Staaljournaal: Europese economie hapert

Vorige maand viel al in het Staaljournaal te lezen dat Noviostaal signalen heeft opgevangen die duiden op een stagnerende economische ontwikkeling binnen de Europese Unie. In de nieuwste editie gaat de staalspecialist nog een stap verder, want het bedrijf uit Wijchen denkt niet slechts aan minder groei, maar zelfs aan economische achteruitgaan.

Noviostaal concludeert in het Staaljournaal dat veel deskundigen geloven dat Duitsland in een recessie is beland. Dat zal echter pas in oktober zichtbaar worden wanneer de cijfers over het 3e kwartaal bekend worden gemaakt. Veel Duitse servicecenters, handelaren en koudwalserijen als zijnde toeleveranciers van de automobielindustrie zouden zwaar te lijden hebben onder de ingezakte vraag naar band- en plaatstaal. Enkele producenten van bandstaal hebben al werktijdverkortingen aangekondigd en veel tijdelijk personeel is zelfs naar huis gestuurd. De Europese Centrale Bank heeft in september besloten maatregelen te treffen, die de economie weer op gang zou moeten brengen en heeft bij de aankondiging ervan ook de nationale regeringen verzocht middels overheidsinvesteringen de economie te stimuleren. Het blijft afwachten of dat op korte termijn tot succes gaat leiden, maar wel is het zo, dat als nationale overheden inderdaad hiertoe overgaan, hierdoor nog een wens van de Europese staalfabrieken gerealiseerd gaat worden. Eerder al hoopten zij dat de EU-Commissie strengere importvoorwaarden zou gaan invoeren en die wens ging in vervulling. Met name Turkije zal dat gaan merken, want die heeft in de afgelopen maanden veel warmgewalste rollen naar Europa geëxporteerd en nam in het 2e kwartaal zelfs méér dan 1/3 van de totale quota voor dit product voor haar rekening.

Het Staaljournaal stelt zichzelf de vraag: gaan de prijzen verder zakken, stijgen of blijven ze stabiel? Diverse fabrieken hebben eerder deze maand en eind augustus voorzichtig geprobeerd een verhoging te realiseren met als belangrijkste argument de gestegen prijzen voor grondstoffen als schroot, erts en energie. Inmiddels echter zijn zowel schroot en ertsen in prijs behoorlijk gedaald en blijft alleen nog de onzekerheid bestaan over de energiekosten, met name olie. Door de gedwongen halvering van de gebruikelijke olieproductie in Saoedi-Arabië, als gevolg van een recente grote aanslag, is het niet onwaarschijnlijk dat olie fors duurder gaat worden. Blijft echter het gegeven, dat de vraag naar staal binnen de EU totaal niet in balans is met het aanbod. Daarbij komt, dat importstaal in handelskwaliteiten inmiddels nog meer concurrerend is geworden als gevolg waarvan de prijsdruk gehandhaafd blijft. Tot meer aankoop van importmateriaal heeft het overigens, volgens de informatie van Noviostaal, niet geleid, omdat levertijden van Europese fabrieken nog steeds redelijk kort zijn. Grote afnemers blijven terughoudend bij het aangaan van grotere contracten. Diverse handelaren en servicecenters zitten immers nog steeds met te grote voorraden. De omvang ervan maakt bijvoorbeeld kredietverzekeraars ook onrustig, daar zij zich over deze groep bedrijven zorgen maakt vanwege het beschikbare werkkapitaal en daarmee dus de kredietwaardigheid. Enige hoop bestaat bij de staalmakers dat de verhouding vraag en aanbod weer wat meer in balans gaat komen als gevolg van de diverse aangekondigde productiebeperkingen onder meer als gevolg van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Vooralsnog echter zal de grote gezond makende factor zijn het herstel van de vraag. Deze zal ongetwijfeld weer gaan komen, maar niemand durft te voorspellen wanneer, waarmee en waardoor de staalmarkt nog steeds in grote onzekerheid blijft.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Verlenging importheffingen is tegenvaller voor staalverbruikers

16-06 Tot verrassing van velen maakte de EU-Commissie medio juni bekend de sinds 2018 geldende…

Materialen

Rampzalige schaarste aan staalproducten houdt aan

17-05 In de afgelopen 4 weken verhoogde ArcelorMittal als marktleider de basisprijzen voor warmgewalste rollen…

Materialen

SSAB en Volvo werken aan auto’s van fossielvrij staal

28-04 Volvo wil in 2050 een klimaatneutraal bedrijf zijn. Dit betekent niet alleen dat de…

Materialen

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…

16-04 “Het tekort aan materiaal in combinatie met extreem lange levertijden en de waanzinnig hoog…

Materialen

Waarom stijgen de staalprijzen zo explosief?

07-04 In een extra editie van het StaalJournaal heeft NovioStaal een grafiek geplaatst, waarin een…

Materialen

Staalprijzen weer hoger, schaarste blijft

15-03 Hield het StaalJournaal in de vorige editie vanwege de onzekere ontwikkelingen op de staalmarkt…

Materialen

Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

08-03 Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30.…

Materialen

Stabiel, dalen of stijgen? Het blijft gissen naar de staalprijzen

17-02 “In de vorige maand werden we geconfronteerd met aankondigingen van diverse prijsstijgingen, die geleid…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X