Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

Ook de machines die gesneden plaatdelen ontbramen, afronden en finishen, zullen een onderdeel gaan worden van de geautomatiseerde productielijnen in de plaatbewerking. Om op deze trend in te spelen richt Q-Fin een nieuwe afdeling in, Q-Fin Handling Solutions.

Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines automatiseren.

Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines automatiseren. “We willen de gebruikers van de Q-Fin machines ontzorgen”, zegt Q-Fin eigenaar Anton Bax. “Het oppakken van de onderdelen, het bewerken in de machine en daarna het afleggen gaan we helemaal voor onze rekening nemen. Het doel is dat we meer dan 80 procent van het hele spectrum van plaatdelen automatisch kunnen beladen en ontladen.”

Softwarematige integratie

Dat vraagt om voorzieningen als robots, omkeerstations, terugvoerbanden en tilhulpen. Maar wat minstens zo belangrijk is: het ontbraamproces en de handling daar omheen moet softwarematig worden geïntegreerd in het productieproces van de klant. Een voorwaarde daarvoor is dat de ontbraammachines softwarematig helemaal kunnen worden ingesteld. Dat is bij de Q-Fin machines reeds het geval. Inmiddels is er ook een Api ontwikkeld om de koppeling te maken met alle gangbare ERP-pakketten. Bax: “Zo’n koppeling is niet zo interessant als je alleen maar een robot hebt die de machine belaadt. Dat levert niet veel data op. Maar het wordt wel interessant als 3D-vision camera’s het hele ontbraamproces sturen, monitoren en terug kunnen koppelen wat de bewerkingstijd in de ontbraammachine is geweest.”

Nieuwste laser visioncamera

Dat is precies één van de dingen die Q-Fin Handling Solutions oppakt. Samen met een aantal partners zijn al een grote en een kleine cel ontwikkeld, die allebei operationeel zijn. Deze cellen maken gebruik van de nieuwste 3D vision camera’s, die de producten die op een pallet liggen herkennen en daarmee zorgen voor de informatie die nodig is om het hele proces te sturen. Op het gebied van vision is Q-Fin een samenwerking aangegaan met Affix Engineering in Best. Dit betekent dat in de automatisering van het ontbraamproces de nieuwste laser visioncamera van het Duitse Mech-Mind wordt toegepast. Affix zal als dealer Q-Fin exclusief ondersteunen bij de toepassingen in de ontbraamwereld.

Inno-Metaal en VDL Technics

Bovendien heeft de ontbraamspecialist zich verzekerd van de samenwerking met twee launching customers die bereid zijn mee te ontwikkelen in de nieuwe oplossingen: dat zijn VDL Technics in Boxtel en INNO-metaal in Eindhoven. “Een kracht van ons als kleine OEM’er is dat we de ontwikkeling van deze oplossingen helemaal zelf ter hand nemen”, zegt Bax. “We werken samen met diverse partijen en kunnen daardoor de koppeling van onze oplossingen met de productiesystemen van klanten heel snel voor elkaar krijgen.”

Start nieuwbouw

Q-Fin viert dit jaar het 10-jarig bestaan. Dat is een mijlpaal om even goed te vieren, maar Bax ziet het ook als de start van een nieuw tijdperk, waarin zijn bedrijf volop meegaat in de digitalisering en automatisering van de maakindustrie. In maart is gestart met de bouw van een nieuw bedrijfspand, dat het onderkomen zal zijn van Q-Fin Handling Solutions. Het zal de capaciteit vergroten én ruimte bieden voor verdere ontwikkeling en innovatie. De nieuwe locatie zal een ontmoetingsplek zijn voor klanten, partners en medewerkers. Het pand is ontworpen om te inspireren, te innoveren en te verbinden. Het wordt een plek waar de nieuwste technologieën en producten worden ontwikkeld en getoond.

Nederlandse Metaal Dagen

Q-Fin is op 19, 20 en 21 april exposant op de Nederlandse Metaal Dagen in Den Bosch. Dit event komt net te vroeg om een handling cel live te kunnen demonsteren. Wel zal er een animatie worden getoond aan de hand waarvan met de bezoekers kan worden gesproken over alle mogelijkheden voor de volledige integratie van het ontbraamproces in het productieproces.

Q-Fin Quality Finishing Machines
Stand D102

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

WMS Machinery vertegenwoordigt Costa ontbraammachines

17-06 Costa heeft met een groot aantal geïnstalleerde ontbraammachines al een lange historie in Nederland…

Plaatbewerking

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

22-05 Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Bedrijf en Economie

Machinefabriek Boessenkool supertrots op nieuwbouw

09-10 Na deze officiële openingshandeling volgde voor alle genodigden een uitgebreide rondleiding door de fabriek…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV