Smid Cees Pronk leermeester bij Ambachtsacademie

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Ambachtsacademie geopend, een initiatief van AmbachtNederland. De Ambachtsacademie leidt mensen op tot specialistisch vakman/-vrouw in ambachtelijke beroepen, zoals siersmid, schoenhersteller, kledingreparateur, lijstenmaker, parketteur en pianotechnicus.

Ervaren ambachtelijke ondernemers, waaronder Cees Pronk, de schrijver en ontwikkelaar van het lesmateriaal voor de opleiding siersmid, gaan dit zelf binnen hun bedrijven verzorgen. Het leerling-gezel-meestersysteem is hiermee terug van weggeweest, maar wel met een eigentijds karakter.

Ambachtslieden zijn onmisbaar
Ambachten dragen in Nederland bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur. Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: “Wij hebben in de afgelopen jaren met veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen.“

“Ik heb mij als leermeester en ontwikkelaar van lesmateriaal aangemeld, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen die in dit mooie vak aan de slag wil om zijn brood te verdienen, dat ook kan. Als leermeester bij de Ambachtsacademie zorg ik ervoor dat zij na de opleiding het vak ook echt beheersen”, aldus Cees Pronk van de gelijknamige smederij in Andelst.

De Ambachtsacademie start met 24 opleidingen in verschillende beroepen. Het is de bedoeling dit aantal in de komende jaren verder uit te bouwen. De academie leidt op volgens het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester. Omdat de opleiding in het bedrijf plaatsvindt, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

Start en aanmelding
Iedereen die belangstelling heeft voor het volgen van een opleiding siersmid kan dit doen bij Cees Pronk of een andere leermeester. Ook wie zelf leermeester wil worden kan zich vrijblijvend aanmelden via de website van de Ambachtsacademie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Kijk hoe ijzer op ambachtelijke wijze wordt gemaakt

02-07 Op het plein voor archeologiecentrum Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli…

Geen categorie

Smid Cees Pronk in MetallDesign International jaarboek

03-01 Peter Elgass heeft weer een nieuw MetallDesign International jaarboek gemaakt. De presentatie was onlangs…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV