SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

SteRK CNC in Echt heeft recent een nieuwe drie-assige KF-4600II freesmachine van Hyundai Wia in gebruik genomen. De toeleverancier, die pas in april van 2019 zijn deuren opende, breidt hiermee in korte tijd het machinepark uit naar in totaal drie bewerkingsmachines. Bijzonder is dat SteRK CNC voornamelijk enkelstuks produceert. “Ik haal mijn plezier uit het maken van exclusieve, nauwkeurige onderdelen met uitdagende toleranties. Daarom richt ik me voornamelijk op de verspaning van enkelstuks”, vertelt eigenaar Roy Kurvers.

Roy Kurvers zet de nieuwe drie-assige, verticale KF-4600II freesmachine van Hyundai Wia in voor de productie van enkelstuks.

SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde, heeft de productie niet meer stilgestaan. Integendeel zelfs. Het aantal nieuwe klanten en orders groeide hard. Kurvers: “Ik ben helemaal vanaf nul begonnen dus ik heb de eerste periode veel acquisitie moeten doen. Toen ik eenmaal de eerste klanten had binnengehaald en met succes de eerste orders had geleverd, ging het ineens als een raket.” De bewuste strategie van enkelstuksproductie is volgens hem de reden van het succes. “Veel maakbedrijven zijn niet ingericht om enkelstuks te maken en hebben vaak de vakmensen niet voor dit soort klussen. Juist omdat ik het leuk vind om uitdagende enkelstuks te maken, heb ik deze bedrijfsstrategie opgezet. En dat blijkt een schot in de roos.”

Continuïteit waarborgen

Hoewel SteRK CNC met een gebruikte freesmachine is gestart, was vanaf de eerste dag al duidelijk dat er een nieuwe bewerkingsmachine moest komen. Een gebruikte machine is ideaal om mee te starten, maar het is volgens Kurvers ook een risico om de continuïteit te waarborgen. Omdat de zaken zo goed gaan, had het bedrijf binnen de kortste keren voldoende buffer om een nieuwe machine aan te schaffen. Na een korte zoektocht werd er een verticale, drie-assige KF-4600II freesmachine van Hyundai Wia besteld. “Er zijn meerdere redenen waarom voor Hyundai Wia is gekozen.

Een van mijn goede klanten heeft al jaren acht machines van Hyundai Wia in gebruik en is er heel tevreden over. Dus dat is een goede referentie. Daarnaast maakt Hyundai machines voor zijn eigen productie die 24/7 doordraait. Dat kan alleen met betrouwbare machines en betrouwbaarheid staat hoog op mijn wensenlijst. Tenslotte zijn de eigenschappen van de KF-4600II precies wat ik nodig heb. Al met al was het dus vrij snel duidelijk.” Ondanks dat SteRK CNC de KF-4600II als tweede bewerkingsmachine heeft aangeschaft, is die pas als derde machine toegevoegd aan het machinepark. Door de langere levertijd van de KF-4600II en de toenemende drukte was er per direct meer bewerkingscapaciteit nodig. Dymato kon uit voorraad een Hyundai Wia F400 leveren, waardoor het machinepark onverwacht nog sneller groeide.

Door zich te focussen op het bewerken van complexe enkelstuks, weet SteRK CNC zich te onderscheiden in de markt.

Door zich te focussen op het bewerken van complexe enkelstuks, weet SteRK CNC zich te onderscheiden in de markt.

Hoge stabiliteit

SteRK CNC is gespecialiseerd in de productie van fijnmechanische onderdelen. Dit kunnen werkstukken zijn van enkele tientallen millimeters tot grote producten van kubus 300 mm. Om bij dit wisselende werk hoge nauwkeurigheden te kunnen behalen, is een stabiele machine cruciaal. De KF-4600II behoort tot de nieuwste generatie freesmachines en heeft een stabiele bouwwijze. “De nauwkeurigheid die hiermee kan worden behaald is indrukwekkend.

Zo heb ik recent een H6 pennetje rond gefreesd met een rondloopnauwkeurigheid van 2 micrometer. Op de andere machine moet je je echt in allerlei bochten wringen om zo’n nauwkeurig resultaat te bereiken.” Een ander voorbeeld dat Kurvers aanhaalt om de stabiliteit van de freesmachine te omschrijven, betreft een roestvast stalen onderdeel waarin met een frees van 0,3 mm kleine groefjes moesten worden gefreesd. “Ik had nog niet eerder met z’n klein freesje gewerkt in roestvast staal, maar na wat kennis opgedaan te hebben bij de gereedschapsleverancier en vrienden in de branche, is het toch gelukt om het bijzonder kleine onderdeeltje te produceren. Uiteindelijk zijn er 300 groefjes gezet met één gereedschap. Dan merk je pas echt het voordeel van een stabiele machine.”

Snelle besturing

Naast de hoge stabiliteit heeft de KF-4600II nog enkele eigenschappen die Kurvers goed bevallen. Zo is de machine uitgerust met inwendige koeling, een automatische spaanafvoer, een optimale afsluiting van de bewerkingsruimte zodat dampen en nevel niet in de open ruimte terecht komen, een gereedschapsmagazijn met 40 gereedschappen en de nieuwste Hyunda Wia Fanuc SMART Plus besturing. “De besturing heeft een flinke doorontwikkeling gemaakt. Het duurt nu twee seconden om een programma in te laden terwijl dat bij de F400, die nog is voorzien van een oudere generatie besturing, ruim een minuut duurt. Als je enkelstuks produceert is dat wel echt een verademing.”

Ook de bewegingen van de machine zijn dankzij de snelle besturing soepel. Dit komt goed van pas bij bijvoorbeeld het schillend frezen. Mede om die reden programmeert Kurvers offline met een CAM-programma. “Offline programmeren biedt enorm veel voordelen. Je kan eenvoudig bewerkingsstrategieën programmeren en alle gereedschappen en snijgegevens zitten in het CAM-systeem. Naast dat het programmeren hierdoor veel sneller is, kan je het programma ook mooi simuleren.”

Een grote mal uit de koker van SteRK CNC.

Een grote mal uit de koker van SteRK CNC.

Automatiseren is volgende stap

De KF-4600II is pas net uit de cadeauverpakking en Kurvers kijkt nu al weer naar de volgende stap. Hoewel hij zich wil blijven richten op enkelstuks, ziet hij de vraag naar series toenemen. Om die vraag te kunnen beantwoorden zal er in de onbemande uren geproduceerd moeten worden. “Om naast het maken van enkelstuks nog meer output te kunnen genereren, moet er geautomatiseerd worden. Een investering in een automatiseringsoplossing is dan ook een logisch gevolg. Daarnaast zal een vijfasser een hele mooie toevoeging zijn aan het machinepark om het complexere werk in één opspanning te kunnen doen. Bij het produceren van enkelstuks zitten de kosten in het programmeren en omstellen. Daar is met automatisering en een vijfasser een efficiëntieslag te maken, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Je moet altijd iets te wensen hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Verspanen

Dymato klaargestoomd voor ‘Next Generation’

03-10 Werner Meijer heeft als interim directeur in verschillende sectoren gewerkt, waaronder de logistiek. Hij…

Verspanen

Ontdek Röders HSC tijdens de Manufacturing Technology Conference

16-06 Ingenieurs en ontwikkelaars van OEM’s hebben niet altijd voldoende kennis over productietechnologie en de…

Verspanen

Werner Meijer nieuwe directeur Dymato

14-06 Ingrid en Theo Coffeng hebben Dymato in de afgelopen jaren uitgebouwd tot een succesvolle…

Verspanen

Dagelijkse leiding Dymato in handen van nieuw management team

30-03 Theo en Ingrid hebben Dymato uitgebouwd tot een succesvolle vertegenwoordiger van de machinefabrikanten Hyundai…

Verspanen

Dymato toont oplossingen voor verspanings-uitdagingen

14-03 Zeven technologieleveranciers voor de maakindustrie presenteren zich deze week (14-17 maart) gezamenlijk onder de…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

TechnishowNieuws

Grob presenteert compacte vijfasser live onder spaan op TechniShow

10-08 “De TechniShow komt precies op het goede moment om ons nieuwe bewerkingscentrum aan het…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?