Schmalz biedt oplossingen voor elk uitraapprobleem

Een snijmachine beladen met een volle plaat is geen probleem, maar het van de snijtafel halen van gesneden plaatuitslagen en het masker dat overblijft, is dat des te meer. In de meeste plaatwerkbedrijven gebeurt dat dan ook nog handmatig, al dan niet met ondersteuning van tilhulpen. Schmalz, totaalleverancier van vacuümtechniek voor materiaalhandling, heeft veel ervaring met projecten die het uitraapproces verbeteren.

“Wij hangen niet een tilhulp op, maar lossen een tilprobleem op. Of een automatiseringsprobleem”, zegt Jan Nijhuis, vestigingsmanager van de Nederlandse Schmalz-dochter in Hengelo. “We zijn een partner die de klant met raad en daad bijstaat, meedenkt en helpt met stukje engineering. Daarvoor hebben we ervaren en goed opgeleide buitendienstmedewerkers in dienst. Zij kunnen gebruik maken van onze testfaciliteit in Hengelo en het grote laboratorium van Schmalz in Duitsland.”

Ontladen snijmachines is probleem

Met zijn jarenlange praktijkervaring durft Nijhuis wel te stellen dat het ontladen van snijmachines nog echt een probleem is. Zeker in de Nederlandse plaatwerkindustrie met heel veel toeleveranciers, die een grote variatie aan producten snijden uit diverse materiaalsoorten, met allerlei diktes en afmetingen, met verschillende vormen en snijlijnen. “Die pak je niet zo maar manloos op”, zegt Nijhuis. “Ja, met een zuignaptapijt van 6 tot 8 vierkante meter met duizenden onafhankelijk van elkaar aan te sturen zuignappen pak je alles op wat je wilt hebben. Maar dat is vaak een grote investering. Medewerkers laten uitrapen blijkt dan toch goedkoper te zijn.”

Ondersteuning medewerkers

De meeste oplossingen richten zich dan ook op het ondersteunen van die medewerkers.   Schmalz heeft hiervoor al tal van oplossingen geleverd: semi-automatische vacuüm tilhulpen naast de laser met een tilgewicht tot enkele honderden kilo’s, kleine heffers die 30 tot 50 kilo kunnen tillen, ook uitgerust met een haak om maskers af te voeren, slangheffers met magneten en voorzieningen die hele aluminiumblokken van zaagtafels oppakken. “We passen daarbij niet alleen Schmalz producten toe, maar integreren ook producten van derden in onze oplossingen”, zegt Nijhuis. “We denken mee in de meest ideale oplossing. Rekening houdend met de materiaalflow en de bouwkundige omstandigheden bij de klant kunnen we tilvoorzieningen op de vloer plaatsen, aan het dak, muur of een spant of aan een rail.”

Schmalz heeft al tal van oplossingen geleverd die medewerkers ondersteunen bij het be- en ontladen van snijmachines.

Schmalz heeft al tal van oplossingen geleverd die medewerkers ondersteunen bij het be- en ontladen van snijmachines.

Altijd een rekensom

De kosten spelen natuurlijk ook een rol. “Het is altijd een rekensom”, zegt Nijhuis. “Wat zijn de kosten en wat de opbrengsten? Tal van aspecten spelen daarbij een rol. Heb je veel repeterend werk of veel wisselend werk? Wat is het effect op de efficiency? Als je de wisseltijd van het bed kunt verkorten, kan de machine langer snijden. Ook de veiligheid speelt mee. We hebben medewerkers gezien die over de puntige roosters van een snijmachine lopen. Een struikelpartij kan lelijke verwondingen veroorzaken.”

Nijhuis ziet wel dat dat ondernemers nog steeds moeten wennen aan de bedragen die gepaard gaan met investeringen in handlingprocessen. Zeker als het gaat om geautomatiseerde, manloze processen. Investeren in echt manloos uitrapen wordt pas interessant als 70 à 80 procent –  liever nog meer – van de plaatuitslagen automatisch kan worden opgenomen.

Hiervoor komen wel steeds betere systemen op de markt en Schmalz is bij diverse grote fabrikanten van lasersnijmachines betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen. “Er is al veel mogelijk met hele zuigertapijten en intelligente grijpers met op afstand bestuurbare ventielen, die slim functioneren, ook als je maar kleine aanpakpunten hebt. Maar dan praat je wel over grote investeringen. Hoe hoger je het uitraappercentage wilt opvoeren, hoe hoger de investering.”

Anderzijds wordt de toepassing van dit soort oplossingen steeds eenvoudiger door de toepassing van intelligente software, digitale technieken en sensoren. In de Duitse automobielindustrie kunnen al hele zuigeilanden met de mobiele telefoon via NFC worden aangestuurd. Ejectoren kunnen worden uitgelezen, waarna met de telefoon parameters kunnen worden ingevoerd en gewijzigd. “We staan aan de vooravond van grote ontwikkelingen, die uiteindelijk ook in de Nederlandse plaatwerkindustrie zullen landen”, aldus Nijhuis.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Verspaners kunnen direct na de zomer naar Stuttgart

15-07 Met meer dan 1.200 exposanten uit 30 landen is de AMB 2024 helemaal volgeboekt.…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

TechnishowNieuws

Zweedse Quick-Lift Arm verrijkt Schmalz-aanbod

05-03 De intelligent en intuïtief werkende tilhulpen zorgen voor minder fysieke belasting en reduceren (personeels)kosten.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Automatisering

Eén smart systeem voor elke robot en elke grijper

24-05 Match is compatibel met elke lichtgewicht robot, cobot en met alle 6-assige robots op…

Plaatbewerking

Snel en doelgericht opereren

17-04 Messer Cutting Systems biedt als solution supplier niet alleen moderne snijmachines, maar is ook…

Plaatbewerking

Zinser staat voor absolute kwaliteit

19-10 Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV