Snel en foutloos buigen

0

De nieuwe TruBend 5230 afkantpers die Trumpf onlangs heeft geïnstalleerd bij Merford Plaatbewerking in Gorinchem, is uitgerust met het offline programmeersysteem TecZone Bend en – als eerste in Nederland – de optie Part Indicator. Dit is een camerasysteem dat de machine-operator helpt het plaatdeel correct in de buigmachine te positioneren.

Willem van Dalen, manager van de business unit plaatbewerking van Merford, vertelt dat de nieuwe kantpers deels als vervanging is aangeschaft, maar meer nog om de efficiency en de automatisering te vergroten. “Wij willen zo manarm mogelijk produceren.”
Om die reden heeft Merford in eerste instantie gekeken naar een TruBend Center, dat met haar zwenkbuigtechniek geschikt is voor een breed spectrum (ook complexe) werkstukken. “Maar het bleek dat we voor een aantal van onze productsoorten toch te veel aanpassingen moesten doen om deze machine direct rendabel te krijgen. Daarom hebben we toch gekozen voor een traditionele kantbank. Met de specificaties en de opties die we erbij hebben genomen, komt deze machine toch het beste bij onze producten uit.”

Ook enkelstuks
De TruBend 5230 heeft een capaciteit van 230 ton en een werklengte van 4 meter. Hij kant materiaal tot 6 mm dik op 4 meter lengte. Bij Merford zijn dat meestal sendzimir verzinkte of zincor platen. “Ook enkelstuks producten zijn goed op deze machine te doen”, zegt Van Dalen. “Dat is belangrijk voor ons. We willen een breed georiënteerd machinepark met enige specialisatie om zowel de producten die we voor Merford zelf produceren (vooral deurstijlen, kanalen en panelen voor omkastingen en operatorcabines voor kranen) als producten voor externe klanten efficiënt te kunnen maken.”

Trumpf Merford
De TruBend 5230 heeft een capaciteit van 230 ton en een werklengte van 4 meter. Hij kant materiaal tot 6 mm dik op 4 meter lengte.

Offline programmeren
Belangrijke argumenten om de machine uit te rusten met TecZone Bend en Part Indicator waren het verkleinen van de start- en stoptijden en het eenvoudiger maken van het werk zodat de kwaliteit van de producten ook kan worden gegarandeerd als minder ervaren operators de machine bedienen. Trumpf levert het offline programmeersysteem TecZone Bend als een los systeem of als een geïntegreerd onderdeel in TruTops Boost, de alles-in-één software oplossing voor plaatbewerkers, die alle fases van een order omvat, van het 3D-stuk tot en met het kant-en-klare NC-programma voor buig-, pons- en lasermachines. Vooralsnog functioneert TecZone Bend bij Merford als een los systeem, maar het betekent wel een belangrijke efficiencyslag ten opzichte van de oude situatie zonder offline programmeren. Willem van Dalen: “We maken nu de uitslag die we nodig hebben in TecZone bend. Die verwerken we vervolgens in ons Radan proces voor het snijden of ponsen van de uitslag. Daarna gebruiken we het buigprogramma bij het werkelijke zetten. We zetten TecZone Bend dus zowel aan het begin als aan het eind van het buigproces in.”
Een logische volgende stap zou zijn om TruTops Boost helemaal te adopteren, zodat er één werkomgeving ontstaat voor snijden, ponsen en buigen. “Deze software kan dan ook worden gekoppeld aan een tekensysteem om de efficiency nog verder op te voeren”, zegt Teus Vonk, verkoopadviseur bij Trumpf Nederland.

Realtime camerabeelden
Tevens is de nieuwe kantbank uitgerust met Part Indicator. Dit maakt het voor de operator heel eenvoudig om het plaatdeel goed te positioneren, vooral als de achteraanslag wat verder weg zit. Camera’s in de kantbank zorgen voor een realtime projectie op het extra beeldscherm op de machinebesturing, zodat de operator kan zien waar het product zit ten opzichte van de achteraanslag. Op het beeldscherm kan het betreffende onderdeel ook vanuit de 3D-simulatie worden geprojecteerd en over de camerabeelden heen worden gelegd. Zo is de kans op fouten minimaal. Part Indicator gaat nog niet zo ver dat de machine automatisch stopt als de operator eigenwijs is en toch doortrapt. Volgens Teus Vonk is het een kwestie van tijd dat dit ook komt. Hij wijst daarbij op Active Speed Controle, een innovatie die Trumpf presenteerde op de Euroblech. Deze past de voeding van een lasersnijmachine tijdens het snijproces automatisch aan voor het beste snijresultaat. “Dat gaan we bij kantbanken ook krijgen: de machine grijpt zelf in als er iets fout dreigt te gaan.” Dat is nu nog even toekomstmuziek Voorlopig is Willem van Dalen blij met Part Indicator. Het tweede beeldscherm wordt bij Merford ook gebruikt voor andere zaken. “We doen er de kwaliteitsregistratie op en vinken de aantallen er op af. We willen eigenlijk geen papier meer in de werkplaats. Daar draagt dit ook weer aan bij.”