Spuitgieten met kunststof: hét alternatief voor metaal

De techniek van het spuitgieten biedt talloze mogelijkheden om materialen te maken voor verschillende toepassingen. De techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor buizen en pijpen, maar ook voor onderdelen van machines of andere objecten.

Spuitgieten met kunststof: hét alternatief voor metaal

Voor een opdrachtgever wordt een mal gemaakt of er wordt gebruik gemaakt van een standaard mal. Met behulp van deze mal wordt vervolgens een model gespoten. Wanneer dit naar wens is kan er indien nodig in hoog tempo worden geproduceerd.

Waarom kunststof?

Spuitgieten met kunststof is minder belastend voor het milieu dan producten van metaal laten maken. Hiervoor kan in veel gevallen gerecyclede kunststof worden gebruikt. Daarmee levert de opdrachtgever dus een belangrijke bijdrage aan verduurzaming. Door de eindproducten vervolgens in bijvoorbeeld machines of installaties te verwerken worden ook die weer duurzamer.

Steeds meer bedrijven verduurzamen

Verduurzamen wordt voor bedrijven steeds belangrijker. De overheid stelt steeds strengere eisen. Verduurzamen kan op verschillende manieren. Door voor het wagen- en machinepark over te gaan op elektromotoren bijvoorbeeld. Of door kantoren op alternatieve manieren te verwarmen zodat gas niet meer nodig is. Maar ook overstappen van metaal op kunststof kan een belangrijke beslissing zijn die een grote bijdrage levert aan klimaatverbetering. Omdat Nederland vanaf 2050 klimaatneutraal wil zijn is het goed om daar nu al over na te denken. 

De procedure bij spuitgieten

Zodra een spuitgiet bedrijf een opdracht krijgt wordt er een mal gemaakt als deze niet al voorradig is. Voor basis producten zijn vaak wel mallen beschikbaar, maar niet voor maatwerk uiteraard. De mal wordt op de millimeter nauwkeurig gemaakt Vervolgens wordt er een eerste proef gemaakt. Als deze naar wens is van de klant dan kan de opdracht worden uitgevoerd. Mallen voor klanten die regelmatig bestellen worden uiteraard op voorraad gehouden. Zo kan er snel worden geleverd als de klant opnieuw een order plaatst. Zoals bij alle productie opdrachten geldt ook voor spuitgieten dat de prijs per stuk daalt als er een grotere partij wordt besteld.

Wat zijn de kosten voor spuitgieten?

De spuitgieten kosten zijn uiteraard afhankelijk van de opdracht. Het aantal stuks dat gespoten moet worden speelt daarbij een rol. Ook is van belang of er een op maat mal gemaakt moet worden of dat er gebruik gemaakt kan worden van een standaard mal. De opdrachtgever kan de mal natuurlijk ook zelf maken of deze door een ander bedrijf laten maken. Bij het aannemen van opdrachten zal een bedrijf dat spuitgieten aanbiedt altijd een offerte op maat aanbieden. Een voorbeeld van dat wat wordt geproduceerd kan in bepaalde gevallen worden geleverd.

Bij wie kan ik terecht voor een opdracht voor spuitgieten?

Er zijn slechts een klein aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in spuitgieten. Eén daarvan is Reobijn. Dit bedrijf bestaat al sinds 1959 en mag zich met recht specialist noemen. Een order wordt altijd met de grootst mogelijke zorg verwerkt en het gehele productieproces verloopt in nauw overleg met de klant. 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Gratis opleiding Spuitgieten 1 bij Mikrocentrum

16-10 Mikrocentrum en het UWV slaan de handen ineen met een gratis opleiding Spuitgieten 1…

Werkplaatstechniek

Van nul naar 3400 Nm in minder dan 10 seconden

03-10 Het hart van elke spuitgietmachine is de sluiteenheid. Bij de montage daarvan is precisie…

Automatisering

Hotspot voor hightech materialen op Ypenburg

22-05 De gemeente Den Haag, vier lokale bedrijven en het Digital Factory for Composites fieldlab…

Logistiek

Schoeller Allibert start productie in gloednieuwe state-of-the-art-vestiging in België

28-10 Samen met Schoeller Allibert investeerde de Limburgse ondernemer 15 miljoen euro in de nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV