STODT en Seco Tools staan samen voor digitalisering

Technisch bedrijfsopleider STODT, specialist in verspanen en meten, heeft het Tool ID-systeem van Seco Tools geïmplementeerd in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog. Tool ID is een praktisch en retrofit identificatiesysteem voor snijgereedschappen, dat analoge tools verbindt met de digitale wereld.

Digitalisering is het sleutelwoord in de wereld van Industrie 4.0. Deze ontwikkeling valt en staat met het juist opleiden van vakmensen. STODT leidt deze vakmensen op in een digitale leeromgeving voor de verspanende industrie en beschikt over hightech machines en innovatieve software tools.

Ook Seco Tools draagt bij in de digitalisering, bijvoorbeeld met Tool ID. Dit innovatieve systeem verhoogt de productiviteit van gereedschappen, betrouwbaarheid en efficiëntie van fabrikanten in de maakindustrie. Daarnaast is Tool ID geschikt voor het structureren van gereedschappen en processen in de werkplaats. Dit klinkt als een efficiëntieslag, maar is dat waar? En kan men op alle opleidingsniveaus met dit systeem werken?

STODT heeft het Tool ID-systeem van Seco Tools geïmplementeerd in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog.

STODT heeft het Tool ID-systeem van Seco Tools geïmplementeerd in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog.

Innovatieve proeftuin

De pilot van Tool ID-systeem is 4 maanden geleden geïntroduceerd bij STODT door Kevin Hanson, als testcase binnen het innovatieve project Machining 4.0. In dit project begeleidt STODT MKB-maakbedrijven om het kennis- en innovatievermogen in de sector naar een hoger plan te tillen. De digitale leeromgeving bij STODT is een prachtige proeftuin. Bob Selker (projectmanager) en Kevin Hanson (Seco Tools) hebben al een lange samenwerking en beiden kennen de doelgroep goed die met het Tool ID Systeem in de toekomst gaat werken. Om die reden is de Tool ID geïmplementeerd in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog bij STODT. De jonge verspaners kunnen binnen de opleiding met deze software werken en ervaring op doen. Inmiddels zien zij de Tool ID als toegevoegde waarde in hun werkomgeving. Dit komt, zo geven de studenten aan, doordat je binnen enkele seconden toegang krijgt naar de product, data en services. Je voorkomt fouten en bent duurzaam aan het werk. De Cloud based omgeving geeft je overal toegang en daarmee wordt papierloos werken heel gewoon. Welke medewerker zou deze voordelen nou niet willen? Daarnaast is de software snel geïmplementeerd én operationeel met lage initiële kosten.

Industrial internet of things (IIOT)

De Tool ID oplossing bestaat uit de volgende elementen: de reader, de tags, de app, het dashboard en de database. De draadloze Reader scant tags op het gereedschap en maakt door middel van een Bluetooth verbinding met elke smartphone, tablet of PC.
De app koppelt de tags aan een database met op dit moment meer dan 40 CNC tooling leveranciers en geeft toegang tot informatie van meer dan een miljoen producten. Het online dashboard biedt volledige transparantie en traceerbaarheid en kan gebruikers een overzicht en waardevolle inzichten bieden in hun tooling-ecostysteem. De Tool ID is software gecombineerd met hardware dat bestaande producten omzet in slimme producten door middel van duurzame RFID-tags en lezers. Door Cloud computing worden mobiele apparaten en RFID technologieën met elkaar verbonden waardoor dit met recht een Industrial Internet of Things oplossing mag worden genoemd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Personeel en Opleiding

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

19-05 De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie…

Personeel en Opleiding

Praktisch ingesteld talent vindt weg bij STODT

06-04 De jaren daarna heeft hij zich steeds verder doorontwikkeld. Momenteel volgt hij de cursus…

Automatisering

Machine monitoring als digitale oplossing

21-10 Op één van de CNC verspanings machines met Heidenhain besturing in de hightech praktijklocatie…

Verspanen

Seco Assistant-app bespaart tijd en verhoogt productiviteit

12-10 Seco Assistant brengt productinformatie en gereedschappen die verspaners echt nodig hebben binnen handbereik zonder…

Verspanen

Technology Tour Grob en Iscar bij STODT

09-09 De Technology Tour van Grob Benelux en Iscar doet op 6, 7 en 8…

Personeel en Opleiding

STODT start BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog ook in Deurne

10-06 Vanaf september start STODT in het Techniekcentrum|Brainport in Deurne met de BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X