Van nul naar 3400 Nm in minder dan 10 seconden

Het hart van elke spuitgietmachine is de sluiteenheid. Bij de montage daarvan is precisie cruciaal. Daarom schroeft Arburg de trekstangen van zijn Allrounder-spuitgietmachines vast met een nieuwe Tensor-moeraanzetter van Atlas Copco Tools.

De trekstangen worden gesmeed van speciaal onbuigzaam en hard staal en zijn aan de uiteinden voorzien van een robuuste M42-draad. En hoewel het tegenstrijdig klinkt, is dit voor Arburg toch een zachte schroefverbinding. De schroefverbinding is zacht omdat hij, zodra de schroefkop de componenten tegen elkaar aan klemt, nog ongeveer 720 graden moet worden aangedraaid om het eindkoppel te bereiken. Afhankelijk van het model zijn er acht tot twaalf trekstangen nodig, die precies met het juiste koppel moeten worden gemonteerd. Alleen als deze stangen nauwkeurig zijn vastgeschroefd, kunnen de krachten in de sluiteenheid optimaal worden verdeeld en is er later een perfect productieresultaat mogelijk met de spuitgietmachine.

Een 30 keer zo hoge schroefsnelheid
De Allrounders van Arburg produceren spuitgiet onderdelen met een sluitkracht tot 6500 kilonewton (kN). Voor deze bijzondere soort verbinding is in nauwe samenwerking met machineleverancier Technik Center Tuningen een elektronisch Tensor-schroefsysteem van Atlas Copco Tools geconfigureerd – met verbluffende resultaten. De Tensor Revo-moeraanzetter is ondergebracht in een wendbare machinewagen en is eenvoudig naar werklocaties in de montagehal te rijden. Via een wifimodule ontvangt hij alle gegevens over benodigde koppels en aandraaihoeken. Daarnaast kan het systeem worden verbonden met het elektronische machinedossier dat elke Allrounder door het productieproces heen begeleidt. Om bij een doelkoppel van 3400 newtonmeter (Nm) te voorkomen dat er teveel spanning op de gietplaten komt te staan, is de digitale moeraanzetter zo geprogrammeerd dat er in twee fases wordt aangedraaid. De intuïtieve, eenvoudige bediening speelt in op de wensen van de gebruiker: bij de eerste stap brengt de Tensor Revo 1800 Nm over op de schroefverbinding en in de tweede fase werkt de machine toe naar het eindkoppel van 3400 Nm.

30 keer sneller
De bediener stapt hierbij handmatig over van het 1800 Nm-programma naar het 3400 Nm-programma. Bij Arburg is men onder de indruk van de snelheid van de nieuwe Tensor Revo. In vergelijking met de pneumatische schroefmachine die men eerst gebruikte, draait de Atlas Copco-machine 30 keer sneller; hij haalt de benodigde 3400 Nm nu in minder dan tien seconden. Ook de hoge herhaalprecisie is indrukwekkend. Daarnaast zijn de gebruiksvriendelijkheid en de ergonomie er flink op vooruitgegaan: De machine is trillingsarm, stil en schoon. Hij kan zijn werk doen zonder lastige persluchtslangen of hydraulische slangen en heeft alleen een normaal 230 volt-stopcontact nodig. Voor het vastschroeven van de trekstangen is nu nog maar tien à twaalf minuten nodig. Dankzij deze nieuwe schroeftechniek is Arburg bij dit aspect van de montage in totaal ongeveer zes keer productiever geworden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Spuitgieten met kunststof: hét alternatief voor metaal

01-03 Voor een opdrachtgever wordt een mal gemaakt of er wordt gebruik gemaakt van een…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

Werkplaatstechniek

Meer vermogen kleine haakse slijpers

05-02 Metabo heeft een power-upgrade voor de kleine haakse slijpers uitgevoerd. Aan de compact-klasse werd…

Werkplaatstechniek

Würth Nederland bouwt Flagshipstore

20-01 Würth Nederland realiseert in Den Bosch nieuwbouw met onder andere een Flagship Store en…

Werkplaatstechniek

Slijpen, schuren en voorbewerken

16-01 Elke professional moet tussendoor wel eens iets zagen, schuren of slijpen. Handig dus, als…

Werkplaatstechniek

Dubbele luchtkussentjes

27-12 Automated Packaging Systems, leverancier van flexibele verpakkingsoplossingen, introduceert zijn nieuwe beschermende verpakkingsmateriaal ‘AirPouch Twin…

Werkplaatstechniek

Accu-reciprozaag

24-12 Met zijn krachtige brushless-motor en een slaglengte van 16 mm levert de nieuwe 12…

Werkplaatstechniek

Werkkleding voor herfst en winter

09-12 Werken in de regen of in een tochtige werkplaats kan je snel ziek maken.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?