. Sinds september 2021 zijn ongeveer 100 machines samengebracht in een bestaande hal op de locatie in Höchstadt. Ze worden onder andere gebruikt om ponsen en matrijzen te produceren die, gecombineerd als assemblages, worden gebruikt voor het ponsen en vormen van bandstaal.

Versterking gereedschapsexpertise

Het Tool Technology Center levert een belangrijke bijdrage aan de expertise van Schaeffler op het gebied van gereedschapstechnologie. “Door onze expertise te bundelen, kunnen we ontwikkeling, productie en gereedschapsproductie op één locatie verenigen. Zo zijn we in de best mogelijke positie om aan de toekomstige eisen van de klant te voldoen”, zegt Andreas Schick, Chief Operating Officer bij Schaeffler.

Automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat een hoge bezettingsgraad van de machine altijd mogelijk is. Dit resulteert in een efficiënte, winstgevende exploitatie van de gereedschapsmakerij. Hier worden nauwkeurige gereedschappen ontwikkeld en vervaardigd, wat op zijn beurt de volumeproductie van producten van topkwaliteit zal vergemakkelijken. Technologieën zoals spuitgieten van aluminium, spuitgieten van kunststof zijn cruciaal voor succes, vooral in e-mobiliteit, omdat naast staal ook andere soorten materiaal moeten worden verwerkt.

Volautomatische robotlijnen

Drie volautomatische robotlijnen en 50 digitaal gekoppelde bewerkingsmachines behoren tot de technologische hoogtepunten in het Tool Technology Center. Het machinepark omvat een state-of-the-art pers met servoaandrijving en een maximale perskracht tot 630 ton. Deze pers wordt gebruikt om alle eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot installatieruimte en andere technische eigenschappen, voor alle persen van de klanten van Schaeffler in kaart te brengen.

Het Tool Technology Center speelt ook in op digitale oplossingen: in de toekomst zal het gebruik van ‘modelgebaseerde definitie’ (MBD) van cruciaal belang zijn. Het is een methode om alle productie- en procesrelevante informatie direct op het 3D CAD-model te beschrijven. Hier zijn alle gegevens voor digitale processen uit één hand beschikbaar, wat resulteert in een duidelijke reductie van de ontwikkelingstijd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mitsubishi Hitachi verder als Moldino Tool Engineering

06-05 Mitsubishi Hitachi Tool Engineering, fabrikant van snijgereedschappen, boorgereedschappen en draadsnijden (frezen) voor de gereedschapsmakerij en…

Toeleveren

Schaeffler en Spit verbeteren machine beschikbaarheid

06-06 Schaeffler Nederland en Spit Elektromechanica gaan hun vakmanschap, ervaring en dienstverlening combineren. Ze verwachten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X