Tandwielenspecialist Krimpen viert 75-jarig bestaan

Machinefabriek Krimpen, producent van machineonderdelen en aandrijfcomponenten (vooral tandwielen), bestaat 75 jaar. Het bedrijf in Krimpen aan de Lek houdt in verband met deze verjaardag op 28 maart een open huis.

De machinefabriek is opgericht in 1945 en sinds 1953 gevestigd aan het water in Krimpen aan de Lek. Sinds de jaren zeventig geldt het familiebedrijf als een producent van tandwielen. De conventionele machines die hiervoor in de jaren 70-80 werden aangeschaft, zijn nog steeds operationeel. Maar daarnaast is er de afgelopen 10 jaar in het kader van een moderniseringsslag geïnvesteerd in CNC machines. Dat was onder andere nodig om de huidige moderne gereedschappen maximaal te kunnen benutten. Daarnaast maakt deze modernisering het mogelijk om producten te maken waarvoor meer kennis nodig is (‘hightech tandwielen’) en korte levertijden te halen.

Miljoeneninvesteringen

Om de CNC machines te kunnen plaatsen is allereerst ruimte gecreëerd. Daarom is de fabriek in 2011 uitgebreid met een nieuwe hal, waardoor het beschikbare vloeroppervlak is verdubbeld. Vervolgens zijn geleidelijk aan de nieuwe machines geïnstalleerd. “Je praat over miljoeneninvesteringen”, aldus directeur Gerben van Wijngaarden. “Die doe je niet in één keer.” Zo is er een CNC profielslijpmachine geplaatst, die in de standaard uitvoering tandwielen tot een diameter van maximaal 1200 mm slijpt. Maar door aanpassingen aan deze machine kan Machinefabriek Krimpen tot een diameter van 1600 mm en met een maximale tandhoogte van 1000 mm slijpen. De volprofielslijpmachine kan slijpen van modul 1 tot 50. Daarna volgde een nieuwe CNC steekbank, die speciaal voor de Machinefabriek Krimpen is gebouwd door de Italiaanse fabrikant Cabe. De machine kan kransen tot rond 1400 mm steken en dankzij zelf ontwikkelde software kan Machinefabriek Krimpen er ook mee afwikkelsteken. In 2018 is het machinepark uitgebreid met een Soraluce T35A CNC freesmachine. Begin 2019 is een nieuwe Style SB 500 CNC draaibank met aangedreven gereedschap toegevoegd aan de draaierij. In de zomer van 2019 is de freesafdeling nogmaals uitgebreid met een DMG 1035 CNC freesmachine.

Alle denkbare vertandingen

De kwaliteit en de efficiency zijn met deze investeringen enorm verbeterd. Machinefabriek Krimpen levert op korte termijn enkele stuks of kleine series tandwielen naar tekening of model. Alle denkbare vertandingen (inwendig en uitwendig) kunnen worden gemaakt. Ook dus in geharde en geslepen uitvoering. Indien gewenst worden de tandwielen onder keur geleverd. De maatvoering gaat van modul 1 tot modul 100 of nog groter. Gerben van Wijngaarden: “We zijn een machinefabriek met tandwielen als specialisme, die bijna alles kan. Onze klantenkring bestaat uit bedrijven in de industrie, offshore, maritieme industrie en transporttechniek. Veel revisiebedrijven zijn klanten. Die hebben bijna altijd haast en niet altijd tekeningen. We maken dan productietekeningen van het model. Daaraan ontlenen we voor een belangrijk deel ons bestaansrecht. We hebben de juiste machines om een omvangrijk pakket tandwielen te kunnen maken van aantoonbare kwaliteit.”

Spectaculaire voertuigen op open huis

Het open huis ter gelegenheid van de 75ste  verjaardag wordt gelijktijdig gehouden met het regionale evenement Kom Binnen Bij Bedrijven. Dit wordt georganiseerd door diverse gemeenten in de regio van Krimpen aan de Lek ten behoeve van werkzoekenden.

Machinefabriek Krimpen grijpt het evenement aan om geïnteresseerden de gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de keuken van het bedrijf. Er zullen enkele machines draaien, zodat het publiek kan zien hoe een tandwiel en heugel gefreesd worden. Ook zal een draaibank draaien.

Daarnaast worden enkele spectaculaire voertuigen live in actie gedemonstreerd. Zo zal de Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, diverse keren worden gestart. Ook is het Forze Hydrogen Racing Team aanwezig met de op waterstof rijdende raceauto Forze VIII. Daarnaast is er een simulator waarmee een race gereden kan worden met deze auto op het circuit van Zandvoort. Team Nova Electric Racing is aanwezig met de electric race motorfiets. De diverse teams worden gesponsord door Machinefabriek Krimpen.

De Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, zal tijdens het open huis diverse keren worden gestart.

De Argos Oil Whispering Giant, een tractor puller met 8000 pk, zal tijdens het open huis diverse keren worden gestart.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Verspanen

Open Huis DMG Mori stelt automatisering centraal

13-04 Om de bezoekers beter te verdelen en meer tijd te hebben voor persoonlijke gesprekken,…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Open House Chiron in teken van geautomatiseerde en duurzame productie

08-04 Een echte, persoonlijke handdruk om je te verwelkomen, persoonlijke gesprekken en individueel advies: op…

Verspanen

DMG Mori presenteert twee wereldprimeurs op Open Huis

14-03 Naast de nieuwste trends en technologieën rondom automatisering en digitalisering, presenteert de machinebouwer maar…

Verspanen

Kleinschalige inloopdagen groot succes voor Dormac

06-12 “Bezoekers kwamen met tekeningen en echte vraagstukken naar onze demo mogelijkheden in De Goorn.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X