Stiftstenen, stiftfrezen of toch diamantslijpstiften?

Voor de bewerking van grijs lamellair en nodulair gietijzer bestaan gevestigde oplossingen. Diamantslijpstiften worden echter in toenemende mate functionele en economische alternatieven, ook in het geautomatiseerd gebruik.

Het uitslijpen, egaliseren of ontbramen van grijs lamellair en nodulair gietijzeren werkstukken (GG, GGG, respectievelijk GJL en GJS), is één van de meest voorkomende bewerkingsopgaven in de nabewerking van gietijzer. Voor deze taken zijn totaal verschillende gereedschappen geschikt. Naast de klassieke toepassingen voor haakse slijpmachines worden voor de bewerking van moeilijk toegankelijke plaatsen stiftstenen, stiftfrezen en steeds vaker ook diamantslijpstiften gebruikt. Maar welke stift is waarvoor geschikt?

“Wanneer we over de bewerking van grijs lamellair en nodulair gietijzer praten (dat wil zeggen gietijzer uit een ijzer-koolstof-legering met een relatief hoog aandeel van koolstof in de vorm van lamellen- of kogelgrafiet) hebben alle drie de soorten hun bestaansrecht”, verklaart Jonas Lichtinghagen, productmanager voor slijpgereedschappen bij Pferd Marienheide. “Primair is de vraag – de bewerkingsopgave – in welke oorspronkelijke staat bevindt het werkstuk zich en wat is het bewerkingsdoel.” Ondertussen zijn ook parameters zoals ergonomie en automatiseringsgeschiktheid criteria voor de gereedschapskeuze: “Vooral met betrekking tot de wettelijke regels op het gebied van arbeidsergonomie zijn de eisen in de laatste jaren gestegen”, merkt de Pferd-productmanager op over de complexe situatie in vele branches van de maakindustrie. “In het bijzonder in gieterijen.”

Klassieke stiftstenen gaan altijd
Historisch gezien wordt de bewerking van gietijzeren werkstukken met klassieke stiftstenen gedaan. “Dergelijke gereedschappen zijn sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bekend en in de meest verschillende afmetingen, korrelsoorten en bindingen beschikbaar. Enkel voor deze bewerking van gietijzer bevinden zich hier talrijke oplossingen, zoals de Cast-lijnen van Pferd.” De materiaalafname bij klassieke stiftstenen is tevredenstellend, de te bereiken oppervlakken – elk naar korrelgrofte – zijn prima. “Ook bij kritische bewerkingsplaatsen, zoals bij bramen of zandinsluitingen, is de standtijd van klassieke stiftstenen hoog”, vult Lichtinghagen aan. Voor het handmatig gebruik zijn deze gereedschappen nog steeds een goede oplossing, wanneer zij op speciale geometrieën afgericht zouden moeten worden.

Geautomatiseerd gebruik neemt toe
“Wanneer het om geautomatiseerde bewerkingen gaat, die wij toenemend bij onze klanten in de gieterijen aantreffen, dan heeft de stiftsteen het door zijn geometrieverandering tijdens het gebruik moeilijk. Hier bieden stiftfrezen en diamantslijpstiften duidelijke voordelen, omdat zij geen diameterverlies kennen.” Enkel wanneer zeer hoge afnameprestaties bij lagere eisen aan de oppervlaktekwaliteit gevraagd worden, adviseert Pferd hardmetalen stiftfrezen: “Ook omdat de gebruikers de geringe stofbelasting bij de bewerking zeer waarderen.” Een uitstekend en steeds populairder alternatief voor stiftstenen en hardmetalen stiftfrezen zijn de diamantslijpstiften, verklaart de slijpprofessional van Pferd: “De afnamerendementen van diamantslijpstiften zijn hoog, de oppervlakken zijn fijn.” Men slijpt snel én met hoge agressiviteit. Een wezenlijk voordeel is vooral dat bramen en zandinsluitingen de diamantgereedschappen niet kunnen beschadigen. Daarnaast is de stofbelasting laag, wat een voordeel is voor ergonomisch gebruik. “En door de vormvastheid en de hoge standtijd kunnen diamantslijpstiften uitstekend in geautomatiseerde processen geïntegreerd worden.”

Poetsen van gietijzer verandert
In toenemende mate gebruiken klanten deze gereedschappen in de klassieke arbeidsprocessen bij het poetsen van gietijzer, aldus Lichtinghagen. “Wij hebben op deze ontwikkeling gereageerd en het assortiment aan diamantslijpstiften onlangs bijna verdubbeld, zodat Pferd nu alle belangrijkrijke afmetingen kan leveren.” Een advies ter plaatse door de technische adviseur van Pferd leidt snel tot duurzame resultaten. Zo verwijst de Pferd-productmanager op de procesexpertise van collega’s: “Hier realiseren wij snel productiviteitsreserves en verschaffen ergonomische en economisch geoptimaliseerde oplossingen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Toeleveren

Agressieve Victograin van Pferd uitgebreid

06-02 Victograin werd in 2018 voor het eerst gepresenteerd. “Destijds waren wij erg benieuwd naar…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV