Stabiel en snel snijden

Met vijf lasers en twee automatiseringsoplossingen was de stand van Mazak op de Euroblech een echte blikvanger. Een van de lasers was de nieuwe Optiplex 3015 6kW DDL (Direct Diode Laser), die dankzij de krachtige 6 kW DDL-resonator geschikt is voor het snijden van medium tot dikkere staalplaten.

De resonator maakt snel snijden van staal, roestvrij staal en aluminium (tot 25 mm) mogelijk en is volgens de Japanse producent tot 15% sneller dan zijn 6kW fiber equivalent. De tijdsbesparing ten opzichte van een 4 kW DDL bron is 30 tot 50 procent. De nieuwe machine is ook verkrijgbaar in een groter formaat, de Optiplex 4020-serie. Mazak stelt dat het belangrijkste wapenfeit van de nieuwe DDL-machine is dat deze stabiel snijden garandeert bij zowel dun als dik materiaal dankzij de inzet van Beam Diameter Control, samen met de Intelligente Monitoring Functions (IMF) en Intelligent Set-up-functies (ISF). Bovendien levert de DDL een hoge snijkwaliteit, met name bij dik zacht staal, mede door gebruik te maken van de Sweet-Spot welke zorgt voor een perfecte snijkant. De DDL is uitgerust met de eigen Mazak multi-control snijkop en nieuwe Mazatrol PreviewG besturing.

Buislaser
Naast de 2D-DDL lasersnijmachines werd de nieuwe FG-220 DDL 4kW voorgesteld, een nieuwe Direct Diode Laser-versie van de buis- en profielsnijmachines van Mazak. De nieuwe machine is ontworpen voor maximale productiviteit met behulp van een snelle insteektechnologie, om de snijsnelheden op zowel dun als medium-dik materiaal tot 20% te verhogen, in vergelijking met CO2-lasers. De nieuwe FG-220 DDL is geschikt voor het snijden van sterk reflecterend materiaal, zoals koper en messing, en is ideaal voor het bewerken van lang constructiemateriaal, inclusief ronde, vierkante en rechthoekige buizen, samen met H-, I- en L-balken. De machine is ontworpen voor maximaal bedieningsgemak met de snelle opstartfunctie van een nieuw programma’s.

Smart Cell
Mazak demonstreerde ook de 10kW en 8kW versie van de Optiplex Fiber III-lasers. De 8kW-versie was uitgerust met een Smart Cell-automatiseringssysteem dat speciaal is ontwikkeld ter aanvulling van de Mazak-laserportfolio. Het Smart Cell-systeem heeft een kleine footprint en een compacte lay-out, samen met een ergonomisch ontwerp voor verbeterde toegang en bedieningsgemak. De cel kan offline worden geprogrammeerd en biedt, wanneer hij in bedrijf is, gedetailleerde rapportage over de productiestatus en werking, automatische detectie van de scheiding van onderdelen en dynamische kinetiek om het gewicht te berekenen en de snelheid te optimaliseren. Mazak benadrukt dat Smart Cell een voor Industry 4.0 geschikte oplossing biedt voor lasergebruikers en een open interface heeft voor verdere uitbreiding, samen met een optie voor een robotoplossing.
De laatste machine op de stand was een 6 kW Optiplex Nexus 3015 Fiber, die ook was uitgerust met een automatiseringssysteem. In dit geval een Fasani CST systeem, dat bestaat uit een enkele opslagtoren boven de lasersnijtafel, met maximaal dertien afzonderlijke laden voor het laden van ruw materiaal en het ontladen van de gesneden stukken. Het automatiseringssysteem maakt gebruik van een zuignappenframe voor het beladen en heeft een maximale laadcapaciteit van 3000 kg per lade.

Mazak Optiplex 3015 6kW DD

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

MetavakNieuws

Carmitech focust met CoastOne en Penta Laser

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier verschillende machines in…

Plaatbewerking

Fiber Laser Benelux gaat live snijden op METAVAK

23-09 Dat was vorig jaar ook al de bedoeling, maar daar is het om de…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Verspanen

Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

08-07 Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X