Hotspot voor hightech materialen op Ypenburg

0
117

De gemeente Den Haag, vier lokale bedrijven en het Digital Factory for Composites fieldlab (DFC) investeren samen 1,6 miljoen euro het nieuwe programma ‘Technology Park Ypenburg’. Dit richt zich op het geautomatiseerd en gedigitaliseerd produceren met geavanceerde materialen zoals composiet en vezelmetaallaminaten. Hierbij zal robotica een belangrijke rol spelen.

De vier hightechbedrijven Airborne, KVE, Promolding en GTM bundelen hun krachten om Den Haag te laten uitgroeien tot een internationale hotspot voor de maakindustrie van producten op basis van hightech materialen. De vraag naar producten van hightech materialen zal de komende jaren sterk groeien. De gezamenlijke investering moet het fundament vormen voor het versterken van de regionale innovatiekracht en voor de toename van bedrijfsleven, banen, kennisinstituten en investeringen gericht op innovatieve maakindustrie, gespecialiseerd in hightech materialen.

Topkennis beschikbaar
Jac. Gofers, CEO Promolding: “Op het gebied van hightech kunststoffen en composieten is topkennis beschikbaar bij zowel de bedrijven als de TU, HBO en MBO opleidingen in de regio. Mooi dat we dat nu in een Technology Park Ypenburg tot innovatieve producten en processen kunnen brengen.”
Jan Willem Gunnink, CEO/President GTM Advanced Structures: “GTM is actief op het gebied van geavanceerde materialen en constructies voor de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en waardeert dit initiatief van de gemeente Den Haag zeer. Zij geeft daarmee verdergaande mogelijkheden om de samenwerking tussen de bedrijven op Ypenburg te intensiveren en om daarmee de nationale en internationale industrie nog beter te bedienen met de hightech producten die op Ypenburg ontwikkeld en gemaakt worden.”

Marcus Kremers, Chief Technology Officer, Airborne: “Automatisering en digitalisering van composiet productie is de kern van onze bedrijfsstrategie. Dit programma en de samenwerking met de andere bedrijven op Ypenburg en DFC versterkt het technologisch fundament en zorgt ervoor dat we veel sneller kunnen ontwikkelen en groeien. We staan erg open voor samenwerking met andere bedrijven en technologiepartners, omdat de behoefte in de markt voor automatisering van composiet productie veel groter is dan we in ons eentje aankunnen.”

Harm van Engelen, directeur KVE Composites Group: “KVE heeft unieke kennis op het gebied van het lassen van thermoplastische composieten. Het samenwerkingsproject biedt de mogelijkheid die kennis te koppelen aan bijvoorbeeld de spuitgietkennis van Promolding, de satelliet-ontwerpkennis van GTM en de automatiseringskennis van Airborne om daarmee totaal nieuwe product-marktcombinaties te realiseren.”