Slimme Lissmac ontbraammachine in Smart Factory van 247 Lasersnijden

In een lasersnijbedrijf dat alle beschikbare (digitale) Industrie 4.0 mogelijkheden maximaal wil benutten, hoort natuurlijk ook een slimme ontbraammachine. Daarom is in de Smart Factory van 247 Lasersnijden in Pijnacker een nieuwe Lissmac SBM L1500 G1S2 geïnstalleerd. Dit is de slimme versie van de populaire dubbelzijdige ontbraammachine van de Duitse machinefabrikant.

247 Lasersnijden is het nieuwe bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene. Ze zijn sinds 1 november operationeel en weten precies wat ze willen: ze bieden hun klanten een productieproces voor hun snij- en kantdelen (inclusief nabewerkingen als kanten breken, tappen en soevereinen) aan, dat vanaf de offerteaanvraag in het webportaal tot en met de levering van de producten volledig digitaal verloopt. Dit proces is ieder moment transparant: na de bestelling kan de klant eenvoudig stap voor stap de status van zijn opdrachten volgen. Hierbij maakt 247 Lasersnijden gebruik van IoT (Internet of Things) om een vlotte en naadloze communicatie tussen systemen, machines, klanten en leveranciers te garanderen. Zo is het jonge bedrijf in staat om te produceren met korte doorlooptijden; of het nu gaat om unieke enkelstuks producten of grote series.

Softwarepakket

247 Lasersnijden beschikt over een Trumpf vlakbedlaser Trulaser 5030 Fiber, voorzien van een Liftmaster die de machine automatisch belaadt en ontlaadt. Ook heeft Trumpf een Trubend 5230S kantbank geleverd met een tonnage van 230 ton en 4 meter werklengte. Maar De Hoog en Van Buijtene zijn vooral met Trumpf in zee gegaan vanwege het softwarepakket dat samen met de machines is geleverd. “Daar zit alles in”, zegt Michiel de Hoog. “Deze software werkt als een ERP-systeem en biedt daarnaast veel meer. Het regelt alles vanaf de inkoop van het materiaal tot en met het versturen van de facturaties, inclusief een webportaal en de aansturing van de machines. Certificaten- en restplatenbeheer wordt automatisch gecommuniceerd naar je systeem. De hele planning van je fabriek zit hier papierloos in.”

Digitalisering is leidend bij de verdere ontwikkelingen en investeringen van 247 Lasersnijden. Bij de keuze voor een ontbraam- en afrondmachine is daarom gekozen voor een merk dat zich aantoonbaar ontwikkelt qua digitalisering. Dat is Lissmac geworden. De Hoog: “We hebben allereerst voor Lissmac gekozen omdat we materiaal dubbelzijdig willen kunnen bewerken in één doorgang. Lissmac is daar erg goed in. Verder moest de machine 1,5 meter breed zijn om een volle plaatbreedte in één keer te kunnen bewerken. Dat hebben we ons bij Lissmac in hun hoofdvestiging in Duitsland uitgebreid laten demonsteren. De plaat kwam er daar in één keer fantastisch uit.”
De tweede factor die bij de keuze voor de fabrikant een rol speelde, waren de ontwikkelingen qua digitalisering. Bij de nieuwe Lissmac SBM L1500 G1S2 zit een barcodescanner die codes op snijdelen herkent en de machine instelt. En ook een draadloze diktemeter, die de dikte van het materiaal meet en de gegevens draadloos naar de machine stuurt, die zich daarop instelt. Sensoren meten de slijtage van slijpbanden en zorgen ervoor dat automatisch correcties worden doorgevoerd. “Gekoppeld aan de software van Trumpf, meldt de Lissmac machine de producten gereed”, zegt De Hoog. “Dat is precies zoals we het willen hebben.”
De machine is geleverd met een natte afzuiging, om ook aluminium veilig te kunnen bewerken, en drie sets gereedschappen voor staal, RVS en aluminium.

De Lissmac SBM L1500 G1S2 kan een plaat van 1,5 meter in één keer over de volle plaatbreedte dubbelzijdig bewerken.

De Lissmac SBM L1500 G1S2 kan een plaat van 1,5 meter in één keer over de volle plaatbreedte dubbelzijdig bewerken.

Instellingen per product opslaan

Volgens Peter de Vrieze van Lissmac past de machine perfect in de Smart Factory van 247 Lasersnijden. “De nieuwe SBM L1500 G1S2 is de slimme versie van onze populaire dubbelzijdige ontbraammachine. Hij is in staat om de instellingen per product op te slaan en af te roepen met behulp van een barcode/QR-scanner. Hiermee worden instellingen zoals plaatdikte, snelheid, zijde van de plaat, ontbramen of enkel afronden vastgelegd in een programma.”
Om ervoor te zorgen dat het resultaat van het proces gelijk blijft beschikt de machine ook over automatische gereedschapscorrectie. De Vrieze legt uit: “Voordat de gereedschappen verbruikt zijn, krijgt de bediener een seintje op het 10” bedieningsscherm. Tussendoor hoeft hij dus niet keer op keer de machine bij te sturen. De machine bij 247 Lasersnijden is zelfs in staat om digitaal verdere informatie met betrekking tot de machinetoestand terug te koppelen naar de gebruiker zodat latere evaluaties gemaakt kunnen worden. Deze evaluaties kunnen interessant zijn om kosten beter in beeld te krijgen en het proces te optimaliseren.”
Een andere slimme tool bij de SBM L is de ME5000 draadloze diktemeter. Hiermee is het mogelijk om een plaat op te meten en deze waarde draadloos naar de machine te sturen, zodat deze automatisch zichzelf op de juiste maat zet. “Het voordeel van deze tool is dat meet- en instelfouten kunnen worden vermeden waardoor eventuele schade aan het werkstuk of de machine kan ontstaan”, aldus De Vrieze.

Beste oplossing

De SBM L 1500 G1S2 is in staat om in één doorgang bramen te verwijderen en scherpe kanten af te ronden aan beide zijden van het werkstuk. Vaak is het zo dat lasergesneden plaatwerk braamvrij is maar toch scherpe randen heeft waar men zich aan kan snijden of waar de lak of coating niet goed kan hechten. Daarom is het van belang dat deze scherpe randen overal worden gebroken of een afronding wordt gemaakt. “Om dit proces efficiënt te doen is een dubbelzijdige machine vaak de beste oplossing omdat hiermee een tweede doorgang en vaak dure en complexe handling wordt vermeden. Zeker als het gaat om werkstukken die wat groter zijn, kan het omkeren lastig zijn. Met een werkbreedte van 1500 mm is dit voor de Lissmac echter kinderspel”, benadrukt De Vrieze.

Als tweede stap zijn er borstels aan de boven- en onderkant waarmee dubbelzijdig de scherpe kantjes kunnen worden gebroken of afgerond.

Als tweede stap zijn er borstels aan de boven- en onderkant waarmee dubbelzijdig de scherpe kantjes kunnen worden gebroken of afgerond.

Consistent resultaat

De SBM L1500 heeft van boven en onder dezelfde aggregaten en kan dus aan beide zijden van het werkstuk hetzelfde consistente resultaat behalen. De eerste koppen van de machine kunnen eventuele bramen aan de boven en/of onderkant wegschuren. Braamzijde boven of braamzijde onder, hiermee maakt het niet meer uit hoe de werkstukken in de machine worden gelegd. Het is ook mogelijk deze aggregaten individueel uit te zetten als de werkstukken braamvrij worden gesneden.
Als tweede stap zijn er borstels aan de boven- en onderkant waarmee dubbelzijdig de scherpe kantjes kunnen worden gebroken of afgerond. De intensiteit van het afronden kan worden ingesteld door middel van borstelmedium, snelheid en borsteldruk. Dit is vaak afhankelijk van de verdere toepassing van het product. Het is vooral belangrijk dat het resultaat van dit proces constant blijft zodat als de machine ingesteld is, deze ook blijft doen wat hij moet doen.

De SBM L1500 heeft van boven en onder dezelfde aggregaten. De eerste koppen kunnen eventuele bramen aan de boven en/of onderkant wegschuren.

De SBM L1500 heeft van boven en onder dezelfde aggregaten. De eerste koppen kunnen eventuele bramen aan de boven en/of onderkant wegschuren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

PBMachines agent van Pivatic

03-11 “Eén coil-ponsinstallatie kan de productie van drie geautomatiseerde revolverpons machines aan”, zegt Dirk Jan…

Plaatbewerking

Meer ruimte voor Buvac, probleemoplosser in oppervlaktebewerking

28-09 Gecam is onder andere producent en leverancier van een compleet programma ontbraammachines met werkbreedtes…

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Plaatbewerking

Finish-proces laat zich goed automatiseren

07-09 “Een cobot bij een ontbraammachine is voor velen nog een brug te ver, maar…

Oppervlaktetechniek

Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

17-06 Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit…

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X