‘Slimme masten’ van VDL gaan wildgroei op straat tegen

Met de ontwikkeling en productie van een nieuwe ‘slimme mast’ is VDL Groep – Nederlands grootste mastenfabrikant – de initiatiefnemer van een nieuw internationaal ecosysteem.

De ‘slimme mast ‘van VDL is er in vier varianten: van een standaard lichtmast met beperkte aansluitmogelijkheden tot een mast van 25 meter met volledige aansluitmogelijkheden.

Dit samenwerkingsverband komt op maatschappelijk verantwoorde en intelligente wijze tegemoet aan de toenemende vraag naar laad- en meetinfrastructuur en verduurzaming in de openbare ruimte. De ‘smart pole’ van VDL bestaat uit meerdere typen en kan worden opgebouwd met verschillende mogelijkheden voor connectiviteit van diverse merken en oplossingen. Daarmee wordt maximale flexibiliteit verstrekt aan klanten.

Wildgroei voorkomen

Het idee voor dit open systeem is ontstaan toen duidelijk werd dat het toekomstige straatbeeld zou worden ‘vervuild’ door een wildgroei aan verschillende licht- en communicatiemasten. De energietransitie stond destijds nog in de kinderschoenen, maar duidelijk was dat de behoefte aan één mast die de openbare ruimte tevens kan voorzien van een keur aan functionaliteiten zal toenemen. Daarbij kan worden gedacht aan ledverlichting, laadopties voor voertuigen, communicatie (WiFi en dataverzameling), sensoren die bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluid en/of verkeersbewegingen meten en bewegwijzering.

Open systeem

De masten van VDL zijn ontworpen met als uitgangspunt dat verschillende leveranciers de diverse functionaliteiten kunnen leveren. Bijkomend voordeel is dat nieuwe innovaties en connectiviteitsmogelijkheden ook later aan de mast kunnen worden toegevoegd. Zo kunnen de masten ‘meegroeien’ met de ‘slimme publieke omgeving’ van morgen. Als Nederlands grootste mastenfabrikant gaat VDL Groep de slimme mast produceren. “Met dit ecosysteem leveren wij een belangrijke bijdrage aan het creëren van een optimale leefbare stedelijke omgeving waarbij duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen de voornaamste uitgangspunten zijn”, stelt directeur Eric Janssen van VDL Mast Solutions in Oss.

Vier varianten

Voor elke specifieke situatie in de openbare ruimte kan een bepaalde samenstelling nodig zijn. Om in die behoefte te kunnen voorzien, zijn vier varianten ontworpen. Dat gaat van een standaard lichtmast met beperkte aansluitmogelijkheden tot een mast met een hoogte van 25 meter met volledige aansluitmogelijkheden. Daarbij kan worden gedacht aan het 5G-netwerk tot aan een ‘drone-nest’ waarbij een drone de conditie van bijvoorbeeld een brug of het spoor monitort.

Partners van het ecosysteem

Om onder andere klimaatdoelstellingen te versnellen, is een multidisciplinaire samenwerking gewenst waarbij ruimte is voor de technische toepassingen van vandaag én morgen. Deze aanpak wordt ondersteund door alle partners (o.a. ABB, ACiiST, Microsoft, Signify en Spie) met specialisaties in oplossingen zoals laden, connectiviteit, meten, verlichting en digitale aspecten voor het systeem.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Bedrijf en Economie

BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

15-10 BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor…

Toeleveren

Jansen Poultry Equipment in VDL Groep

05-10 VDL Groep heeft Jansen Poultry Equipment in Barnveld overgenomen. JPE is één van ’s…

Bedrijf en Economie

Aantrekkende marktvraag geeft VDL vertrouwen in tweede helft van het jaar

07-09 De omzet van het industriële familiebedrijf VDL Groep is door de coronacrisis in de…

Bedrijf en Economie

Medibus van VDL fungeert als mobiel lab in strijd tegen coronavirus

03-06 De Medibussen van Deutsche Bahn, gebouwd door VDL Bus & Coach, worden momenteel ingezet…

Toeleveren

Demcon levert eerste beademingssystemen op; met dank aan creativiteit toeleveranciers

23-04 Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Mede dankzij de samenwerking met…

Toeleveren

Dikke mastenorder voor VDL

17-03 VDL gaat 104 zogeheten wintrackmasten (hoogspanningsmasten) leveren aan netbeheerder TenneT. De hoogspanningslijnen die deze…

Verspanen

Aanloop naar TechniShow gestart

09-12 Met een kick-off bijeenkomst voor de exposanten is begin december de aanloop naar het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X