Tandwielenspecialist Krimpen viert 75-jarig bestaan

Machinefabriek Krimpen, producent van machineonderdelen en aandrijfcomponenten (vooral tandwielen), bestaat 75 jaar. Het bedrijf in Krimpen aan de Lek houdt in verband met deze verjaardag op 28 maart een open huis.

De machinefabriek is opgericht in 1945 en sinds 1953 gevestigd aan het water in Krimpen aan de Lek. Sinds de jaren zeventig geldt het familiebedrijf als een producent van tandwielen. De conventionele machines die hiervoor in de jaren 70-80 werden aangeschaft, zijn nog steeds operationeel. Maar daarnaast is er de afgelopen 10 jaar in het kader van een moderniseringsslag geïnvesteerd in CNC machines. Dat was onder andere nodig om de huidige moderne gereedschappen maximaal te kunnen benutten. Daarnaast maakt deze modernisering het mogelijk om producten te maken waarvoor meer kennis nodig is (‘hightech tandwielen’) en korte levertijden te halen.

Miljoeneninvesteringen

Om de CNC machines te kunnen plaatsen is allereerst ruimte gecreëerd. Daarom is de fabriek in 2011 uitgebreid met een nieuwe hal, waardoor het beschikbare vloeroppervlak is verdubbeld. Vervolgens zijn geleidelijk aan de nieuwe machines geïnstalleerd. “Je praat over miljoeneninvesteringen”, aldus directeur Gerben van Wijngaarden. “Die doe je niet in één keer.” Zo is er een CNC profielslijpmachine geplaatst, die in de standaard uitvoering tandwielen tot een diameter van maximaal 1200 mm slijpt. Maar door aanpassingen aan deze machine kan Machinefabriek Krimpen tot een diameter van 1600 mm en met een maximale tandhoogte van 1000 mm slijpen. De volprofielslijpmachine kan slijpen van modul 1 tot 50. Daarna volgde een nieuwe CNC steekbank, die speciaal voor de Machinefabriek Krimpen is gebouwd door de Italiaanse fabrikant Cabe. De machine kan kransen tot rond 1400 mm steken en dankzij zelf ontwikkelde software kan Machinefabriek Krimpen er ook mee afwikkelsteken. In 2018 is het machinepark uitgebreid met een Soraluce T35A CNC freesmachine. Begin 2019 is een nieuwe Style SB 500 CNC draaibank met aangedreven gereedschap toegevoegd aan de draaierij. In de zomer van 2019 is de freesafdeling nogmaals uitgebreid met een DMG 1035 CNC freesmachine.

Alle denkbare vertandingen

De kwaliteit en de efficiency zijn met deze investeringen enorm verbeterd. Machinefabriek Krimpen levert op korte termijn enkele stuks of kleine series tandwielen naar tekening of model. Alle denkbare vertandingen (inwendig en uitwendig) kunnen worden gemaakt. Ook dus in geharde en geslepen uitvoering. Indien gewenst worden de tandwielen onder keur geleverd. De maatvoering gaat van modul 1 tot modul 100 of nog groter. Gerben van Wijngaarden: “We zijn een machinefabriek met tandwielen als specialisme, die bijna alles kan. Onze klantenkring bestaat uit bedrijven in de industrie, offshore, maritieme industrie en transporttechniek. Veel revisiebedrijven zijn klanten. Die hebben bijna altijd haast en niet altijd tekeningen. We maken dan productietekeningen van het model. Daaraan ontlenen we voor een belangrijk deel ons bestaansrecht. We hebben de juiste machines om een omvangrijk pakket tandwielen te kunnen maken van aantoonbare kwaliteit.”

Spectaculaire voertuigen op open huis

Het open huis ter gelegenheid van de 75ste  verjaardag wordt gelijktijdig gehouden met het regionale evenement Kom Binnen Bij Bedrijven. Dit wordt georganiseerd door diverse gemeenten in de regio van Krimpen aan de Lek ten behoeve van werkzoekenden.

Machinefabriek Krimpen grijpt het evenement aan om geïnteresseerden de gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de keuken van het bedrijf. Er zullen enkele machines draaien, zodat het publiek kan zien hoe een tandwiel en heugel gefreesd worden. Ook zal een draaibank draaien.

Daarnaast worden enkele spectaculaire voertuigen live in actie gedemonstreerd. Zo zal de Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, diverse keren worden gestart. Ook is het Forze Hydrogen Racing Team aanwezig met de op waterstof rijdende raceauto Forze VIII. Daarnaast is er een simulator waarmee een race gereden kan worden met deze auto op het circuit van Zandvoort. Team Nova Electric Racing is aanwezig met de electric race motorfiets. De diverse teams worden gesponsord door Machinefabriek Krimpen.

De Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, zal tijdens het open huis diverse keren worden gestart.

De Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, zal tijdens het open huis diverse keren worden gestart.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Plaatbewerking

Nardo presenteert Benchmark fiberlaser tijdens Open Huis

22-05 Nardo is het bedrijf van Peter Plomp. Hij is in 2016 voor zichzelf begonnen,…

Verspanen

Van Hoorn Machining heeft alle redenen voor een open huis

24-04 Maar eigenlijk gaat het niet eens zo zeer om die machinedemonstraties. “We zien dit…

Verspanen

Mooie demowerkstukken op Open huis Hermle

28-03 Tijdens het evenement zal de machinebouwer een aantal interessante demowerkstukken bewerken, waaronder een VW…

Plaatbewerking

Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

01-03 Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een…

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?