Sterke integratie in mondiale ketens verhoogt kwetsbaarheid bedrijven

De sterke integratie in mondiale waardeketens verhoogt de kwetsbaarheid van bedrijven. Dat is de belangrijkste conclusie  van het nieuwe rapport Economic Research – oktober 2022 van Atradius over mondiale toeleverings- en waardeketens in de wereldindustrie.

Uit het onderzoek blijkt dat sectoren die sterk geïntegreerd zijn in de mondiale waardeketen hogere tekorten aan inputs ervaren.

De coronapandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veroorzaken grote schokken in de mondiale waardeketens. Een van de problemen waar bedrijven mee te maken hebben is het verkrijgen van inputs die nodig zijn voor het productieproces. De economen van Atradius hebben gekeken naar data van de Europese Unie over door bedrijven ervaren tekorten aan materiaal, apparatuur en commerciële ruimte, om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen de ervaren tekorten en de mate van integratie in de mondiale waardeketens.

Hogere tekorten

Uit het onderzoek blijkt dat sectoren die sterk geïntegreerd zijn in de mondiale waardeketen hogere tekorten aan inputs ervaren. Wanneer wordt gecontroleerd voor landspecifieke kenmerken, zoals economische omvang en mate van openheid van een economie, blijkt dit nog sterker het geval.

Industriële sectoren, zoals de productie van motorvoertuigen, en machines en apparaten, die relatief sterk geïntegreerd zijn in de mondiale waardeketen, worden sterker getroffen door tekorten dan de dienstensector, die een lagere mate van integratie hebben. In het tweede kwartaal van 2022 ervoer 51% van de ondernemers in de Europese industrie een tekort aan materiaal en apparatuur, tegenover 8,5% vlak voor het uitbreken van de coronapandemie. In de dienstensector ervoer slechts 3,6% van de ondernemers tekorten, vergelijkbaar met het percentage voor de pandemie (3,2%).

Afhankelijkheid verkleinen

Bedrijven kunnen grofweg drie strategieën inzetten om hun afhankelijkheid van mondiale waardeketens te verkleinen: ze kunnen de productie verplaatsen, hun leveranciers diversifiëren of de voorraden vergroten. Al deze opties brengen echter aanzienlijke nadelen en kosten met zich mee. De economen van Atradius voorzien een streven naar meer autonomie in enkele kritieke sectoren, zoals energie, gevoelige technologie, voedselproductie en medische apparatuur. Echter, dit zal niet leiden tot substantiële deglobalisering, aangezien de belangrijkste drijvende kracht achter mondiale waardeketens – de mogelijkheid om te profiteren van transnationale verschillen in loonkosten – blijft bestaan.

Lees hier het Engelstalige rapport

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten voor Nederlandse metaalindustrie stabiel

05-09 Dat zegt kredietverzekeraar Atradius in haar rapport ‘Industry Trends – Metals and Steel Industry’,…

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten internationale staal- en metaalindustrie verslechteren

27-11 Door het onzekere economische klimaat zijn de vooruitzichten van de internationale staal- en metaalindustrie…

Bedrijf en Economie

Risico’s in auto-industrie neemt toe

01-10 De wereldwijde auto-industrie heeft te lijden onder veranderende marktomstandigheden waardoor de betalingsrisico’s oplopen. Zo…

Bedrijf en Economie

Groei faillissementen in industrie

28-08 Het aantal faillissementen in ons land zal dit jaar met 3 procent groeien. Vooral…

Bedrijf en Economie

Metaalsector VS ziet betalingsmoraal verslechteren

22-07 Een groot aantal bedrijven in de Verenigde Staten (33 procent), Canada (34 procent) en…

Bedrijf en Economie

Verwachte impact Amerikaanse invoerheffingen voor staal- en metaalindustrie blijft voorlopig uit

06-12 De impact van de Amerikaanse invoerheffingen op de internationale staal- en metaalindustrie blijft vooralsnog…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV