Servicebusiness kan maakindustrie 8 miljard extra omzet opleveren

De maakindustrie in het zuiden van ons land kan jaarlijks 8 miljard euro extra omzet genereren als zij meer diensten, bestaande en nieuwe, gaat leveren aan haar binnen- en buitenlandse klanten. Servicebusiness biedt industriële bedrijven nieuwe groeikansen en hogere marges dan traditionele productbusiness.

Dat staat in het rapport ‘Ontwikkelpaden voor servicebusiness’, waarvan donderdag 25 april het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Amandus Lundqvist, boegbeeld van de Topsector High Tech Systemen en Materialen. Dat gebeurt tijdens het seminar ‘B2B Service Business’. Hier wordt tevens het Service Business Acceleration programma gepresenteerd, dat tot doel heeft bedrijven te helpen bij het benutten van kansen in servicebusiness. Het programma is een gezamenlijk initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Economische Impuls Zeeland, Industriebank LIOF, Syntens, Dutch Institute World Class Maintenance en Dutch Institute for Advanced Logistics.

Maakbedrijven leveren steeds meer diensten
Naast producten, machines en installaties leveren veel bedrijven in de grotendeels internationaal opererende maakindustrie aan hun klanten traditioneel ook diensten als installatie, reparaties en reserve-onderdelen (spareparts). Een groeiend aantal bedrijven biedt daarnaast diensten gericht op een optimale prestatie van hun producten. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn preventief onderhoud, performance monitoring en product upgrades. Maar ook verdergaande diensten komen steeds meer voor, zoals financiering en het beheer van processen van de klant.

Meer business
Industriële producten worden steeds complexer, in technologisch opzicht, in gebruik en bij de instandhouding. Gebruikers doen daarom gedurende de hele productlevenscyclus een toenemend beroep op de kennis en kunde van de leveranciers van de producten. Bovendien kunnen zij zich op die manier beter concentreren op hun eigen kernactiviteiten. Voor de betreffende maakbedrijven biedt dit kansen op intensievere en langdurigere relaties met klanten in binnen- maar zeker ook buitenland, met nieuwe servicebusiness en versterking van de productbusiness.

Seminar
Het seminar B2B Service Business is onderdeel van het event ‘High Tech Systems 2013’ op 24 en 25 april in het Klokgebouw te Eindhoven. Op donderdag 25 april zal voor ruim 150 vertegenwoordigers van bedrijven, maar ook overheden en onderwijsinstellingen, het rapport ‘Ontwikkelpaden voor servicebusiness’ worden gepresenteerd. Michel Weeda, programmamanager High Tech & Services van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, geeft een toelichting en gaat nader in op mogelijke ontwikkelpaden en handvatten voor bedrijven om die kans op internationale schaal te benutten. Aansluitend vertelt Frank Mulders, managing director van Fokker Landing Gear, over servicebusiness in de luchtvaartindustrie en delen enkele ondernemers hun ervaringen in een servicecluster met het publiek. Tot slot presenteren zeven initiatieven voor servicebusiness zich op een informele marktplaats.

Service Business Acceleration programma
Tijdens het seminar komt ook het Service Business Acceleration programma aan de orde. Dat is opgezet om bedrijven te helpen bij het uitbreiden van hun servicebusiness. Het programma behelst informatieve bijeenkomsten, nulmetingen en gezamenlijke leertrajecten voor maakbedrijven met ambities in de servicebusiness. Het B2B Service Business seminar heeft tot doel dit programma met ondersteuningsmogelijkheden onder de aandacht te brengen van bedrijven, groot en klein, zowel fabrikanten als leveranciers, om hen te motiveren tot deelname.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen