Steeds meer waardering voor ambachtslieden

Er is een aantal ambachten dat ofwel nooit uit de gratie is geraakt of weer gewaardeerd wordt en momenteel volop in de belangstelling staat.

In de metaalindustrie zijn er veel ambachten die meer en meer waardering krijgen omdat ze gewoonweg om een specialisme vragen. De lasser was ooit ‘gewoon lasser’. Inmiddels is iemand die goed kan lassen een gewilde en veel gevraagde ambachtsman.

Om met die laatste te beginnen; het vak van bakker wordt tegenwoordig meer gewaardeerd dan jaren terug. Nu veel mensen in coronatijd zelf brood zijn gaan bakken is de waardering voor het vak toegenomen. De ambachtelijke bakker mag er weer zijn. We begrijpen meer wat er voor nodig is om zo’n vak goed te kunnen uitoefenen en een mooi product te kunnen maken.

Datzelfde geldt voor de schoenmaker. In dit geval is voor duurzaamheid de drijfveer. Kapotte schoenen gooiden we eerder nog weg. We kochten gewoonweg nieuwe. Inmiddels laten steeds meer mensen ze repareren en dan kunnen ze nog jaren mee. Een goeie ontwikkeling voor schoenmakers die het tot voor kort steeds meer van het creëren van reservesleutels moesten hebben.

Lasser is veelgevraagde ambachtsman

In de metaalindustrie zijn er veel ambachten die meer en meer waardering krijgen omdat ze gewoonweg om een specialisme vragen. De lasser was ooit ‘gewoon lasser’. Inmiddels is iemand die goed kan lassen een gewilde en veel gevraagde ambachtsman.

De metaalbewerker blijkt ook iemand die vele skills moet hebben om metaal te walsen, zetten, buigen, knippen, vrezen en slijpen. Deze MBOniveau beroepen blijken te vragen om goed inzicht en tot voor kort vaak ondergewaardeerd te zijn. Inmiddels ontwikkelt een goede metaalbewerker zich in de praktijk tot een specialist die met enige creativiteit een groots ambachtsman kan worden.

Leerbewerker maakt duurzame tas

Datzelfde geldt ook voor de leerbewerker. Met name voor het creëren van tassen. Alhoewel veel tassenmerken het leer in China of in Italië laten looien, is er een scherp oog voor de leerbewerker die tassen kan creëren van een hoge kwaliteit. De leren tas die met de hand gemaakt wordt, is nog altijd een bijzonder item. Een leren schoudertas die handmatig is vervaardigd door een ambachtsman is een geliefde tas die jaren meegaat en daarmee dus ook tot de duurzame producten behoort. Daarmee is het een tas van deze tijd. Zo’n tas wordt alleen maar mooier naarmate deze langer wordt gedragen. Butsen en krassen verdwijnen vaak vanzelf als er van een hoge kwaliteit leer gebruik is gemaakt. Bovendien geven gebruikssporen een tas een eigen karakter. Dat geeft die tas een extra dimensie.

We waarderen weer unieke producten

In alle gevallen gaat het om vakmannen of vakvrouwen die én de techniek goed onder de knie hebben en een goede kijk hebben op vormgeving, kwaliteit en creativiteit. Dat maakt een vakman of vakvrouw tot een ware ambachtsman of -vrouw. Veel van deze beroepen verdwenen langzaam uit het straatbeeld toen de industriële revolutie zich in de negentiende eeuw aandiende. In plaats van handmatig gemaakte producten, werden meer en meer spullen machinaal vervaardigd. Overal verschenen fabrieken die de kleine ambachtsman uit de straat verdreef.

Het was tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog geweldig als er van een product veel exemplaren waren. Denk aan plastic keukengerei of meubilair. Inmiddels weten we wel beter en genieten we steeds vaker van iets dat uniek is. Dat niet lijkt op een ander product omdat het met de hand is vervaardigd en er dus maar één stuk van is. Dat geldt voor kleding, voor accessoires zoals tassen of voor etenswaren waar aandacht en tijd aan is besteed.

Heuptasje met de hand vervaardigd

Duurzaamheid en kwaliteit zijn de kernwoorden en dat proef je en voel je. Wie daarvoor kiest bij de aanschaf van een nieuw heuptasje gaat voor een exemplaar dat van een goede kwaliteit leer en met de hand is vervaardigd. Niet iedereen kan zoiets maken, daar zijn vaklieden voor nodig. Ambachtsmannen en ambachtsvrouwen met ervaring en skills die ervoor zorgen dat je iets unieks in handen krijgt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Toeleveren

Registratie voor ‘Bright World of Metals’ 2023 gestart

24-01 Nieuwe technologieën, stijgende eisen aan energie-efficiëntie en de wens om zorgvuldig met hulpbronnen om…

MetaalNieuws Extra IM

Is metaal duurzaam bouwmateriaal?

21-01 Denk aan het hang- en sluitwerk en sanitaire voorzieningen. Een vraag die zich daarbij…

Toeleveren

VDL Parree gaat duurzame fabriek bouwen

14-01 Naast logistieke en agrifoodbedrijven is er dus ook ruimte voor hoogwaardige maakbedrijven in Greenport…

Verspanen

Machinefabriek Boessenkool bouwt duurzaam kantoorpand

13-12 Vanwege de groei die Boessenkool doormaakt – en wil vasthouden – is het huidige…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO lanceert fonds voor bedrijven met duurzame impact

23-06 Het gaat om ‘private equity investeringen’ van tussen de 4 en 30 miljoen euro…

Bedrijf en Economie

Resato duurzaamste bedrijf van Drenthe

16-11 Resato International uit Assen is uitgeroepen tot Hét Duurzaamste Bedrijf van Drenthe 2020. Resato is…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X