Stabiel en snel snijden

0

Met vijf lasers en twee automatiseringsoplossingen was de stand van Mazak op de Euroblech een echte blikvanger. Een van de lasers was de nieuwe Optiplex 3015 6kW DDL (Direct Diode Laser), die dankzij de krachtige 6 kW DDL-resonator geschikt is voor het snijden van medium tot dikkere staalplaten.

De resonator maakt snel snijden van staal, roestvrij staal en aluminium (tot 25 mm) mogelijk en is volgens de Japanse producent tot 15% sneller dan zijn 6kW fiber equivalent. De tijdsbesparing ten opzichte van een 4 kW DDL bron is 30 tot 50 procent. De nieuwe machine is ook verkrijgbaar in een groter formaat, de Optiplex 4020-serie. Mazak stelt dat het belangrijkste wapenfeit van de nieuwe DDL-machine is dat deze stabiel snijden garandeert bij zowel dun als dik materiaal dankzij de inzet van Beam Diameter Control, samen met de Intelligente Monitoring Functions (IMF) en Intelligent Set-up-functies (ISF). Bovendien levert de DDL een hoge snijkwaliteit, met name bij dik zacht staal, mede door gebruik te maken van de Sweet-Spot welke zorgt voor een perfecte snijkant. De DDL is uitgerust met de eigen Mazak multi-control snijkop en nieuwe Mazatrol PreviewG besturing.

Buislaser
Naast de 2D-DDL lasersnijmachines werd de nieuwe FG-220 DDL 4kW voorgesteld, een nieuwe Direct Diode Laser-versie van de buis- en profielsnijmachines van Mazak. De nieuwe machine is ontworpen voor maximale productiviteit met behulp van een snelle insteektechnologie, om de snijsnelheden op zowel dun als medium-dik materiaal tot 20% te verhogen, in vergelijking met CO2-lasers. De nieuwe FG-220 DDL is geschikt voor het snijden van sterk reflecterend materiaal, zoals koper en messing, en is ideaal voor het bewerken van lang constructiemateriaal, inclusief ronde, vierkante en rechthoekige buizen, samen met H-, I- en L-balken. De machine is ontworpen voor maximaal bedieningsgemak met de snelle opstartfunctie van een nieuw programma’s.

Smart Cell
Mazak demonstreerde ook de 10kW en 8kW versie van de Optiplex Fiber III-lasers. De 8kW-versie was uitgerust met een Smart Cell-automatiseringssysteem dat speciaal is ontwikkeld ter aanvulling van de Mazak-laserportfolio. Het Smart Cell-systeem heeft een kleine footprint en een compacte lay-out, samen met een ergonomisch ontwerp voor verbeterde toegang en bedieningsgemak. De cel kan offline worden geprogrammeerd en biedt, wanneer hij in bedrijf is, gedetailleerde rapportage over de productiestatus en werking, automatische detectie van de scheiding van onderdelen en dynamische kinetiek om het gewicht te berekenen en de snelheid te optimaliseren. Mazak benadrukt dat Smart Cell een voor Industry 4.0 geschikte oplossing biedt voor lasergebruikers en een open interface heeft voor verdere uitbreiding, samen met een optie voor een robotoplossing.
De laatste machine op de stand was een 6 kW Optiplex Nexus 3015 Fiber, die ook was uitgerust met een automatiseringssysteem. In dit geval een Fasani CST systeem, dat bestaat uit een enkele opslagtoren boven de lasersnijtafel, met maximaal dertien afzonderlijke laden voor het laden van ruw materiaal en het ontladen van de gesneden stukken. Het automatiseringssysteem maakt gebruik van een zuignappenframe voor het beladen en heeft een maximale laadcapaciteit van 3000 kg per lade.

Mazak Optiplex 3015 6kW DD