Supersnel een richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding

Een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding van gesneden plaatwerk wordt door steeds meer plaatbewerkers gevraagd. De combinatie van beide bewerkingen bleek tot dusverre vaak niet naar tevredenheid of slechts bij een zeer lage snelheid haalbaar. Met de introductie van de Q-Fin F600 SP4 is dit nu wel mogelijk en ook nog eens op hoge snelheid.

Het geheim van de F600 SP4 zit ‘m in de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom-/rechtsom-draaiende koppen, die tevens oscilleren. “Waar de buitenkant van deze 600 mm brede ontbraam- en finishmachine grotendeels gelijk is aan die van andere modellen uit ons programma, onderscheidt de techniek binnenin zich van al het andere dat momenteel in de markt wordt aangeboden. Dit geeft verwerkers van metalen plaatmateriaal unieke finish-mogelijkheden”, zegt directeur/eigenaar Anton Bax van Q-Fin. “Met de F600 SP4 kunnen onze klanten zich onderscheiden van andere producenten op het gebied van finish en afwerksnelheid.”

Ergonomisch proces

Werknemers worden door het inzetten van deze automatische finish-machine SP4 bovendien aanzienlijk minder belast dan wanneer ze dit werk zouden moeten uitvoeren met een handbediende machine. Het proces kan verder ergonomisch worden ingericht door de toepassing van additionele rollentafels of een terugvoerband. De combinatie met een natwerkende afzuiger zorgt er voor dat slijpstof effectief wordt afgevoerd en niet in de omgeving terecht komt en/of wordt ingeademd door de operator.
De Q-Fin F600 SP4 is perfect te integreren in een smart productielijn voor de productie van metalen plaatwerk. In de praktijk zal deze machine vaak direct na een lasersnijmachine worden geplaatst. Voor oplossingen rondom de ontbraammachine valt behalve de toepassing van rollentafels en/of een externe terugvoerband ook te denken aan robots die de machine be- en/of ontladen. Doordat deze bedrijfszekere en eenvoudig te bedienen machine zorgt voor een vlekkeloze oppervlaktefinish en afronding neemt hij een veel voorkomende bottleneck in het productieproces weg.

Brede machine Q-Fin F1500

Een tweede nieuwe van Q-Fin is de F1500. Hiermee breidt Q-Fin zijn programma letterlijk uit. Met deze jongste telg is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk. De machine is geschikt voor de volgende bewerkingen op metalen plaatdelen: ontbramen, afronden, slijpen, finishen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen. “We richten ons met deze machine op klanten die 1300 mm en bredere plaatdelen bewerken”, aldus Bax. “Dat is weliswaar een nichemarkt, maar het wordt wel gedaan.”

Een tweede nieuwe van Q-Fin is de F1500. Hiermee breidt Q-Fin zijn programma letterlijk uit. Met deze jongste telg is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk.

Een tweede nieuwe van Q-Fin is de F1500. Hiermee breidt Q-Fin zijn programma letterlijk uit. Met deze jongste telg is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk.4

De techniek van deze breedbandmachine is bekend uit de reeds bestaande F1200 machine, wat inhoudt dat ook de F1500 zijn bewerkingen snel kan uitvoeren. Hij is met magneet-ondersteuning (voor staal- en andere ferrometalen) of met vacuümondersteuning (voor non-ferrometalen) verkrijgbaar. Voor een optimale werking kan de F1500 gecombineerd worden met een WES 6000, een natwerkende afzuiger die volledig uit RVS is opgebouwd en brand- en explosiegevaar voorkomt.

Snelwisselsysteem voor borstels

Een andere innovatie van Q-Fin is een snelwisselsysteem voor de borstels. Dit systeem is als optie beschikbaar op alle machines. Borstels kunnen hiermee in 5 minuten worden gewisseld. Ze hoeven namelijk niet meer in de machine te worden geschroefd maar kunnen worden geklikt.

Al deze nieuwe machines en ontwikkelingen zetten Q-Fin wereldwijd steeds meer op de kaart als een machinebouwer die voor elke gevraagde finish een uitstekende, snelle oplossing heeft. Door de deelname aan internationale beurzen zoals de Euroblech en de Blechexpo en de export van machines naar Australië en de Verenigde Staten, is Q-Fin inmiddels een bekende naam in diverse landen. “Ons bestaansrecht is innovatie”, weet Bax. “Wij doen het graag anders en zijn steeds op zoek naar nieuwe oplossingen en toepassingen. We hebben veel verschillende technieken in huis en daarmee hebben we een van de meest complete programma’s voor machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen opgebouwd. Met onze oplossingen laten wij mensen fijner en sneller werken en maken we  producten mooier.”

Bezoek Q-Fin op 18 en 19 maart 2020 tijdens de 4InnovatorsDays

Vier innovaties, die gedemonstreerd worden op de 4InnovatorsDays: de Q-Fin F600 SP4 voor het supersnel finishen en afronden van plaatdelen, de AGV-serie van Kumatech voor het vervoeren van plaatdelen, de gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD en de Arc-Eye adaptieve cameratechniek van Valk Welding voor toepassing in lasrobotcellen.

Vier innovaties, die gedemonstreerd worden op de 4InnovatorsDays: de Q-Fin F600 SP4 voor het supersnel finishen en afronden van plaatdelen, de AGV-serie van Kumatech voor het vervoeren van plaatdelen, de gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD en de Arc-Eye adaptieve cameratechniek van Valk Welding voor toepassing in lasrobotcellen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV