Stabiel en snel snijden

Met vijf lasers en twee automatiseringsoplossingen was de stand van Mazak op de Euroblech een echte blikvanger. Een van de lasers was de nieuwe Optiplex 3015 6kW DDL (Direct Diode Laser), die dankzij de krachtige 6 kW DDL-resonator geschikt is voor het snijden van medium tot dikkere staalplaten.

De resonator maakt snel snijden van staal, roestvrij staal en aluminium (tot 25 mm) mogelijk en is volgens de Japanse producent tot 15% sneller dan zijn 6kW fiber equivalent. De tijdsbesparing ten opzichte van een 4 kW DDL bron is 30 tot 50 procent. De nieuwe machine is ook verkrijgbaar in een groter formaat, de Optiplex 4020-serie. Mazak stelt dat het belangrijkste wapenfeit van de nieuwe DDL-machine is dat deze stabiel snijden garandeert bij zowel dun als dik materiaal dankzij de inzet van Beam Diameter Control, samen met de Intelligente Monitoring Functions (IMF) en Intelligent Set-up-functies (ISF). Bovendien levert de DDL een hoge snijkwaliteit, met name bij dik zacht staal, mede door gebruik te maken van de Sweet-Spot welke zorgt voor een perfecte snijkant. De DDL is uitgerust met de eigen Mazak multi-control snijkop en nieuwe Mazatrol PreviewG besturing.

Buislaser
Naast de 2D-DDL lasersnijmachines werd de nieuwe FG-220 DDL 4kW voorgesteld, een nieuwe Direct Diode Laser-versie van de buis- en profielsnijmachines van Mazak. De nieuwe machine is ontworpen voor maximale productiviteit met behulp van een snelle insteektechnologie, om de snijsnelheden op zowel dun als medium-dik materiaal tot 20% te verhogen, in vergelijking met CO2-lasers. De nieuwe FG-220 DDL is geschikt voor het snijden van sterk reflecterend materiaal, zoals koper en messing, en is ideaal voor het bewerken van lang constructiemateriaal, inclusief ronde, vierkante en rechthoekige buizen, samen met H-, I- en L-balken. De machine is ontworpen voor maximaal bedieningsgemak met de snelle opstartfunctie van een nieuw programma’s.

Smart Cell
Mazak demonstreerde ook de 10kW en 8kW versie van de Optiplex Fiber III-lasers. De 8kW-versie was uitgerust met een Smart Cell-automatiseringssysteem dat speciaal is ontwikkeld ter aanvulling van de Mazak-laserportfolio. Het Smart Cell-systeem heeft een kleine footprint en een compacte lay-out, samen met een ergonomisch ontwerp voor verbeterde toegang en bedieningsgemak. De cel kan offline worden geprogrammeerd en biedt, wanneer hij in bedrijf is, gedetailleerde rapportage over de productiestatus en werking, automatische detectie van de scheiding van onderdelen en dynamische kinetiek om het gewicht te berekenen en de snelheid te optimaliseren. Mazak benadrukt dat Smart Cell een voor Industry 4.0 geschikte oplossing biedt voor lasergebruikers en een open interface heeft voor verdere uitbreiding, samen met een optie voor een robotoplossing.
De laatste machine op de stand was een 6 kW Optiplex Nexus 3015 Fiber, die ook was uitgerust met een automatiseringssysteem. In dit geval een Fasani CST systeem, dat bestaat uit een enkele opslagtoren boven de lasersnijtafel, met maximaal dertien afzonderlijke laden voor het laden van ruw materiaal en het ontladen van de gesneden stukken. Het automatiseringssysteem maakt gebruik van een zuignappenframe voor het beladen en heeft een maximale laadcapaciteit van 3000 kg per lade.

Mazak Optiplex 3015 6kW DD

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech zit al op 1300 exposanten

13-07 Samen hebben ze al een netto tentoonstellingsruimte van 88.600 vierkante meter geboekt  op de…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Verspanen

Mazak steekt alle energie in Open House in Leuven

20-06 Mazak richt zich volledig op het eigen Open House in Leuven, waar de specialist…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Euroblech ligt op koers voor langverwachte comeback

04-05 Sinds de laatste versoepeling van de Covid-beperkingen is volgens beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions de vraag…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X