Slijp- en polijstspecialist Kinket SSP groeit sterk

‘We doen het u voor of we doen het voor u’. Deze op het eerste oog wat cryptische zin typeert feilloos de werkwijze van Kinket SSP in IJsselmuiden. De specialist in slijpen, schuren en polijsten beschikt over een eigen slijperij, die slijp- en polijstwerk (vooral RVS) verricht voor derden, en is tevens importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen en de daarbij behorende machines en stofafzuigsystemen.

“Wij werken met de machines en de materialen die we tevens zelf verkopen. Deze combinatie werkt uitstekend”, zegt Michiel van Otterloo, die al ruim 30 jaar met Kinket SSP actief is. Enkele jaren geleden heeft hij in zijn bedrijf gezelschap gekregen van zijn zoon Stan. Dat heeft heel wat teweeg gebracht, want Stan heeft het slijp- en polijstwerk een enorme boost gegeven. Hij is een liefhebber van het werk en heeft er talent voor. “Je moet hier een engelengeduld voor hebben”, zegt Stan zelf. “Bij heel veel dingen heb ik dat niet, maar bij slijpen en polijsten juist wel. Ik vind het mooi om een perfect product te creëren. Het maakt me niet uit of ik nu 10 of 15 uur aan een product moet werken, het moet gewoon perfect zijn.”

Nieuw bedrijfspand

Vooral de vraag naar het polijsten van RVS door werven die superjachten bouwen is sterk gegroeid. Maar ook voor de voedingsmiddelenindustrie, plaatverwerkende industrie, horecameubilair en kunstobjecten doen Stan en zijn drie collega-slijpers en -polijsters, veel werk. De groei van deze werkzaamheden was zelfs de belangrijkste reden voor de verhuizing van Kinket van Hattem naar IJsselmuiden. Hier beschikt het bedrijf sinds april vorig jaar over een bedrijfspand met een showroom, een magazijn en een grote slijperij. Het zijn drie aparte ruimtes en dat is van belang met het oog op de stofvrije omstandigheden die absoluut vereist zijn in de slijperij. “We zijn er enorm op vooruit gegaan”, licht Michiel toe. “In Hattem hadden we eigenlijk geen ruimte en voorzieningen om grote onderdelen, zoals RVS relingen tot soms wel 12 meter te handelen. Het was soms griezelig om die met een heftruck en een steekwagen te moeten verplaatsen. Nu hebben we daarvoor alle ruimte en twee grote kraanbanen.”

Slijp- en polijstadviezen op maat

De slijperij draagt bij aan de verkoop van de machines en de materialen in het leveringsprogramma van Kinket SSP. Dat programma bestaat onder andere uit stationaire slijp- en polijstmachines/automaten, langebandschuurmachines van de Duitse fabrikant KBM, buizenslijpmachines, afzuiginstallaties, handslijp- en -polijstmachines, schuur- en polijstmaterialen en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals luchtkappen. “We onderscheiden ons doordat de fabrikanten die we vertegenwoordigen in staat zijn om hun machines specifiek voor de klant aan te passen. Zo kunnen we wat exclusiefs in de markt zetten.”

In IJsselmuiden staat een nieuwe 2-bands langebandschuurmachine van KBM met vacuüm draai-inrichting aangesloten. Hierop kunnen met klanten producten worden getest. Daarnaast staan in de slijperij allemaal nieuwe machines, waarop dagelijks demonstraties gegeven worden op door klanten zelf meegebrachte producten. “Hierdoor weten zij zeker of de bewerkingen tot het gewenste eindresultaat (finish) leiden, voordat ze gaan investeren”, zegt Michiel. “Soms vinden ze het gedemonstreerde proces te ingewikkeld, is de investering te groot of moeten ze snel leveren. Dan kunnen wij het werk als loonwerk voor hen uitvoeren. Tevens verzorgen we veel demonstraties, trainingen en slijpwerkzaamheden bij klanten in hun bedrijf.

Kinket beschikt over een eigen technische dienst die de verkochte machines installeert bij de klanten, inclusief het leidingwerk voor de stofafzuiging en dergelijke. “Ook is het mogelijk dat onze slijpers bijvoorbeeld een week meewerken in de productie van de klant. Het personeel kan dan meteen werken met de desbetreffende machine, waardoor die snel rendabel is.”

Kennis overdragen

Kinket heeft veel kennis over slijpen en polijsten en draagt die over op klanten; zowel op de kopers van de machines als op de klanten van de eigen slijperij.  “Dat kan resulteren in heel veel winst”, zo weten vader en zoon Van Otterloo uit ervaring. “Door een andere werkwijze kun je bijvoorbeeld het slijpmiddelengebruik reduceren. Daar valt veel geld mee te besparen. Ook qua efficiency valt vaak veel te verbeteren. Slijpen en polijsten is veel handmatig werk; als je dat op de goede manier doet kan dat uren werk schelen en een betere kwaliteit opleveren. Maar de verbeteringen zitten vaak ook op andere aspecten. Wij zijn bijvoorbeeld wel eens uitgenodigd voor een toolbox meeting bij een grote werf om te bespreken hoe je de producten verpakt. Heel belangrijk, want we zitten in een hoog marktsegment, waar je niks wilt beschadigen.”

Kinket vertegenwoordigt Biax flexibele as machines

Kinket SSP heeft onlangs de vertegenwoordiging van Biax voor de Benelux verworven. Deze Duitse fabrikant produceert flexibele as machines met elektronisch regelbare toerentallen en levert een compleet programma van freesmachines tot zware polijstmachines. De lichtere freesmachines vormen een nieuw stuk markt voor Kinket.

De flexibele as machines van Biax onderscheiden zich door enkele goede eigenschappen en een groot vermogen. Door het grote vermogen is het mogelijk om met schijven met grotere diameters (bijvoorbeeld 250 mm) te werken. Een bijzonder kenmerk is het frequentiegeregelde toerental door middel van draaiknop, dat veel sneller werkt dan met toetsen. De flexibele assen (binnen- /buitenkabel) zijn flexibel en toch enorm sterk. Een groot voordeel is dat deze kabels/handstukken uitwisselbaar zijn met andere bekende merken machines. Verder is de machine te gebruiken als hangmodel, staand model en verrijdbaar model. Dus eigenlijk zijn het drie machines in één. Dat maakt hem breder inzetbaar.

De vraag naar het polijsten van RVS voor superjachten is sterk gegroeid. Maar ook voor de voedingsmiddelenindustrie, plaatverwerkende industrie, horecameubilair en kunstobjecten doet Kinket SSP veel werk.

De vraag naar het polijsten van RVS voor superjachten is sterk gegroeid. Maar ook voor de voedingsmiddelenindustrie, plaatverwerkende industrie, horecameubilair en kunstobjecten doet Kinket SSP veel werk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema