Kijk hoe ijzer op ambachtelijke wijze wordt gemaakt

0
91

Op het plein voor archeologiecentrum Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli echte ijzerovens gebouwd en ijzer gewonnen zoals dat vroeger ging. Bezoekers kunnen meekijken met een ijzersmid, zelf leren vuur te maken en daarnaast zijn demonstraties over het bewerken van leer en tin gieten te volgen.

Huis van Hilde is een archeologiecentrum in Castricum, waar plaats is voor een centrale, permanenten tentoonstelling over bodemvondsten vanaf de tijd van de Neanderthalers. Ruim 2500 jaar geleden werd al ijzer gebruikt. Om bezoekers aan het archeologiecentrum kennis te laten maken met ijzer en de manier waarop dat duizenden jaren geleden werd gedaan, organiseert Huis van Hilde dit speciale evenement.

IJzerovens
Op het plein voor Huis van Hilde worden het hele weekend van 7 en 8 juli op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem (klei, stro, zand en water). Een smid zal ijzer smeden, er wordt vuur gemaakt en ijzer geroosterd; geïnteresseerden kunnen alle aspecten rond het ambachtelijk ijzer maken volgen. Een middeleeuws team in kledij gaat vroeg aan de slag, zodat de eerste oven zaterdag al in werking is en in de middag kan worden geopend. Een aantal teams zal zaterdag ook ovens bouwen en die in de loop van het weekend in gebruik nemen. Zondagmiddag worden de andere ovens open gebroken met als resultaat: ijzer.

Ambachten
Naast kijken hoe ijzerovens worden gebouwd en gestookt, kun je als bezoeker zien hoe een ijzersmid met ruw ijzer werkt en gereedschap smeedt. Tevens kan een kijkje worden genomen bij andere ambachten, zoals leer bewerken en tin gieten. Bovendien wordt geleerd hoe je vuur kunt maken met vuurslag, vuursteen en tonden. Daarna kan op het eigen gemaakte vuur een pizza gebakken worden op een ijzeren plaat.

Tentoonstelling
Tevens vindt gelijktijdig de tentoonstelling ‘Onder het STAAL. Sporen in het landschap’ plaats, een expositie over de historie en archeologie van het terrein onder Tata Steel (met speurroute, quiz en metaaldetectiespel voor kinderen). Verhalen van het werken bij Hoogovens worden op zaterdag 7 juli verzameld bij Stichting Kist; bij de stand kunnen bezoekers herinneringen ophalen en verhalen en voorwerpen inleveren voor de herinneringsbus in oktober.

Bezoeken
De tentoonstelling en activiteiten vinden plaats op zaterdag 7 en zondag 8 juli van 11:00 tot 17:00 op het plein voor het Huis van Hilde in Castricum. De toegang inclusief entree Huis van Hilde en tentoonstelling kost € 7,50 voor volwassenen en € 5,- voor kinderen van 5 t/m 17 jaar (inclusief pizza bakken). Medewerkers van Tata Steel betalen een gereduceerd tarief en kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].