Sneller, dikker, nauwkeuriger snijden

Met het opkomen van steeds weer nieuwe materialen zien producenten zich automatisch ook voor de vraag gesteld: hoe gaan we deze bewerken? De door Duitse bedrijf ANT (Applied New Technologies) ontwikkelde snijtechniek middels Water Abrasiv Suspension (WAS) ontpopt zich daarbij als een multitalent met bijzondere eigenschappen en mogelijkheden.

In veel branches leidt materiaalonderzoek regelmatig tot de ontwikkeling van nieuwe materialen waarvoor dan geschikte bewerkingstechnieken moeten worden gevonden. Daarbij gaat het om keramiek en glassoorten, nieuwe metaallegeringen en moderne composietmaterialen en kunststoffen. Bij veel van deze materialen is het snijden met een WAS snijstraal een technisch goede en tegelijk ook lonende bewerkingsmethode. Soms is het waterstraalsnijden zelfs de enig mogelijke snijtechniek. In tegenstelling tot drie-fasige WAIS-systemen met water, abrasiefmiddel en lucht werken WAS-systemen met een twee-fasig straalgereedschap. De snijstraal bestaat alleen uit water en abrasief met een exact in te stellen stroomsnelheid. De suspensie ontstaat door het samenspel tussen een hoofd- en een nevenstroom.

Verbrandingskamer van een Ariane 5 raket.

Geen warmte
Bij de meeste snij- en scheidingstechnieken ontstaat warmte, die de eigenschappen van materialen kan beïnvloeden. Dat geldt vooral voor laser- en plasmasnijden maar ook bij verspanen. Zo kan bij metalen een structurele verandering de sterkte aantasten of verkleuringen veroorzaken. Bij het snijden met WAS daarentegen ontstaat geen warmte. Zo blijven de materiaaleigenschappen na bewerking behouden. Evenmin komt het bij het snijden met de WAS straal tot verhardingen, spanningen of materiaalvervormingen.

Composietmaterialen
Ook composietmaterialen kunnen met de techniek van ANT probleemloos worden bewerkt. Algemeen geldt dat deze materialen op grond van hun verschillende lagen lastig zijn te bewerken. Zo kan het bij verschillende bewerkingstechnieken steeds weer tot verbrokkeling aan de snijkanten komen. Ook het loslaten van de lagen van elkaar (delaminatie) is een terugkerend probleem. Bij de WAS techniek kunnen deze problemen door fijn-afstelling van de snijstraal en de aanpassing van de waterdruk eenvoudig worden vermeden.

Dikke materialen
Vergelijkbaar krachtig is de WAS techniek als het aankomt op materiaaldikte. Dankzij de luchtvrije waterstroom maakt de innovatieve techniek van ANT tot dusverre niet bereikte snijdiepten mogelijk. Diktes tot 1000 mm zijn mogelijk en dat bij een uitstekende oppervlaktestructuur. Zelfs bij enorme materiaaldikten werkt het snijsysteem met een druk van maximaal slechts 1500 bar, wat onder andere minder slijtage en energieverbruik betekent.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-10 Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen