Van nul naar 3400 Nm in minder dan 10 seconden

0

Het hart van elke spuitgietmachine is de sluiteenheid. Bij de montage daarvan is precisie cruciaal. Daarom schroeft Arburg de trekstangen van zijn Allrounder-spuitgietmachines vast met een nieuwe Tensor-moeraanzetter van Atlas Copco Tools.

De trekstangen worden gesmeed van speciaal onbuigzaam en hard staal en zijn aan de uiteinden voorzien van een robuuste M42-draad. En hoewel het tegenstrijdig klinkt, is dit voor Arburg toch een zachte schroefverbinding. De schroefverbinding is zacht omdat hij, zodra de schroefkop de componenten tegen elkaar aan klemt, nog ongeveer 720 graden moet worden aangedraaid om het eindkoppel te bereiken. Afhankelijk van het model zijn er acht tot twaalf trekstangen nodig, die precies met het juiste koppel moeten worden gemonteerd. Alleen als deze stangen nauwkeurig zijn vastgeschroefd, kunnen de krachten in de sluiteenheid optimaal worden verdeeld en is er later een perfect productieresultaat mogelijk met de spuitgietmachine.

Een 30 keer zo hoge schroefsnelheid
De Allrounders van Arburg produceren spuitgiet onderdelen met een sluitkracht tot 6500 kilonewton (kN). Voor deze bijzondere soort verbinding is in nauwe samenwerking met machineleverancier Technik Center Tuningen een elektronisch Tensor-schroefsysteem van Atlas Copco Tools geconfigureerd – met verbluffende resultaten. De Tensor Revo-moeraanzetter is ondergebracht in een wendbare machinewagen en is eenvoudig naar werklocaties in de montagehal te rijden. Via een wifimodule ontvangt hij alle gegevens over benodigde koppels en aandraaihoeken. Daarnaast kan het systeem worden verbonden met het elektronische machinedossier dat elke Allrounder door het productieproces heen begeleidt. Om bij een doelkoppel van 3400 newtonmeter (Nm) te voorkomen dat er teveel spanning op de gietplaten komt te staan, is de digitale moeraanzetter zo geprogrammeerd dat er in twee fases wordt aangedraaid. De intuïtieve, eenvoudige bediening speelt in op de wensen van de gebruiker: bij de eerste stap brengt de Tensor Revo 1800 Nm over op de schroefverbinding en in de tweede fase werkt de machine toe naar het eindkoppel van 3400 Nm.

30 keer sneller
De bediener stapt hierbij handmatig over van het 1800 Nm-programma naar het 3400 Nm-programma. Bij Arburg is men onder de indruk van de snelheid van de nieuwe Tensor Revo. In vergelijking met de pneumatische schroefmachine die men eerst gebruikte, draait de Atlas Copco-machine 30 keer sneller; hij haalt de benodigde 3400 Nm nu in minder dan tien seconden. Ook de hoge herhaalprecisie is indrukwekkend. Daarnaast zijn de gebruiksvriendelijkheid en de ergonomie er flink op vooruitgegaan: De machine is trillingsarm, stil en schoon. Hij kan zijn werk doen zonder lastige persluchtslangen of hydraulische slangen en heeft alleen een normaal 230 volt-stopcontact nodig. Voor het vastschroeven van de trekstangen is nu nog maar tien à twaalf minuten nodig. Dankzij deze nieuwe schroeftechniek is Arburg bij dit aspect van de montage in totaal ongeveer zes keer productiever geworden.