Snijtech legt basis voor uitbouw exportpositie

Het is niet de grootste investering ooit, maar waarschijnlijk wel de meest bijzondere in de geschiedenis van Snijtech. Dat zegt commercieel directeur Peter Aukema over de Trumpf lasersnijmachine met een totale afmeting van 36×5 meter en een snijbereik van 12×2,5 meter, die onlangs bij de snijspecialist in Joure is geïnstalleerd. De machine is een van de vele recente investeringen in het machinepark, die grotendeels zijn uitgevoerd in samenwerking met Bruma Machines.

Snijtech is in 1995 opgericht in Sneek en in 2002 verhuisd naar Bedrijventerrein De Ekers in Joure. Het bedrijf heeft zich van meet af aan gericht op de maritieme en de industriële markt en is in 20 jaar tijd gegroeid naar bijna honderd werknemers en een omzet van circa 18 miljoen euro. Snijtech is nu een prominente toeleverancier voor Nederlandse en buitenlandse bouwers van commerciële vaartuigen, plezierjachten en industriële producten.
Om zover te komen is er de afgelopen jaren voortdurend geïnvesteerd in uitbreiding en modernisering van de productiefaciliteiten. Jaren geleden is het dienstenpakket al uitgebreid met een afdeling plaatbewerking en een afdeling profielbewerking en vorig jaar is Novek Cutting overgenomen. Snijtech draait voornamelijk 24 uur per dag.

Maximale snijsnelheid
Ook dit jaar is weer een flink investeringsprogramma uitgevoerd. Het meest opvallende onderdeel hiervan is de Trumpf lasersnijmachine. Het betreft een 6 kW CO2 laser met een totale afmeting van 36×5 meter. Het snijbereik is 12×2,5 meter. Het bijzondere aan de machine is dat het de grootste portaal lasersnijmachine is met dit snijbereik. Hierdoor kan de laser zijn maximale traverse- en snijsnelheid houden. De machine is uitgerust met twee grote wisseltafels die doorschuiven in het snijportaal van 4×2,5 meter waardoor de stroombron niet mee hoeft te bewegen op het portaal. De nauwkeurigheid blijft zo gewaarborgd op 0,1 mm.
De machine is zo goed als nieuw, maar de techniek had zich al een jaar lang bewezen. “Hij werd ons op het juiste moment en voor een goede prijs aangeboden”, aldus Peter Aukema.

Snijtech heeft bewust voor CO2 en niet voor fiberlasertechniek gekozen vanwege de diversiteit en de gemiddelde specificatie van het snijwerk. “Ongeveer 65 procent van ons lasersnijwerk is dikker dan 4 mm waardoor CO2 snijden voor de hand ligt”, zegt Aukema. “Uiteraard houden wij de ontwikkeling van de fiberlasers goed in de gaten en mogelijk zal dit over enkele jaren een techniek zijn die wij aan onze lasercapaciteit kunnen toevoegen.”

Aluminiumpakketten
De lasersnijmachine betekent een flinke uitbreiding van de snijcapaciteit van Snijtech en is met name bedoeld om de positie als toeleverancier van aluminiumpakketten voor de jacht- en scheepsbouwbranche te versterken en uit te bouwen. Aukema: “Wij kunnen onze Nederlandse en buitenlandse klanten in combinatie met een voorraadpositie van 12×2,5 meter aluminium platen nu het voordeel bieden van het snijden van grote onderdelen, zoals huidplaten en schotten van de romp en de opbouw. Hierdoor kunnen zij besparen op het aantal lassen. Verder heeft het snijden in groot formaat als voordeel dat je het scrabpercentage kunt reduceren. Naast deze marktontwikkeling zien wij een duidelijk toenemende vraag vanuit de carrosserie- en de machinebouw naar lang en nauwkeurig staalsnijwerk.”

Lissmac ontbraammachine
De grote lasersnijmachine is niet de enige investering. Bij Bruma Machines is begin dit jaar ook een Lissmac ontbraammachine aangeschaft. Deze machine kan gelijktijdig aan beide zijden onderdelen van maximaal 2 meter breed bewerken. Door onderdelen (tot een dikte van 120 mm) met deze machine te bewerken behaalt Snijtech diverse kwaliteitsvoordelen. Door de snijkanten van binnen- en buitencontouren te bewerken met speciale borstels worden oxidelagen op het snijvlak verwijderd. Hierdoor ontstaat een gegarandeerde schone snijkant die vrij is van aanslag en oxide. Flexibele slijpmodules op een krachtband bewerken gericht de snijranden van het werkstuk waardoor de kanten worden afgerond. Dat is ideaal voor zichtwerkstukken die nog geconserveerd (poedercoaten) moeten worden. Door met een slijpband het oppervlak van het materiaal te bewerken worden de randen van dunne platen afgerond. Daarbij worden bramen en oppervlaktespatten gericht verwijderd. Het slijpproces richt zich op de snijrand. Met deze techniek kunnen RVS en aluminium platen ook één- of tweezijdig (licht) worden geslepen.

Nauwkeurig en lang zetwerk
Verder is de zetafdeling eind vorig jaar reeds uitgebreid met drie nieuwe kantbanken van het fabrikaat SafanDarley. Dit met het oog op de toenemende vraag naar nauwkeurig en lang zetwerk. Snijtech beschikt nu over een zetafdeling met zes kantbanken waarvan de grootste een bereik heeft van 8,5 meter. De maximale perskracht is 600 ton op een lengte van 6 meter. “Hiermee kunnen wij 20 mm flenswerk op een lengte van 6 meter zetten”, aldus Aukema.
“De machines zijn uitgerust met het automatische hoekmeetsysteem E-Bend L. Hiermee hebben wij een belangrijke stap voorwaarts gezet in de kwaliteit- en efficiencyverbetering van onze zetafdeling. E-bend L is een lasermeetsysteem dat tijdens het afkanten gereedschaponafhankelijke buighoeken meet. Dit hoekmeetsysteem wordt ingezet om verschillend terugveergedrag te meten en compenseren. Zo is een nauwkeurige buighoek gegarandeerd (0,2 mm) en hoeven onze operators minder vaak hun gradenboog in te zetten.”
Van belang in de huidige markt is ook dat Snijtech door de zes kantbanken die 16 uur per dag produceren, korte levertijden kan hanteren.

Uitbouw exportpositie
Bruma Machines heeft volgens Aukema een mooi assortiment machines geleverd tegen acceptabele prijzen. “De service is prima en de persoonlijke contacten zijn uitstekend.”
Met de recente investeringen heeft Snijtech de basis gelegd voor de komende jaren. “Wij werken al jaren als co-maker voor veel vaste klanten en in onze visie is onze keten alleen maar gebaat bij hoogwaardigheid en efficiency”, zegt de commercieel directeur. “Vandaar onze drijfveer om onze diensten met de beste technieken aan te bieden. Samen met onze ketenpartners, die bestaan uit constructiebedrijven, engineers en metaalleveranciers, zien wij een goede basis voor de toekomst alhoewel die regelmatig negatief wordt bepaald door niet te beïnvloeden factoren zoals een lage olieprijs en een instabiele wereldeconomie. Onze focus zal komende jaren ook gericht blijven op het uitbouwen van onze exportpositie die inmiddels 25 procent van onze omzet bedraagt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV