Staalvooruitzichten lijken negatiever te worden

Twee Duitse staalfabrieken presenteerden onlangs tussentijdse positieve financiële cijfers. In beide rapportages stonden echter ook de zorgen over de dalende ijzerertsprijzen en de steeds lastiger wordende goedkope importen uit onder andere China en Rusland, waardoor ook de staalprijzen onder druk blijven.

Die opmerkingen zijn volgens Noviostaal niet onterecht. “Want weliswaar boekten beide concerns winst, maar een groot deel van die positieve resultaten is het gevolg van de herstructureringen die deze bedrijven doorgevoerd hebben”, zo zegt de Nijmeegse staalhandelaar in haar nieuwsbrief van augustus. Zo boekte de Salzgitter Group voor het eerst sinds 2011 weer winst, maar nadrukkelijk wijst haar management er op, dat dit vooral een uitvloeisel is van de reorganisatie van de interne groepsstructuur.

Devaluatie Chinese munt
De druk van lage importprijzen in de EU neemt intussen nog verder toe. De recente devaluatie van de Chinese munt Yuan maakt haar export wederom goedkoper en de importheffingen, die in diverse landen zijn ingevoerd, zorgt ervoor dat de druk op Europa alleen maar groter wordt. Zo zijn er inmiddels landen die actief exporteren naar de EU, welke voorheen deze markt niet of nauwelijks benaderden. Naast Brazilië zijn tegenwoordig ook onder meer Korea en Mexico in de EU erg aanwezig. Sommige experts verwachten dat nog een aantal andere landen op de Europese markt actief zullen worden wanneer wereldwijd nog meer importbeperkende maatregelen worden genomen.
In de VS loopt nu een anti-dumping onderzoek onder meer naar het Brits-Nederlandse Tata Steel wat mogelijk leiden zal tot minder exportmogelijkheden voor onder andere het voormalige Hoogovens. Het volume staal wat men minder exporteren kan zal toch ergens afgezet moeten worden en het meest waarschijnlijke scenario is, dat die hoeveelheden op de Europese markt verkocht gaan worden. “Al met al dus zal de druk op de EU-markt waarschijnlijk toe gaan nemen en gaat daarmee mogelijk de droom van de Europese staalmakers om in het najaar te proberen de prijzen wat te gaan verbeteren in rook op”, aldus Noviostaal.

De ontwikkelingen in de Chinese staalmarkt nemen intussen dramatische vormen aan. Veel producenten werken met verlies vanwege de extreem lage prijzen op de thuismarkt. Volgens de laatste gegevens was in juli nog slechts 3% van de staalproducenten aldaar winstgevend. Toch nam het exportvolume in het eerste halfjaar 2015 toe tot ruim 62 miljoen ton gewalst staal en daarmee werd al 2/3 van de exporthoeveelheid van heel 2014 (94 miljoen ton) gerealiseerd, maar tegelijkertijd nam het gemiddelde prijsniveau voor warmgewalste coils gerekend vanaf januari met circa 22% af.

Perspectieven
Ook tezelfdertijd echter zien sommige economen op langere termijn wel weer perspectieven voor de Chinese staalproducenten. De toewijzing van de Olympische Winterspelen in 2022 aan Peking en Zhangjiakou wordt gezien als een godsgeschenk voor de Chinese staalindustrie, want het zal leiden tot een grotere behoefte aan staal. Hetzelfde zal gaan gelden voor de wederopbouw van de ontplofte gigantische haven in Tianjin. De China Iron and Steel Association gelooft daarom, dat het prijsniveau voor gewalst staal het laagste punt bereikt heeft en in de komende maanden zal gaan herstellen. Andere economen voorspellen echter dat de ertsprijzen, die sinds tijden al aan het dalen zijn, zich niet verbeteren zullen, maar juist de komende jaren op het huidige niveau of iets daaronder zullen blijven. Immers door het gedaalde verbruik in China is ook aan ijzererts een enorm overschot ontstaan. Erts is het basismateriaal voor de productie van staal dus als die prijzen niet gaan stijgen ontbreekt een belangrijke stimulans om de staalprijzen te verhogen. “Dat alles maakt het dat het sentiment in Europa er ook niet beter op zal worden en vandaar dan ook de vrees van sommige EU- staalmakers, dat 2015 voor de staalfabrikanten een verloren jaar gaat worden”, concludeert Noviostaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Materialen

Staalprijzen: malaise houdt aan

13-09 De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV